Hlavní obsah

Zahraniční posily? Spíše pouťové atrakce pro fanoušky

PRAHA

Zahraniční fotbalisté to mají v české nejvyšší soutěži těžké. Musejí se adaptovat na tuzemské podmínky, vyrovnat se s jazykovou bariérou a přesvědčit skeptické fanoušky. S gloriolou útočného 'zabijáka' přišel před sezónou do pražské Sparty Igor Gluščevič. Ale neuspěl. Jak se v první půli ligy vedlo jemu a dalším zahraničním posilám?

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Od Igora Gluščeviče se na Letné čekalo hodně. Zatím očekávání naplnil jen v několika utkáních.

Článek

Vesměs to nebylo nic moc. Ale není se co divit. Vždyť vyjma Gluščeviče nešlo o žádné 'stars'. Hráči ze zahraničí tak na tuzemských trávnících spíše plnili roli pouťových atrakcí.

Probudí se Gluščevič?

Během své kariéry nastřílel Igor Gluščevič 86 gólů, to vše ve 247 utkáních. Ale ve Spartě se najednou zasekl. Černohorský útočník nastoupil na podzim ve třinácti ligových utkáních, v nichž se trefil jen třikrát. A to se nečekalo.

Devětadvacetiletého kanonýra vyfoukla Sparta týmům z Itálie, Španělska a Nizozemí. "Jsme rádi, že máme tak kvalitního střelce," nechal se po Gluščevičově přesunu do české metropole slyšet šéf Sparty Vlastimil Košťál.

Gluščevič je střelec s dobrou orientací a důrazem v šestnáctce soupeře, ale letenští jeho předností nedokázali využít. Na druhou stranu, Gluščevičova forma z přípravy (7 gólů v šesti utkáních) se vytratila. Pár zahozených šancí a nemoc 'vystrašily' úvodní pohodu. I proto je po podzimu Gluščevič hodnocen jako nevydařený nákup.

"Věřím, že na jaře Igor dokáže svoje kvality a potvrdí správnost naší volby," zůstává Košťál optimistický. "Konečně, už proti Teplicím a Laziu na Letné odvedl v útočné fázi velmi dobrou práci."

Výbuch! To je jediné možné hodnocení pro působení jiné zahraniční posily na Letné - obránce Mirko Poledici. Srbský bek odehrál jen tři velmi nepovedená utkání a další důvěru již nedostal. Čtyřiadvacetiletý obránce měl přispět rychlostí a důrazem, ale nestalo se tak.

Poloviční spokojenost v Plzni

V Plzni využil zaváhání gólmana Michala Čalouna jeho rumunský konkurent Sorin Colceag. Poté, co Čaloun v domácím utkání s Příbramí čtyřikrát inkasoval, se již do branky nevrátil. Colceag měl stejně jako Čaloun za děravou obranou co dělat, přesto dokázal ve dvou utkáních vychytat čisté konto. V celkem osmi utkáních dvanáctkrát lovil míč ze sítě.

Mnoho šancí v Plzni nedostal Brazilec Edno Roberto Cunha. "Je to zvláštní typ. Jeden trénink je skvělý, dalších osm opačných. Nevím, čím to je. Možná se ještě neaklimatizoval," řekl na adresu dvacetiletého mladíka na internetové stránce klubu trenér František Cipro.

Francouzské zpestření

Do zahraničí, konkrétně do Francie, sáhli před sezónou také v Příbrami. Ovšem dvacetiletý Noel Alexandre Mendy a o dva roky starší Jean Arnaud Loseille se v sestavách vždy jen mihli. První jmenovaný stihl jen pět startů, do střelecké listiny se nezapsal, Loseille nastoupil v sedmi utkáních a jednou se radoval z gólu. Posily? Ani náhodou...

V Opavě se na začátku sezóny zase objevili tři Brazilci. Z tria Andrade Alves Ricardo, Pires dos Santos Rosemir a Dennis Lima da Silva Michel však v klubu zůstal jen poslední jmenovaný. Příliš si nezahrál, ve třech utkáních nastřádal 184 odehraných minut.

Slezané více sázeli na Ukrajince Sergeje Pšeničného, který pravidelně hrál a z pozice obránce navíc přidal dva góly. Pšeničného krajan - útočník Alexander Bessarab - ale zase jen zahříval lavičku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.