Hlavní obsah

Záskok za Staňka se nepovedl, plzeňská dvojka chybovala. Podržíme ho, říká Kopic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpackaný záskok. Fotbalová Plzeň se přesvědčila, jak je pro ni důležité mít v brance Jindřicha Staňka. Za zraněnou jedničku se v sobotním ligovém utkání v Liberci postavil mezi tyče Marián Tvrdoň a podepsal se pod dva góly Slovanu. Viktoria u Nisy padla vysoko 0:3.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

<p>Utkání 12. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec - Viktoria Plzeň, 21. října 2023 v Liberci. Brankář Plzně Marián Tvrdoň dostává druhý gól. Vpravo autor gólu Luka Kulenovič z Liberce.</p>

Článek

Kdo zastoupí Staňka, který je mimo hru kvůli opakovanému otřesu mozku, bylo jasné. Méně už, jak si 29letý Tvrdoň v Liberci povede. Odpověď je pro slovenského brankáře nepříjemná: Plzeň nepodržel, byl nejistý.

„Bylo vidět, že delší čas nechytal. Zápasový deficit byl určitě znát. Věříme ale, že se Marián rozchytá,“ prohlásil trenér Miroslav Koubek. Tvrdoň, který odchytal před Libercem celé ligové utkání naposledy před rokem, pozdě reagoval už zkraje zápasu na ránu Ghaliho z 18 metrů. Míč ale nakonec ztlumil. Jenže v 18. minutě mu prošla do sítě střela Lubomíra Tupty, která se rozhodně dala chytat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký  Ľubomír Tupta (vlevo) oslavuje gól proti Plzni-

Ve druhém poločase ho nejprve dvakrát zachránila tyč, v závěru, za stavu 2:0, splácl jen před sebe zblokovaný pokus Denise Višinského a Lukáš Červ s přehledem trefil odkrytou branku. „Věděli jsme, že bez Staňka bude Plzeň oslabená. Tvrdoň také umí chytat, ale pro nikoho není jednoduché naskočit po dlouhé době. Proto jsme apelovali na hráče, aby hodně stříleli,“ prozradil jeden z taktických tahů kouč Slovanu Luboš Kozel.

Bez Čaroděje Staňka si nelze sestavu Plzně v posledních sezonách představit. Mnohdy až neskutečnými zákroky dává týmu jistotu. Ovšem muž, který se významně podílel na mistrovském titulu v sezoně 2021/2022 a následném postupu do Ligy mistrů, ještě nějaký týden kvůli opakovanému otřesu mozku bude chybět. Spekuluje se, že bude chytat až na jaře.

„Prognóza, že bude pryč celý podzim, je přehnaná. Je mnohem nadějnější. Nedokážu odhadnout, ale Staňkova pauza nebude až tak dlouhá,“ uvedl Koubek, který nemá za Staňka jinou alternativu než Tvrdoně. Západočeši pustili v září Martina Jedličku na hostování do Bohemians Praha, v kádru mají už jenom nezkušeného 18letého Viktora Baiera a 26letého Dominika Sváčka, který chytá za rezervu.

Změna mezi tyčemi pro další zápasy se tedy nedá očekávat. Přitom Viktorii čeká už ve čtvrtek důležitý duel v Záhřebu v rámci Konferenční ligy. Podrží mužstvo Tvrdoně? „Marián není zase úplně mladý. Dostal šanci, takhle to dopadlo. Zápasy jdou ale rychle za sebou, nemá čas dávat si do hlavy negativní myšlenky. Podržíme ho. Marián není první ani poslední gólman, kterému se toto přihodilo,“ prohlásil záložník Jan Kopic.

Reklama