Hlavní obsah

Vyhoďte je, žádají Bohemians konec chybujících rozhodčích Štěrby a Hurycha

Praha

Bohemians 1905 požádali v otevřeném dopise Ligovou fotbalovou asociaci a Komisi rozhodčích FAČR o vyřazení Václava Štěrby a Jana Hurycha z listiny sudích pro profesionální soutěže organizované LFA. Pražský klub se cítí poškozený po utkání s Libercem, kde po chybných verdiktech videoarbitrů prohrál 1:2. Zároveň chce adekvátní trest pro hlavního sudího sobotního duelu Marka Radinu. Komise rozhodčích již dříve jejich chyby uznala, výši trestů však kvůli dohodě s UEFA nezveřejnila.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Matěj Chaluš z Liberce se raduje z gólu, který neměl platit, vpravo je překonaný brankář Hugo Jan Bačkovský z Bohemians.

Článek

"Ať už byla pochybení způsobena úmyslem či neumětelstvím, obojí je pro nás nepřijatelné na úrovni profesionálního fotbalu. Nota bene s kontrolním mechanismem VAR, které měl rozhodčí k dispozici," uvedli zástupci Bohemians v dopise, který zveřejnili na svém webu. "Proto požadujeme pro hlavního rozhodčího Marka Radinu adekvátní trest. Rozhodčí VAR Václav Štěrba a AVAR Jan Hurych dle našeho soudu pochybili takovým způsobem, který je nepřijatelný nejen pro profesionální soutěže. Proto žádáme jejich trvalé vyřazení z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže organizované Ligovou fotbalovou asociací," napsali.

První pochybění přišlo v 73. minutě, kdy liberecký Matěj Chaluš zahrál před svou trefou v pokutovém území rukou. "Jsme ochotní akceptovat rozhodnutí hlavního rozhodčího z hrací plochy, který nutně nemusel vidět nedovolenou hru rukou hráče domácích Chaluše. Zcela neakceptovatelný je pro nás fakt, že VAR i přes několikaminutové přezkoumávání dané situace hlavního rozhodčího na chybné rozhodnutí neupozornil, přestože měl k tomu dostatek času i dostupných záběrů," napsali zástupci vršovického klubu.

V závěru Radina chyboval v neprospěch Bohemians znovu, když za stavu 1:1 neodpískal penaltu za Chalušův faul na Martina Dostála při vzdušném souboji. Verdikt nezměnil ani po rychlé poradě s videorozhodčím Štěrbou. "Přitom z dostupných záběrů je tato situace z našeho pohledu naprosto prokazatelně přestupkem, po kterém jsme měli zahrávat pokutový kop," zlobí se Pražané.

Na přehmaty upozornil i trenér Luděk Klusáček a za jeho výroky se klub postavil. "Vyjádření lítosti VAR Václava Štěrby zveřejněné v médiích v úterý 9. listopadu pro nás není dostatečnou omluvou za jeho pochybení. Stejně tak je pro nás nepřijatelné rozhodnutí Marka Radiny, který se na žádný z inkriminovaných okamžiků nešel osobně podívat k monitoru VAR. Pochybění rozhodčích v tomto utkání jsou pro nás neomluvitelná," uvedl klub.

Poukázal i na to, že nejde o první selhání rozhodčích v souboji těchto dvou týmů. "Bohužel jsme nuceni přihlédnout také ke skutečnosti, že se v utkáních Liberce a Bohemians jedná o opakovaná chybná rozhodnutí ve prospěch klubu FC Slovan Liberec, což následně vždy potvrdila také Komise rozhodčích FAČR. Zároveň nejde o první zásadní pochybení ovlivňující výsledek v neprospěch Bohemians v této sezoně," dodal klub.

Pražané klesli po třetí ligové porážce za sebou s dvanácti body na 13. místo, Liberec má po třetí výhře v řadě o pět bodů více a je desátý.

Reklama

Související témata: