Hlavní obsah

Historky z natáčení, upřímný Šádek i nostalgický aplaus za titul. Fanoušci Plzně viděli Zázrak ze západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byly finanční trable a velká nejistota. Na konci se slavil titul a po letním dobrodružství i vstupenka do Ligy mistrů. Loňský příběh fotbalové Plzně vypráví dokumentární série Zázrak ze západu. Na O2 TV Sport bude mít premiéru poslední dubnové pondělí, ovšem 200 plzeňských fanoušků vidělo první tři díly už ve čtvrtek večer. Stylově v restauraci Na Spilce, pár minut pěšky od Doosan Areny.

Trailer dokumentu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Před třemi projekčními plátny se pila lahodná plzeň a podávalo se pestré menu: tatarák, pivní guláš či hovězí loupaná plec na smetaně. Fanoušci fotbalové Plzně museli na jaře vydýchat už sedm ligových ztrát a průběžné třetí místo daleko za vedoucí Spartou a druhou Slavií, ale čtvrteční večer jim na tvář vrátil úsměv. Rok 2022 patřil k nejpovedenějším v klubové historii a Zázrak ze západu je jakousi filmovou kronikou.

„Je příjemné, že máme tu jízdu zdokumentovanou. Za dvacet let na to můžeme vzpomínat třeba tady u piva," spokojeně vykládal brankář Jindřich Staněk. Sám si v loňské plzeňské pohádce střihl jednu z hlavních rolí: nebýt jeho povedených zákroků, možná by se Viktoria nedočkala titulu ani otevření dveří do nablýskané Champions League a nóbl skupiny s Bayernem, Interem Milán a Barcelonou.

Nejen o tom vypráví Zázrak ze západu. Pikantní je, že tahle série vlastně ani nemusela vzniknout. Stačilo, aby režisér a producent Petr Větrovský kývnul na některou z konkurenčních nabídek. Nakonec ale všechny vábničky z fotbalu i hokeje přebila ta plzeňská. „Jsem fanoušek sérií o Manchesteru City nebo Juventusu a chtěl jsem natočit něco o českém klubu. A vidíte, teď mi v Plzni snad poprvé tleskáte," vtipkoval někdejší ředitel fotbalové Příbrami, jenž má za sebou dokumenty o Janu Kollerovi či Gabriele Soukalové.

Mezi plzeňské permanentkáře, kteří už mají místa i na příští sezonu, kromě Staňka přišel i asistent trenéra Pavel Horváth. Ještě coby populární záložník byl už u prvního titulu Viktorie před dvanácti lety. „Co je zázrak? Že se tady vůbec můžeme sejít. Není to tak dávno, co to vůbec nešlo. Zázrak je, že jsme se z těch časů dostali a jsme zdraví," poznamenal Horváth. „Film je zajímavě poskládaný, momenty euforie střídají záběry ze zákulisí."

Foto: FCVP/Martin Skála

Zázrak ze západu se v plzeňské restauraci Na Spilce promítal na třech plátnech, přišlo 200 permanentkářů Viktorie.

Kromě Horvátha se před kamerou objevil jeho šéf Michal Bílek nebo plzeňský majitel Adolf Šádek: už při březnovém představení projektu vyšlo najevo, že si na záchranu klubu půjčil 150 milionů korun. „Tutovej blázen," popsal Šádek sám sebe. V prvním díle došlo i na skalního fanouška, který na fotbal do Štruncových sadů chodí už od roku 1988, či na odkaz podnikatele Miroslava Kříže, jenž před lety položil základy dnešní fotbalové Plzně. Pak ale beze stopy zmizel, v prosinci 2011 byl prohlášen za mrtvého.

„Takové dokumentární snímky se v našem prostředí objevují zcela výjimečně," pravil Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport. Placený kanál už dřív odvysílal dokumenty třeba o Slavii či ostravském Baníku.

„V Plzni se točilo skvěle. Všichni byli maximálně upřímní a vždycky štábu vyšli vstříc," chválil Větrovský. „Historky z natáčení? Vlastně si toho moc nevybavuju, šlo to hodně rychle. Na podzim jsme hráli skoro každé tři dny," líčil Staněk.

Během projekce se několikrát tleskalo a na konci došlo i na spontánní zpěv Gottovy C'est la vie. První aplaus doprovodil záběry z mistrovské oslavy po zlaté výhře nad Hradcem Králové a pak ještě... Už dost, nebudeme prozrazovat. První díl odvysílá O2 TV Sport v pondělí 24. dubna od 21.30.

Reklama

  0 : 0 AS Řím - Leverkusen 0 : 0 hrají Živě
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.