Hlavní obsah

Železný muž Boleslavi bude v úvodu jara nuceně stát. Slavia? Už je to za mnou, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať míchal trenér fotbalistů Mladé Boleslavi Pavel Hoftych sestavou, jak chtěl, bez obránce Ondřeje Karafiáta si poradit nedokázal. Osmadvacetiletý stoper odehrál na podzim všech 1440 ligových minut. „Ani jsem to tak nebral. Ale když se za podzimem ohlédnu, chyběl jsem během něj snad jen na jednom tréninku, protože jsem šel na pohřeb. Fakt jsem se cítil skvěle. Vážím si toho, zdraví je to nejdůležitější. Pak člověk může dělat velké věci,“ říká Karafiát pro Sport.cz.

Foto: FK Mladá Boleslav

Ondřej Karafiát během zimní přípravy.

Článek

Železný muž boleslavské jedenáctky však úvodní jarní zápas proti Brnu vynechá. Zdraví ho nepozlobilo, ale odpyká si trest za vyloučení v osmifinále MOL Cupu proti Slovácku. „Štve mě to. Ale udělal jsem to a už to nevrátím. Chtěl jsem získat míč, bohužel to nevyšlo. Budu za to potrestán," vrací se Karafiát k červené kartě z posledního soutěžního utkání podzimu, kterou viděl minutu před koncem. Boleslav na Slovácku prohrála a v poháru skončila. „Věřím, že začátek zvládneme a já pak naskočím do rozjetého vlaku," přeje si úspěšný vstup mužstva z města automobilů proti Brnu.

Karafiát už je oficiálně hráčem Mladé Boleslavi, hostování ze Slavie se teď v zimě přeměnilo v přestup. „Cítím se pořád stejně. Tušil jsem, že šance ve Slavii je nulová. I když jsem tu byl na hostování, bral jsem se jako hráč Boleslavi. Není to pro mě žádná změna," naznačuje, že myšlenky na návrat do Edenu mu v hlavě nevířily.

Hráči (mimo brankářů), kteří na podzim odehráli v lize všechny minuty
Ondřej Karafiát (Mladá Boleslav)
Antonín Křapka (Bohemians)
Martin Králik (České Budějovice)
Jakub Klíma (Hradec Králové)

Že mu angažmá ve Slavii nevyšlo, v něm v minulosti trochu hlodalo. „Mrzelo mě to, myslím, že tolik šancí jsem tam nedostal. Ale tak to prostě bylo. Pak jsem se i zranil, což byla trochu smůla. Mohl jsem možná dostat víc šancí, ale už je to dávno za mnou. Soustředím se už jen na to, co bude tady v Boleslavi," vypráví klidně Karafiát.

Ve středočeském klubu zase začal prodávat své přednosti, nabral sebevědomí, získal herní pohodu. „Cítím se tu skvěle. S trenérem Hoftychem se známe dlouho, věděli jsme, co od sebe můžeme očekávat. Tréninky i vše okolo mi vyhovuje. Doufám, že vše takhle pošlape i dál," usmívá se odchovanec Sparty.

Sedí mu systém, který Hoftych razí. Nastupuje v tříčlenné stoperské linii vedle Marka Suchého a Davida Šimka. „Máme sílu dopředu, jsme nebezpeční. Vzadu jsme vyvážení. Suchoš je silný v soubojích, Šimi je vysoký, já zase přidávám rychlost. Vyhovuje mi, že nás je tam o jednoho víc. Jsem tam od toho, abych obhospodařil obě strany, zajistil je. Můžu se pohybovat na obou stranách a hasit problémy, které vzniknou," popisuje Karafiát přednosti boleslavského herního schématu.

Než takhle začali Středočeši hrát, zaskočil v obranné čtveřici i na pozici levého beka. „I trenér Hoftych ví, že se mnou může hýbat. Ale cítím se nejlíp na pozici stopera. Levý bek je o jiné kondici, je to tam nahoru dolů. Kdybych nastoupil na levém halvbeku, bylo by náročné si na to přivyknout. Ale na jeden zápas tam můžu alternovat," nabízí bývalý hráč Liberce v případě nouze pomoc na jiné pozici. Nastoupit by mohl i ve středu zálohy.

Hlavní je, že mu drží zdraví. Minulý rok měl určité problémy, podstoupil i operaci kýly. „Dlouho jsem se s tím potýkal, nevěděl jsem, co to je. Pak se to vyřešilo operací. Když poté přišli noví trenéři, začalo se trénovat jinak. Jejich styl mi vyhovuje. Myslím, že je skvělý i kvůli prevenci před zraněními. Máme hodně posilovny, i na ostatních hráčích je vidět, že svalových problémů máme minimum," pochvaluje si Karafiát.

Nemusí si ani přidávat. „Nezměnil jsem v podstatě nic. Stačí mi to, co dělám na tréninku. Vždycky jsem dělal trochu navíc, ale když jsme začali trénovat trochu náročněji, už si nepřidávám. Stačí mi, co odtrénujeme. Prevence je dobrá," dodává spokojeně boleslavský stoper, jenž doufá, že se Středočeši na jaře udrží v elitní ligové šestici.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice