Hlavní obsah

Zmizelý Kříž, Šádkův prostředníček i senzační plzeňský titul. Zázrak ze Západu má premiéru

Exkluzivní záběry z kabiny, emotivní okamžiky i upřímné zpovědi plzeňského šéfa Adolfa Šádka. Unikátní dokumentární série Zázrak ze Západu o fotbalové Plzni se hlásí o slovo, když míří na televizní obrazovky. První díl startuje v pondělí 24. dubna od 21:30 hodin na stanici O2 TV Sport. Na diváky čeká celkem šest dílů, ve kterých najdou exkluzivní pohled za kulisy nejúspěšnějšího českého klubu posledních dvanácti let.

Upoutávka na první díl seriálu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Majitel Viktorie mluví v úvodním díle o době, kdy do Plzně přišel podnikatel Miroslav Kříž, který přivedl do Štruncových sadů početnou skupinu hráčů ze Sparty v čele s Pavlem Horváthem. A také o Křížově zmizení, které je dodnes zahaleno tajemstvím.

„Míra Kříž byl vizionář. Nepoznal jsem charismatičtějšího člověka, nedám na něj dopustit. Růžové slony jsme si malovali spolu. Když jsme si dali skleničku vína, přimalovali jsme dalšího. Ať už je kdekoli, vidí, že to, co si vysnil, Viktorka naplnila," říká Šádek v dokumentu. „Pro mě byla doba, kdy jsem přijel do Plzně a Míra tady nebyl, nesmírně stresující. Nejen z pohledu lidského, ale také, že jsem nevěděl, co bude s plzeňským fotbalem," podotýká plzeňský boss.

Trailer dokumentu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

Úvodní díl Zázraku ze Západu mapuje cestu Plzně za senzačním mistrovským titulem v uplynulé sezoně, kdy byl klub bez peněz. Aby Šádek odvrátil bankrot, zariskoval a půjčil si na provoz obrovskou sumu peněz.

Plzeň má velké manko, pořád je ale čas něco změnit a vrátit se do hry o titul. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Na svoji osobu jsem si půjčil sto až sto padesát milionů korun. Tohle je další známka toho, že asi nejsem úplně v pořádku," popisuje nyní už s úsměvem Šádek, který se vyjádřil také ke zdviženému prostředníčku, jenž ukázal tribunám v Edenu v závěru nadstavbového duelu.

„Když na vás létají zavřené petky... Kdyby někoho trefila do hlavy, člověk reálně půl roku jí brčkem. Vrátila se mi v tu chvíli vzpomínka na události po utkání v Edenu před několika lety. Naši fanoušci odcházeli na nádraží a byli napadeni skupinou příznivců. Házeli na ně dlažební kostky, jedna trefila do hlavy fanouška, který držel za ruku dítě. Málem zemřel, dostával se z toho půl roku. Spontánně ze mě proto vylétla reakce s gestem," vysvětluje Šádek v dokumentu Zázrak ze Západu.

Projektu se ujal Petr Větrovský se svou agenturou VDN Promo, která má za sebou například úspěšný film "Jan Koller - Příběh obyčejného kluka." Teď se pokusí prorazit s dalším fotbalovým dílem. „Příběh, který napsala Viktoria Plzeň, naše fotbalová scéna nepamatuje. Seriál bude mimořádným pohledem do zákulisí celého příběhu, kterému dá punc otevřenost Adolfa Šádka, který prožil něco, co se ani snad prožít nedá," řekl Větrovský.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.