Hlavní obsah

Kdysi vychytal Poštulka Hradci pohár, nyní je tam trenérem brankářů ve druhé lize

Hradec Králové

Před třiadvaceti lety fotbalový brankář Tomáš Poštulka vychytal Hradci Králové triumf v tehdejším Poháru ČMFS, následně startoval s východočeským týmem v Poháru vítězů pohárů. Nyní se někdejší gólman Sparty, Teplic i Plzně do klubu vrátil a stal se trenérem brankářů u druholigového celku „votroků“, kteří by měli patřit k případným aspirantům na postup. „Přišel jsem do známého prostředí,“ říká Poštulka v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Tomáš Poštulka

Článek

Jak vzpomínáte na svoje předešlé hradecké angažmá?

Ve finále poháru jsme v roce 1995 porazili na penalty Viktorii Žižkov. Pak jsme hráli evropský pohár a Petr Samec dal ve dvou zápasech proti Vaduzu sedm gólů, další dva přidal proti FC Kodaň. Až pak jsme vypadli s Dynamem Moskva. Myslím, že právě toto období bylo po hradeckém titulu z roku 1960 dalším mezníkem v historii klubu.

V Hradci Králové jste se teď potkal s řadou svých bývalých spoluhráčů z Teplic. Nestává se často, aby se čtyři dřívější fotbalisté z jednoho týmu sešli při společném působení v jiném klubu. Jak se na to díváte?

Je pravda, že s novým hradeckým trenérem Zdenko Frťalou jsme nastupovali za Teplice, když jsem tam poprvé přišel ze Sparty. Zdenko mi hrál libera. Pak Frťala začal trénovat s Michalem Bílkem v Blšanech, ale do Teplic zamířili Pavel Krmaš ze Sparty a Jirka Sabou ze Žižkova. Seběhlo se to v Hradci tak, že Krmaš byl z této naší čtveřice první v hradeckém vedení, když po skončení kariéry se stal sportovním manažerem. V zimě se na post výkonného ředitele klubu výběrovým řízením dostal Sabou. S Jirkou jsme kamarádi. A s nástupem trenéra Frťaly se upeklo, že jsem tady jako trenér brankářů. Kdysi jsem hrával i s Ríšou Juklem, který je v Hradci místopředsedou představenstva. Všichni moji bývalí spoluhráči jsou v klubové struktuře nade mnou (úsměv).

Co jste v Hradci Králové už stihl?

Ještě 12. června jsem končil v třetiligových Brozanech jako asistent trenéra a 18. června jsem byl v Hradci na úvodním tréninku. Máme za sebou první týden přípravy. Na hodnocení je příliš brzy.

Máte nějaké zkušenosti z druhé ligy?

Když jsem začínal trénovat, poznal jsem tuto soutěž ve Spartě. U béčka to bylo moje první trenérské angažmá po boku Zdeňka Svobody a Michala Horňáka. Zhruba vím, jak tato soutěž vypadá, i když se hodně změnila. V té době tam byla například Karviná.

Jak se těšíte na novou sezónu?

Favoritem by měla být Zbrojovka Brno, alespoň na papíře. Ale je to nevyzpytatelné. Vezměte si Příbram, loni nasbírala po čtyřech kolech asi jen bod a nakonec postoupila. Druhá liga je specifická i v tom, že záleží na nastavení hráčů v hlavě. Čeká nás na rozdíl do dosavadní praxe i těžší model s přímým postupem jediného týmu a baráží pro další dva.

Reklama