Hlavní obsah

Žádný vyhnanec. Matějovský chtěl mluvit i s Hřebíkem, pak ve Spartě zůstal

Praha

Hned v prvním soutěžním utkání za fotbalovou Spartu získal trofej. Po vyloučení Tomáše Řepky dokonce právě Marek Matějovský přebíral jako kapitán pohár pro vítěze prvního českého Superpoháru. Od té doby však ani ťuk a zdálo se, že tvořivý záložník je na Letné pomalu mužem na odpis. Na startu zimní přípravy se ovšem Matějovský domluvil na ročním prodloužení smlouvy až do léta 2015, takže jeho naděje na zisk mistrovského titulu či domácího poháru trvá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Marek Matějovský během prvního tréninku zimní přípravy.

Článek
Fotogalerie

Nechtějí nikoho prodávat, tím pádem by nemuseli ani nikoho kupovat. Jedno překvapení ovšem fotbalová Sparta v rámci stabilizace kádru na úvod zimní přípravy nachystala. A velké. Záložníka Marka Matějovského si zavázala až do léta 2015, ačkoliv v létě avizovala, že bývalému kapitánovi již novou smlouvu nenabídne.

Bývalý reprezentant si oddychl, že měl jasno ještě před vánočními svátky. „Hlavně je dobře, že to nebyl žádný boj. Poslední dobou se spekulovalo, že ve Spartě nejsem spokojený. Ale nebylo to tak. Jen jsem zkrátka tolik nenastupoval, a to nepotěší žádného hráče," řekl Matějovský v rozhovoru pro sparta.cz.

Těžko by se mu odcházelo

Jednání podle něj nebyla nijak složitá. „Nejprve jsem byl osloven vedením s nabídkou prodloužení smlouvy. Chtěl jsem si především promluvit s trenérem a Jakubem Otavou o tom, jak naše spolupráce bude vypadat, a potom už nebylo co řešit."

Kromě kouče Vítězslava Lavičky a člena představenstva Otavy chtěl mluvit i s dalšími lidmi, třeba sportovním ředitelem Jaroslavem Hřebíkem. „Samozřejmě jsme o tom mluvili i doma, ale já chtěl především znát názor sportovního vedení klubu. Mluvil jsem i s panem Hřebíkem. Chtěl jsem vědět, jaká má situace je, jaký je plán a vize."

Sparta vede po podzimu ligu o pět bodů před Plzní, ve hře je i v Poháru České pošty. Za této konstelace by Matějovský, jemuž stávající smlouva končila letos v létě, jen nerad odcházel. „Samozřejmě, sezóna je rozjetá skvěle. Navíc už jsem tady na Letné něco prožil, takže jsem si ke klubu vytvořil vztah a neodcházelo by se mi snadno. Jasně, kdyby o mě klub neměl zájem, musel bych to vzít tak, jak to je. Je však dobře, že všichni věříme, že pořád mám týmu co dát."

Místo v základu si nenárokuje

Stejný názor mají i fanoušci týmu, kteří v internetových diskusích dávají najevo spokojenost, že Matějovský na Letné pokračuje. Rozhodující však pochopitelně bylo stanovisko vedení. „Drželi jsme se svého interního plánu, že si s Markem po podzimu sedneme a vyhodnotíme, co dál. A shodli jsme se na prodloužení smlouvy," podotkl Otava.

Fanoušci dokonce věří, že by Matějovský mohl získat zpátky místo v základní sestavě, jež ztratil. „Řešili jsme mou situaci celkově. Já jsem pochopitelně netvrdil, že musím nutně hrát, beru moji pozici takovou, jaká je a nemám problém s tím, když budu hrát méně. Nikdy jsem ani nechtěl, abych tu měl místo zaručené," ujišťuje záložník.

Přispěje ke stabilizaci, věří Lavička

Teď už se tedy může s čistou hlavou vrhnout do neoblíbené zimní dřiny. „Při jednáních s vedením Sparty jsem chtěl také vědět, jaké nedostatky na mně vidí a co musím zlepšit. Právě na tom teď v přípravě budu pracovat na maximum a uvidíme, co to přinese. Hlavním cílem je samozřejmě titul a pak boj o Evropu. Přesně s tím do přípravy vstupuji," říká Matějovský pro klubové stránky.

Spokojený je i trenér Lavička. „Prodloužení smlouvy s Markem je výsledkem analýzy podzimu. Chceme tým dál co nejvíce stabilizovat, Marek by k tomu měl přispět," věří kouč. „Se svojí pozicí nebyl na podzim spokojený, ale díky pracovitosti i vlivu do kabiny jsme dospěli k názoru, že jeho další působení v týmu bude prospěšné," vysvětluje Lavička.

Reklama

Související témata: