Hlavní obsah

Z náhradníka hvězdou mezi tyčemi! Čekal jsem to, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dost možná překvapil sám sebe. Když v létě po mistrovství Evropy mířil na první trénink do Edenu, byl smířený s rolí náhradníka. Aleš Mandous přicházel do celku trojnásobných šampionů z posledních ročníků tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže krýt záda zkušené jedničce jménem Ondřej Kolář. Jenže během podzimu se devětadvacetiletý odchovanec Plzně vyšvihl na post jedničky a výkony si dokonce zajistil místo v reprezentaci. Jak vypadá pořadí top tří brankářů podzimní části podle Sport.cz?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aleš Mandous během derby na Spartě.

Článek

„Čekal jsem, že se prosadí. Sledoval jsem ho už v minulosti a věděl jsem, co v něm dřímá," říká Jaromír Blažek, bývalý vynikající brankář pyšnící se sedmi ligovými tituly, na adresu nynější jedničky Slavie.

Do Edenu kupovali Mandouse jako dvojku pro případ, že by se opakovala situace z loňské sezony, kdy Ondřej Kolář utrpěl vážné zranění, nebo se našel zájemce ochotný zaplatit za služby nyní už bývalé jedničky červenobílých požadovaný balík v podobě devítimístné cifry.

Jenže Koláře nezastihl úvod podzimu v oslnivé formě. Několik chyb vedlo ke ztrátě jistoty muže, který se pro hru Slavie ještě před pár měsíci zdál naprosto nepostradatelným.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Aleš Mandous zasahuje během utkání se Slováckem.

„Cítí velkou odpovědnost za chyby, které vyrobil. A prožívá je asi nejhůř za dobu, co se známe. Potřebovali bychom zpět Ondru s jeho sebevědomím. Hraje jednodušeji, méně se zapojuje do rozehrávky a naše hra trpí," posteskl si Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

S nasazením Mandouse však váhal. „Ještě si zvyká na určité herní věci. Je důležité jeho zařazení do sestavy správně načasovat. Musí být připravený on i mužstvo," vysvětloval Trpišovský a připomínal, že zásahů do středu defenzivy bylo už tak dost, když vypadli oba stopeři kvůli zranění.

Když si však Kolář zlomil v Karviné v závěru prázdnin žebro, byla Mandousova cesta ke slávě otevřená. Pravda, v úvodu října ještě ze sestavy vypadl a Ondřej Kolář dostal příležitost k návratu. Jenže na půdě Maccabi Haifa ani následně v Českých Budějovicích nebyl zrovna přesvědčivý, a tak šla zpět do hry devětadvacetiletá posila z Olomouce, která se mezi tím vyrovnala s rodinnou tragédií.

Na přelomu října a listopadu se Mandous zaskvěl čtyřmi čistými konty, další tři pak přidal po reprezentační přestávce a neprůstřelnost dotáhl až na 702 minut. „Prožívám nejlepší období kariéry," lebedil si Mandous. „Za hru nohama, klid, rozvahu a způsob, jakým se zapojuje do rozehrávky, si nuly zasloužil," chválil Trpišovský zářícího Mandouse.

V historických tabulkách tak na pátém místě přeskočil právě Jaromíra Blažka. „Psali jsme si a vyměnili si několik zpráv. Já jsem jen zalitoval, že mohl být ve Spartě, ale skončil ve Slavii. Myslím, že výkony brankářů však nejsou o nulách. Klíčové je, aby nedostával moc gólů i z minima těch šancí, kterým čelí. Je jasné, že třeba ve Zlíně je brankář ve větší permanenci. Takže je hlavní si všechno pořádně srovnat v hlavě," pronesl Blažek.

„Neměl jsem obavy, že by se ve Slavii neprosadil. Ondra Kolář odmítl reprezentaci před mistrovstvím Evropy, přestože byl v nominaci. Z mého pohledu se mistrovství Evropy neodmítá v žádné roli. Možná se mu pak vše vrátilo. Patří to k životu sportovce. Stejně jako chyby, které děláme všichni. Jen měl smůlu, že se v jeho případě nahromadily. Z mého pohledu totiž platí, že brankář si může dovolit jednu za půl roku," usmál se Blažek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář

Borec pyšnící se bronzem z mistrovství Evropy v Portugalsku či účastí na MS 2006 a ME 2008 ocenil i Staňka s Nguyenem. „Jindra Staněk měl dobrá čísla. A má velký podíl na skutečnosti, že je Plzeň v lize druhá. Výbornou brankářskou práci odvádí na Slovácku i Filip Nguyen, který také nakouknul do reprezentace," přemítal Blažek.

Pro jarní bitvy o titul vidí právě posty brankářů jako klíčové. „Chyby se v honbě za mistrovskou korunou neodpouští," varoval Blažek, který jako bývalý sparťan citlivý post ve „svém" klubu považuje za zranitelný. „Když si projdu brankářské posty ligových týmů, vidím spoustu jmen odchovaných na Letné. A mrzí mě, že tam nejsou. Protože už delší dobu říkám, že Sparta by měla mít brankáře v reprezentaci. Aktuálně mezi tyčemi Sparta nemá kvalitu jako Slavia."

Nejlepší brankáři podzimní části Fortuna ligy podle Sport.cz:
1. Aleš Mandous (Slavia)
2. Jindřich Staněk (Plzeň)
3. Filip Nguyen (Slovácko)

Reklama

Související témata: