Hlavní obsah

Zimní liga prověří videorozhodčí, vítěz poletí do tepla

Praha

Konec starých časů. Tradiční fotbalová Tipsport liga, která slouží klubům k zimní přípravě, letos poprvé v historii vyvrcholí závěrečným turnajem na Maltě. Tam se na národním stadionu utkají vítěz základní části, obhájce trofeje Brno, Slovan Bratislava a Mladá Boleslav. Již 22. ročník turnaje poslouží také rozhodčím, kteří se budou zdokonalovat v práci s videem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Berka během komunikace s videorozhodčím během utkání Plzně s Opavou.

Článek

Skladbu přípravy všem prvoligovým klubům komplikuje nový model nejvyšší soutěže. Zimní přestávka bude rekordně krátká, proto třeba do 22. ročníku Tipsport liga vůbec poprvé nezasáhnou Bohemians Praha 1905, nejtradičnější účastník turnaje.

Na nové podmínky museli zareagovat i pořadatelé. Základní část se znovu odehraje ve čtyřech skupinách po čtyřech účastnících. Bude však vytvořena jedna společná tabulka, z níž podle stanovených kritérií vzejde konečné pořadí. A vítěz bude mít zaručen start na závěrečném turnaji v teple na Maltě, což je radikální změna.

„S LFA jsme se také dohodli, že ligoví rozhodčí znovu využijí turnaje pro zdokonalení práce s videem. Nasazeno bude v osmi zápasech na Xaverově," avizuje Aleš Kolář, ředitel turnaje.

"Děkujeme organizátorům, díky nimž můžeme i v přípravném období pokračovat v projektu videorozhodčího. Při zápasech Tipsport ligy tak potřebnou praxi získá několik dalších rozhodčích, které vytypovala komise rozhodčích FAČR," pochvaluje si Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA. "Tím se nám pro jarní ligové boje rozšíří možnosti nasazování na pozice videorozhodčích, což je věc, kde nás trochu v minulosti tlačila bota," dodává.

Prémie pro dvanáct nejlepších

Dvanáct nejlepších týmů ze základní části získá finanční odměny. Na prémiích bude rozděleno celkem 800 tisíc korun, nejvíc v historii turnaje. Pro vítěze je připraveno 160 tisíc korun, týmy na druhém a třetím místě získají 120 tisíc, prémie se níže tabulkou budou zmenšovat.

Celkem 17 zápasů bude v přímých přenosech na Tipsport TV. Nova Sport odvysílá šest přímých přenosů ze základní části a čtyři z Malta Cupu.

Podle vypsaných kurzů jsou největšími favority jednotlivých skupin Příbram, Jablonec, Brno a Baník. Jablonec s Baníkem ovšem již předem nahlásily, se v případě výhry do tepla neodletí.

Náležitou motivaci mají třeba Středočeši. „Pokud se neprobojujeme na Maltu, tak s žádným dalším soustředěním nepočítáme. Nezvykle krátká příprava je pro každého novinkou. Dovolenou jsme neměli tak dlouhou, nemůže být kladen důraz na kondici jako dřív, kdy se týdny jen běhalo," říká příbramský asistent Bohuslav Pilný.

Účastníci fotbalové Tipsport ligy 2019:
Skupina A (Praha-Xaverov)
Hradec Králové,
Příbram,
Vlašim,
Ústí nad Labem.
Skupina B (Praha-Xaverov)
Jablonec,
Pardubice,
Chrudim,
Varnsdorf.
Skupina C (Brno-Líšeň)
Zbrojovka Brno,
Táborsko,
Znojmo,
Nitra.
Skupina D (Orlová-Lutyně)
Baník Ostrava,
Prostějov,
Prešov,
Poprad.

Reklama

Související témata: