Hlavní obsah

Příprava Boleslavi: Radost z Kušeje i Jawa, brankář Polaček končí, Dele řeší víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné velké otřesy, jen lehké zachvění v kádru registruje fotbalová Mladá Boleslav v rámci zimní přípravy. Družina trenéra Pavla Hoftycha se bude muset vypořádat s odchodem krajního beka či záložníka Davida Pecha, jehož koupila Slavia. Do středočeského klubu ale dorazili útočník Lamin Jawo ze Zlína, křídelník Vasil Kušej z Prostějova a obránce Martin Suchomel ze Sparty. „Jsme velmi spokojení s tím, jak tohle přestupové období dopadlo,“ rekapituluje pro Sport.cz generální ředitel boleslavského klubu David Trunda. V mužstvu nastaly i další pohyby.

Foto: FK Mladá Boleslav

Záložník Vasil Kušej v dresu Mladé Boleslavi v přípravném zápase.

Článek

Odchod Pecha se čekal. „Nejdříve jsme ho nechtěli pustit, ale nakonec jsme svolili. Jednali jsme s panem Tvrdíkem, vztahy se Slavií máme velice profesionální. Spolupracujeme i na mládežnické úrovni," nastiňuje Trunda. Boleslav za posledních dvanáct měsíců prodala už pátého hráče do vršovického kolosu.

Přijde někdo i z Edenu do města automobilů? „Kádr Slavie je široký. Budou-li ho zeštíhlovat, měli bychom zájem o jednoho až dva hráče. Ale musí zapadnout do koncepce, co tu tvoříme. Budeme opatrní, chceme přivést hráče, kteří nám mohou pomoct. Nyní ale čekáme," popisuje boleslavský generální ředitel.

Největší bitvu svedla Boleslav v zimě o Kušeje, o autora pěti podzimních branek ve Fortuna národní lize se přetahovala s Baníkem Ostrava a Olomoucí. „S prezidentem panem Dufkem jsme do Prostějova několikrát jeli, jednali jsme s klubem i hráčem. Myslím, že ho přesvědčilo, že náš zájem je reálný a že u nás může růst po všech stránkách. Přesně jsme mu vysvětlili, jaká bude jeho role v týmu. Navíc se zná s trenérem Hoftychem, pocházejí ze stejného regionu," nechává Trunda nahlédnout do zapeklitých rokování. „Několikrát jsme si říkali, že k nám nepůjde, ale nakonec si nás vybral a my jsme moc rádi," usmívá se. Kušej podepsal smlouvu na dva a půl roku.

Už od prosince se s týmem připravuje Jawo, jemuž na konci prosince vypršela smlouva ve Zlíně. „Viděli jsme na něm, že by sem chtěl hodně přijít. Zatím nás svým přístupem a pracovitostí nadchnul," pochvaluje si člen představenstva modrobílého klubu. Dvacetiletý Suchomel přijde ze Sparty na hostování, které nebude obsahovat případnou opci.

Boleslavským se líbí i zkoušený záložník Dele Israel z lotyšského klubu Daugavpils, o drobného Nigerijce stojí, ale momentálně se intenzivně zabývají administrativou, pomáhají Delemu se získáním platných víz. Momentálně nemá povolení, aby si mohl v Česku vydělávat. „A my nebudeme riskovat ani z jednoho procenta. Pomáháme mu se zařízením dlouhodobých víz, která ho budou opravňovat k ekonomické činnosti tady. Bude trénovat s áčkem a bude mít i individuální program. Šikovný je, má potenciál," vykresluje Trunda situaci okolo jednadvacetiletého borce. Celá procedura může trvat jeden až tři měsíce.

Co se událo dál? Boleslav přetavila hostování produktivního záložníka Daniela Marečka, který se na podzim zaskvěl pěti ligovými brankami, v přestup z Bohemians. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Sparty se stejně jako krajní univerzál Jakub Fulnek, jenž smlouvu prodloužil, Středočechům upsal do 30. června 2025.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Mladé Boleslavi Martin Polaček po třetím inkasovaném gólu během utkání 4. kola Fortuna ligy se Spartou.

Středočeši rozvázali smlouvu se slovenským brankářem Martinem Polačkem. Urostlý gólman odchytal prvních šest zápasů, ale po porážce 1:2 s Hradcem Králové na konci srpna usedl mezi náhradníky a na hřiště už se nedostal. „Dáme přednost tomu, aby se rozvíjeli naši brankáři," přibližuje Trunda s odkazem na třiadvacetiletého Petra Mikulce a jednadvacetiletého Jáchyma Šeráka (návrat z hostování ve Varnsdorfu), kteří budou na jaře jistit Jana Šedu.

Na hostování do Pardubic zamíří záložník Denis Darmovzal a útočník Ladislav Krobot. Za Milanem Škodou a Laminem Jawem se má na jaře s ligou začít seznamovat osmnáctiletý talentovaný forvard Matyáš Vojta. „Přišel z Vyšehradu, už hrál v béčku. Je velmi šikovný," avizuje Trunda.

Reklama