Hlavní obsah

Talent Sparty bude po faulu chybět měsíce. Soupeře řeší disciplinárka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitána druholigové fotbalové Kroměříže čeká disciplinární řízení. Důvodem je zákrok na hráče sparťanské rezervy Romana Horáka, po kterém faulovaný skončil na operačním sále. Sparta doložila lékařskou zprávou, že její hráč bude chybět měsíce.

Záběry z utkání Kroměříž – Sparta BVideo: AC Sparta Praha

 
Článek

K incidentu, který devatenáctiletému středopolaři Horákovi ukončil sezonu, došlo v 78. minutě víkendového utkání (3:3) na půdě Kroměříže. Matoušek vlétl do vzdušného souboje a Horáka zasáhl zezadu do hlavy. Ten se okamžitě skácel k zemi a musela pro něj přijet záchranka.

V zápise stojí, že ke zranění došlo po srážce hlavami. Pražský celek je ale jiného názoru, mluví o zásahu loktem. Horák utrpěl páčenou zlomeninu lebeční kosti, hned v pondělí podstoupil operaci a byl přesunut na jednotku intenzivní péče. Moment se obešel bez udělení karty, následně Sparta podala protest proti výkonu hlavního sudího Vojtěcha Opočenského.

Podle Letenských arbitr „nepotrestal uvedené bezohledné, nesportovní a surové jednání hráčů domácího týmu a neudělil ČK, přestože se jednalo o zákroky ohrožující zdraví“. Zároveň požadovali, aby s Matouškem a jeho spoluhráčem Janem Silným, jenž bez balonu dohrál beka Sparty Lukáše Váňu, bylo zahájeno disciplinární řízení.

To se stalo. „Případ zákroku Tomáše Matouška na Romana Horáka mohla Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace dodatečně otevřít na základě dvou faktorů. V první řadě byl Komisí rozhodčích FAČR přečin ze strany obránce Kroměříže definován jako faul, který splňoval atributy surové hry – a kapitán domácího celku měl být za něj vyloučen,“ popisuje v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

A pokračuje: „Další, a to zásadní skutečností pak je, že došlo k naplnění jednoho z předpokladů, které jsou popsány v Disciplinárním řádu FAČR a Statutu DK LFA a umožňují DK LFA dodatečně jednat. Tím je v tomto případě fakt, že disciplinární přečin ze strany hráče Matouška má závažné následky v podobě zranění obránce Sparty Praha B, jenž po faulu utkání nedohrál a skončil v nemocnici, kde musel podstoupit operační zákrok. Jeho doba léčení se bude pohybovat v řádu měsíců, což bylo ze strany jeho klubu doloženo lékařskou zprávou.“

Matoušek má zároveň kvůli vyloučení ze stejného zápasu, kdy při oslavách dlaní srazil k zemi Vojtěcha Hranoše, předběžně zastavenou závodní činnost. Trest na dvě utkání má i sparťanský Dalibor Večerka, který šel Hranoše bránit a rovněž viděl červenou.

Jak dlouho může Matoušek, jehož oba případy bude disciplinární komise řešit ve spojeném řízení na příštím zasedání, chybět? Například jablonecký stoper Haiderson Hurtado dostal na jaře osmizápasový trest za faul na hradeckého záložníka Daniela Kaštánka, který vinou zranění absentoval několik týdnů. Rovněž se jednalo o surovou hru, disciplinárka ale později trest o dva duely zkrátila.