Hlavní obsah

Železník už dává v Mladé Boleslavi góly, Nečas, Levin a Stronati kádr omladili

Mladá Boleslav

Exslávistického útočníka Lukáše Železníka mu majitel mladoboleslavského klubu Josef Dufek promptně koupil, s mladým ruským legionářem Vladislavem Levinem z moskevského Dynama smlouvu rovněž podepsal, i roční hostování Patrizia Stronatiho z vídeňské Austrie je dotaženo do konce. Nový kouč fotbalové Mladé Boleslavi Martin Svědík může být spokojený, neboť představy, s nimiž na novou štaci přišel, se naplňují.

Foto: fkmb.cz

Lukáš Železník

Článek
Fotogalerie

Angažování Železníka, pro něhož nebylo v nabitém kádru pražské Slavie místo, bylo pro trenéra Svědíka prioritou.

„Měl ho na seznamu vyhlédnutých posil na prvním místě," vysvětluje šéf mladoboleslavského klubu Josef Dufek, proč jednal tak rychle a na rozdíl od dalších zájemců nabídl Železníkovi rovnou přestup. „Měl jsem několik nabídek na hostování, ale chtěl jsem někam patřit a za mužstvo nového klubu už na jaře bojovat," potvrdil Železník, že se rozhodl během jediného dne. „Trenér Svědík mě navíc chtěl už před třemi lety do Ostravy, což také hrálo roli."

Nejdřív Rus Levin, záhy i Stronati

Další novou akvizicí se stal ještě před odjezdem na soustředění do Rakouska jednadvacetiletý ruský mladík Vladislav Levin. Trenér Svědík si ho vyzkoušel v zápasech zimní Tipsport ligy, a protože zapadá do jeho představ o fotbale, který chce s mužstvem praktikovat, Mladá Boleslav ho rovněž angažovala a ještě před odjezdem na soustředění do Rakouska s ním podepsala smlouvu datovanou až do léta roku 2020.

Třetí posilou je pak člen Lavičkovy reprezentační jednadvacítky Patrizio Stronati, který přichází na roční hostování z vídeňské Austrie.

„Znám ho ještě z Baníku a jsem přesvědčen, že nám na jaře určitě pomůže. Kvalitní stoper, dobrý hlavičkář a hlavně velký bojovník. V Rakousku moc nehrál, ale do formy a herní pohody se určitě rychle dostane," je přesvědčen Svědík, který v zimě vyměnil místo u reprezentační dvacítky za roli hlavního kouče v Mladé Boleslavi.

„Stojí přede mnou nová výzva, na kterou se velmi těším. Zásadní pro mě je zájem trenéra i celého vedení klubu, zároveň mě lákají sportovní ambice Boleslavi. Vím, že jednání o mém příchodu nebyla jednoduchá, teď je na mě, abych na hřišti dokázal správnost tohoto kroku," kvitoval transfer Stronati, který se sice narodil v Itálii, ovšem od útlého mládí žil v České republice a v juniorských reprezentacích odehrál čtyři utkání, ještě než se vydal za svým novým mužstvem na rakouské soustředění.

Turnajový primát kouč nepřeceňoval

Předchozí strahovské působení trenéra Svědíka je samozřejmě na přílivu mladíků, který začal příchodem talentovaného Jakuba Nečase hostujícího ze Sparty, znát...

„Pochopitelně že je výhodou, že mám o mladých fotbalistech přehled a že jsem je pravidelně sledoval," potvrzuje i Svědík, který po necelém měsíci v mladoboleslavských službách slavil první úspěch, neboť se svým týmem vyhrál zimní Tipsport ligu.

„Tak to bych zase až tolik nepřeceňoval, protože podstatné bude až ligové jaro a zápasy o body. Vítězství v turnaji je sice hezké, ale šlo jen o přípravu, která potvrdila, že musíme dál pracovat. V ofenzivě jsme předvedli sice řadu hezkých akcí, ale třeba v rozehrávce a dalších věcech máme dál rezervy," nedělal Svědík z primátu v Tipsport lize vědu.

Střelecké probuzení Železníka, jenž se ve finále uvedl prvním gólem v novém dresu, ho však samozřejmě potěšilo. „Chce to trpělivost, protože dlouho nehrál, ale on to zvládne. Je to fotbalista se srdcem bojovníka, který dovede strhnout všechny kolem sebe, což byl také důvod, proč jsem ho do mužstva chtěl," přiznal mladoboleslavský kouč.

Ten se vydal dnes se svými svěřenci na soustředění do Rakouska, v jehož rámci se Mladá Boleslav utká s Trnavou, Vasasem Budapešť a při cestě domů pak s Dunajskou Stredou.

„V pětadvacetičlenném, kádru jsou hráči, s nimiž počítám pro ligové jaro, v němž chceme bojovat o účast v pohárové Evropě. Chybí jen dlouhodobě zraněný Jakub Rada a nemocný Stanislav Klobása, jenž se bude připravovat doma individuálně," nechal se před odjezdem slyšet mladoboleslavský kouč.

Reklama