Hlavní obsah

Berbr se u soudu opřel do Fouska a přiznal, že ve vazbě myslel na sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kauza Šváb se blíží do finále, v pátek proběhly poslední řeči u plzeňského okresního soudu. Hovořil bývalý místopředseda FAČR a hlavní obviněný Roman Berbr, který zaútočil na současného předsedu fotbalové asociace Petra Fouska nebo popsal, jak měl ve vazbě myšlenky na sebevraždu. Co se během celého pátku dělo přímo v jednací síni, si můžete přečíst na webu Sport.cz níže v článku.

Roman Berbr u plzeňského soudu.Video: Sport.cz

 
Článek

V kauze Šváb kolem úplatků, sázek a podvodů ve fotbalovém prostředí bylo obžalováno celkem 21 lidí plus Slavoj Vyšehrad jako právnická osoba. Bývalí sudí Tomáš Grímm, Miroslav Skála, Marek Janoch a prostředník Petr Tarkovský ale uzavřeli dohody o vině a trestu.

Berbrovi státní zástupce Jan Scholle navrhuje nepodmíněný 7 let ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 5 550 000 Kč a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trvání 5 let.

17:56 - Je konec. Všechny závěrečné řeči i poslední slova jsou za námi. S časovým odstupem bude následovat porada soudního senátu. Rozsudek se předpokládá ve středu 19. června. „Na předpokládaném termínu zatím nemám co měnit,“ říká soudce Žák.

17:53 - Tvrdí, že do 16. října 2020 ji lidé brali jako slušného člověka. „Od té doby jsem ale pro ně kriminálnice. Přestože jsem se ničeho, co je mi kladeno za vinu, nedopustila, jsem postupně přišla o vše, co je mi blízké a na čem mi záleží. O pozici rozhodčí, kterou miluji. O práci, ze které mě z důvodu mediální masáže z minuty na minutu vyhodili. A hlavně o úplnou rodinu. Já za ty roky ztratila hodně. Můžu ještě něco? Pokud budu odsouzena, tak to unesu,“ říká Štychová.

17:47 - Jako poslední mluví lehce rozechvělým hlasem Jana Štychová: „Po celou dobu procesu jsem věřila a věřím, že pravda vyjde najevo. Věřila jsem, že řízení s mou osobou zastaví už policie. Během procesu jsem vystřízlivěla a pochopila, jak těžké je dokázat nevinu. Býti slušná se nevyplácí.“

17:45 - Poslední slovo měl Martin Pýcha. Vypověděl velmi stručně. Zpochybnil, že hovory s Rogozem a Berbrem měly větší význam. „Ve fotbalovém prostředí jsou naprosto běžné. To přeci ještě neznamená, že jsem něčí loutka nebo bych dělal něco za peníze,“ říká.

17:41 - „Kdybych se cítil vinen, tak jsem přijal nabídku státního zástupce na zastavení mého trestního stříhán. A celou čtyřletou anabázi bych si mohl odpustit. Ale nepřistoupil jsem na to, protože bych sešel ze svých zásad. Učinil jsem tak v naději, že v naší společnosti existuje spravedlnost a zdravý rozum,“ shrnuje.

Cihlář neměl své poslední slovo písemně a kvůli rozbitému záznamovému zařízení ho musel následně Žák celé přeříkat zapisovatelce.

17:38 - Dále bude mluvit Jan Cihlář. Přichází jako první s posledním slovem. Avizuje, že bude stručný.

17:37 - Rogoz svůj projev uzavírá a žádá senát, aby zvážil všechna vyslovená fakta a vzal v potaz lidskost.

17:36 - „Slova státního zástupce o mafii beru skutečně vážně a nemohu skutečně skousnout, že je myslel vážně. Tato věta ohrožuje celou moji rodinu. Uvědomuje si někdo, že jde o neskutečné pojmenování?“ ptá se Rogoz.

17:34 -„Od začátku jsem byl přesvědčen, že se jednalo o objednávku na Romana Berbra a jeho likvidaci,“ říká.

Vyjadřuje se také k Tomáši Grímmovi a na jeho adresu uvádí: „Vyměnil svůj život za životy naše.“

17:31 - „Káník nedostal dohodu o vině a trestu, protože se nedostatečně přiznal. Takže Grímm se doznal dostatečně? Pak nevím, jak si mám vysvětlit, že dohody nehrají roli,“ zmiňuje se Rogoz.

17:28 - Rogoz omítá vinu v zápasech, u kterých je v obžalobě zmíněn. „Musím odmítnout vinu v obou zpronevěrách. Vše jsem podrobně vysvětlil v prvním výslechu zde u soudu,“ říká.

17:23 - „Prostě jsme neměli VIP prostory, protože jsme hráli na vypůjčeném stadionu. Dal jsem jim osm tisíc, aby si zašli na jídlo. Měl jsem dát každému dva tisíce? Vypadalo by to lépe? Pro funkcionáře byl vždy partnerem hlavní sudí. Přišlo mi normální dát peníze jemu,“ mluví o utkání Vyšehradu se Sokolovem, kde měl podle obžaloby uplatit rozhodčí kolem Jiřího Houdka.

„Někdy bylo pro klub jednodušší dát rozhodčím peníze na oběd nebo večeři a dál se o nic nestarat než jít s nimi na společné jídlo. Dělal to tak občas skoro každý klub,“ hájí se Rogoz.

17:19 - Rovněž Rogoz odmítl existenci organizované zločinecké skupiny: „Já si konkrétně nedovedu představit, jak by měla vypadat. Tak jak ji popisuje státní zástupce, by musela být skoro ve všech sportech,“ uvádí.

17:17 - Slovo dostává Roma Rogoz. „Musím se vrátit k závěrečné řeči pana státního zástupce. Minule jsem říkal, že jsem nikoho neznásilnil, nikoho nepřepadl, nic nevytuneloval. Ale z návrhu trestu si myslím, že jsem musel udělat úplně všechno. Nebudu srovnávat jiné kauzy, ale návrh je děsivý,“ říká.

17:15 - „Nyní řeknu pravdu, na kterou si, prosím, vzpomeňte, až se budete radit. Jsou zde lidé, kteří mají hodně aktivního života ještě před sebou. Já už mezi ně bohužel nepatřím,“ uzavírá Berbr a děkuje senátu i ostatním za pozornost.

17:13 - „Chodil jsem sem jako jediný pravidelně, snažil se vše vysvětlovat. Snad jste mě trochu poznali. Vím, že lidská psychika reaguje hlavně na negativní věci a pak se jich drží. Fotbalové prostředí není tak špatné, jak by ho někteří chtěli vidět,“ uvádí Berbr.

„Jsem bytostně přesvědčen, že celý případ byl udělán na zakázku: dostat mě z fotbalu a co nejvíce zkriminalizovat. Jinak by případ nemohl být tak zoufale zpracován. Drtivá část lidí sdílí stejný názor. Návrh trestu mi přijde pomstychtivý,“ dodává.

17:10 - „Trvalo mi více než rok, než jsem se dal dohromady a přestal mít noční děsy, strach a paniku. Psychiatr mi sdělil, že se nemám divit, protože vazba je druhým největším stresem pro normálního člověka. První je smrt vlastního dítěte,“ říká a přiznává, že se ještě necítí úplně v pořádku.

„Chápu, že pro vás je vazba jen slovo, které zapadá do systému. I soucit by měl mít své místo. (…) Banky se ke mně okamžité zachovaly jako ke zločinci. Policie a státní zastupitelství vás zničí od prvního okamžiku a s velkou radostí,“ dodává Berbr.

17:06 - Berbr dále popisuje dle něj otřesné podmínky ve vazbě: „Už jste někdy krájeli lžící chleba? Zkuste si to. Prvních čtrnáct dní žijete v osvětlení, vůbec se nezhasíná. Poté vám každou hodinu rozsvítí celu na plné pecky. Nevyspíte se. Oči se nedokázaly přizpůsobit. Víte, jak vám je po takových devadesáti dnech?“ líčí Berbr.

Na vycházku mohl podle svých slov do betonové buňky o velikosti tři krát tři metry. „Čas je váš nepřítel. Drtí vám myšlenky. Honí se vám v hlavě myšlenky na sebevraždu. Ne párkrát, ale třeba třicetkrát za den. Představujete si svůj konec. Přemýšlíte, jak to udělat, kde to udělat, aby byla jistota,“ zdůrazňuje.

17:00 - Svůj osud připodobňuje k biblickému příběhu, kdy za Ježíšem přijdou farizejové a přivedou ženu přistiženou při cizoložství. Tu podle tehdejší tradice měli ukamenovat. Ježíš jim však odpovídá: „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní první hodí kamenem.“

16:58 - „Pojďme si to normálně popsat a předem říkám, že vím, že vazba není hotel. Nikdo z vás neví, co to je. Štěstí jsem měl v právníkovi, o Vánocích, na narozeniny manželky. Smůlu v tom, že jsem byl podle obžaloby označen za hlavu Cosa nostry, která unášela, zabíjela, prodávala drogy. Nejhorší, co může být,“ popisuje.

„Měl jsem covid, převezli mě do Brna. Další izolace, byl jsem jak ve skafandru. Představte si Armstronga na Měsíci. Když jsem se vrátil, zhubl jsem 14 kilo. Právník mě nepoznal,“ říká Berbr.

16:54 - „Sám sebe se ptám, co člověka vede k tomu, že začne druhého udávat. Jednoduchá poučka říká, že jednoduchá dobře srozumitelná lež vždy porazí složitou pravdu. Je to jako u pomluvy. Vždy vyhrává útok. Nevěřím, že dohody nehrají roli v dalších obviněních, i když bych se rád mýlil,“ říká Berbr.

16:52 -„Tahle místnost je vaše hřiště, my jsme zde jenom na hostování,“ pronáší k senátu a státnímu zástupci.

16:50 - „Zjišťujeme, že Fousek není schopný řídit cokoliv, výkonnému výboru říkají jeho samotní členové nevýkonný výbor. Zjišťujeme, že ve FAČR je totální chaos. Zjišťujeme, že se pije v reprezentaci i mezi ligovými rozhodčími. Vedení není schopné sehnat žádné peníze,“ vyjmenovává.

16:48 - „Fousek a Šidliák odčerpávají finance bez vědomí výkonného výboru. F-evoluce se rozpadá. Peníze nejsou, pracovití lidé nejsou, nikdo nic neřídí. Stále se najdou novináři, kteří hledají něco, co není pravda. Jejich neobjektivita byla ze začátku neúnosná. Neobjektivní bylo zveřejňování ze spisu. Ale nikoho kompetentního to nezajímalo. Jak by bylo vám, kdyby to psali o vás nebo vašich blízkých? Hezky se to čte,“ pokračuje Berbr ve své řeči.

„Pravda je nejobtížnější, co lze lidem předložit k věření,“ opakuje hned dvakrát a důrazně.

16:45 - „Televize dělala diskusní pořady o tom, jak je všech hrozné, jak vše bude úžasné za vlády F-evoluce. Chodili tam lidé, kterým asi vypadl mozek. Internet vzýval Petra Fouska. Novináři zapomněli úplně na vše. Že se Ivan Hašek stal předsedou hlavně díky mé podpoře. Že jsme my Češi vybojovali volbu předsedy FAČR. Že jsem vybojoval pro Čechy jedno místo navíc ve výkonném výboru. Zapomněli téměř na všechno přesně podle příručky - nehodící se škrtněte.“

16:42 - Vyjadřuje se i k médiím: „Získávala informace buď přímo od policie, nebo od státního zastupitelství. O tom dnes není pochyb,“ míní Berbr.

16:39 - Hovoří o zločinecké organizaci. „Káník ji asi nezaložil. Grímm byl rozhodčí a asi bych ho nerespektoval. Rogoz byl v klubu, těžko by ovlivňoval ostatní kluby, takže to vychází na mě. A já ji založil čtyři kola před koncem? A proč? Abych pomohl Vyšehradu? Že jsem si upevňoval pozici místopředsedy? Absurdnější důvod nemohl být vymyšlen,“ říká Berbr.

„Jako údajný zakládající člen organizace jsem měl podplácet koho? Nemělo by to být naopak, že by oni upláceli mě? Za co bych vlastně měl uplácet? A ve třetí lize? To nedává žádný smysl. Nikomu jsem nepotřeboval nic dávat a slibovat,“ dodává Berbr s tím, že podplácení je pro něj největší hlavolam.

16:35 - „Nemyslím to špatně ani ironicky, doporučuji přečíst si Kmotra, ať každý ví, o čem se mluví. Není legrace nazvat někoho, že řídí mafii. Mám už dost toho vyjadřovat se rok pořád k tomu samému. Bylo zde padesát svědků a jen jeden vypovídal proti mně,“ podotýká Berbr.

16:33 - „Jeden z policistů panu Rogozovi řekl, že vybírají odposlechy tak, aby se hodily obžalobě. Jsou selektovány. Zápas Radotína s Dobrovicemi si pak policie ze sta procent naprosto vymyslela. Pak se divíme lidem, že nechápou, co se děje,“ pokračuje Berbr.

16:31 -„Fakt nevím, jak jsem měl vše lépe vysvětlovat. Chodil jsem sem každý den. Rozhodčí nejsou počítač, ale lidé s vlastním myšlením a vnímáním okolností kolem každého utkání,“ říká Berbr.

16:30 -„Mám pocit, že se spoléhá na to, že tu všichni stáhneme krovky, vezmeme si mávátka a budeme nadšeně tleskat na všechny připomínky státního zástupce. Nehodlám stahovat krovky,“ upozorňuje Berbr.

16:27 - Pokračuje hlavní líčení a slova se znovu ujímá Roman Berbr. Soudce upozorňuje, že nebude pořizován kvůli technickým problémům zvukový záznam, ale bude se diktovat.

16:07 - Pomocná ruka již dorazila, zkoumají se různá dvířka s pojistkami. Problém se však stále nepodařilo vyřešit.

15:40 - Čeká se na příjezd IT technika. Jednání by ale mělo pokračovat.

15:24 - Hlavní líčení soudce přerušuje do 15:35.

15:21 - Rogoz mával na Berbra levou rukou ve stylu „ty, ty, ty,“ a řekl: „Asi jsi to fakt rozbil.“ Berbr využívá pauzy k poradě s obhájci.

15:19 - A je to tu znovu, vypadlo záznamové zařízení. „Jsem to rozbil?“ vtipkuje pohotově Berbr a soudní síní se ozval smích.

15:17 - „Nebyl jsem zvolený za sněhuláka, ale místopředsedu,“ uvádí Berbr v souvislosti s tím, že měl logicky velké pravomoci. Zároveň odmítá, že by měl blízký vztah s Michalem Káníkem, a odkazuje na jejich telefonickou komunikaci. „Doporučuji si ty hovory vytáhnout. Není v nich jediný hovor o fotbale, fakturách, zločinecké organizaci,“ ostře se ohrazuje. Také zdůrazňuje, že vždy jednal ve prospěch PKFS.

15:13 - „Tomáš Grímm bojoval o příznivý trest. Mohl na svou ochranu jen potvrdit obžalobu a byl by v suchu. Měl by významnou motivaci vypovídat proti mně. Ale neučinil to. Ono totiž nebylo co,“ poukazuje Berbr.

„Trvám na tom, že jsem nebyl členem organizované zločinecké organizace. Ani nevím, že by nějaká existovala. Ani Tomáš Grímm o ní nemluvil,“ zdůrazňuje Berbr.

15:08 - „Kdo měl znal, nemůže věřit tomu, že bych si potřeboval upevňovat moc výměnou rozhodčích v amatérských soutěžích. Tato formulace je jeden z rekordů v této kauze. Hledáme problém, kde není. Nikdy jsem se nepodílel na výměně rozhodčího, která by byla motivována snahou ovlivnit zápas, ať výkonově, nebo finančně,“ říká jasným a důrazným hlasem Berbr.

15:05 - Rogoz visí Berbrovi na rtech. Pečlivě poslouchá každé jeho slovo.

15:04 - „Nebyli jsme státní firma, která musí mít směrnici, že když vyrobí tužku s gumou, tak potřebuje vydat směrnici, s jakou gumou a jak gumovat, zda zprava doleva, nebo naopak. Byli jsme fotbal,“ pokračuje Berbr.

15:03 - Naváží se také do závěrečné řeči státního zástupce. „Řekl si svoje. Tak, jak to bývá. Podle toho, co se mu hodilo,“ říká Berbr.

15:02 - A Berbr k směrem čelním představitelům asociace pokračuje: „Možná to nebude nikoho zajímat, protože ve věcech není jméno Berbr. Pokud by bylo, věřím, že by v návrhu trestu bylo doživotí,“ pokračuje.

15:00 - „Za ukončení smlouvy se Sport Investem a TVCOM.cz zaplatili (zástupci FAČR) dva miliony korun, které podle mě vyhodili oknem. Ta smlouva by za rok končila automaticky zdarma. Ten den podepsali Fousek (předseda FAČR) a Šidliák (místopředseda FAČR) novou smlouvu znovu se Sport Investem za 18 milionů korun. Tomu se ale asi neříká zpronevěra,“ tvrdí Berbr. Poukázal na to, že k celé akci došlo bez vědomí výkonného výboru.

„Další sólo jízda dvojice Fousek a Šidliák. Kdo se tomu bude chtít věnovat, ať se zaměří na datumy smluv a jednání výkonného výboru. Tihle tady budou kázat o morálce? Mám podezření, že tato dvojice úmyslně vyvádí peníze z FAČR a STES,“ pálí Berbr.

14:55 - „Budu číst a přednášet, jinak bych mohl něco opomenout. Všichni mi říkali, že poslední slovo už nic nezmění, a já tomu věřím. Mohl bych mluvit několik hodin a bránit se, ale to neudělám. Nebudu opakovat, co je a co není pravda. Nemohu ale pominout, co zaznělo od státního zástupce, zástupce FAČR a zástupce PKFS,“ začíná Berbr.

14:53 - Roman Berbr sebral své papíry, přešel k pultíku a začíná svou závěrečnou řeč.

14:48 -„Rogoz byl v klubu angažován jako fotbalový nadšenec, za kterým byly výsledky a uměl se v prostředí dobře pohybovat,“ cituje Žák z řeči zástupce Vyšehradu.

14:45 - Světlo „Záznam“ už opět svítí a jednání může pokračovat. K soudu dorazil i někdejší funkcionář Litoměřicka Martin Pýcha.

14:41 - „To jste byl vy, že jo?“ vtipkuje zástupce Jan Scholle směrem k redaktorovi Sport.cz, který v ruce drží nabíječku.

14:30 - V místnosti pro veřejnost elektřina funguje.

14:24 - Soudce Žák teď řeší technický problém v soudní síni a zavolal o pomoc. Zbytek osazenstva bere situaci s úsměvem. „Světla svítí jenom díky záložnímu zdroji. Došlo k výpadku proudu v celém objektu a širším okolí,“ vysvětluje Žák a přerušuje na čtvrt hodiny jednání.

14:20 - Soudce Žák teď čte závěrečnou řeč zmocněnce Vyšehradu Jana Röslera. Pražský klub je jedinou obžalovanou právnickou osobou v kauze Šváb. Následně už by měl přijít na řadu sám Berbr. Podle informací, které kolovaly během přestávky, byl měl hovořit minimálně hodinu.

14:12 - Soudce přečetl závěrečnou řeč, kterou poslal obhájce někdejšího delegáta Jiřího Kabyla. Mimo jiné zmiňuje, že se neprovedlo prokázat, že Kabyl měl úmysl ovlivnit fotbalové utkání Vyšehradu se Sokolovem. Údajně nevěděl ani o uplácení rozhodčích.

14:03 - „Nebude překvapením, že navrhuji mého klienta zprostit obžaloby a přistoupit k náhradě škody. Chybí přímé důkazy,“ uzavírá Gřivna svou přibližně hodinu a čtvrt dlouhou řeč.

14:01 - „Také ke zpronevěře finančních prostředků v Plzeňském krajském fotbalovém svazu mělo dle obžaloby dojít po činnosti zločinecké organizované skupiny. Podle nás jde o spekulaci, navíc to vyvrátil ve své výpovědi i spolupracují obžalovaný Grímm,“ zmiňuje Gřivna.

13:56 - Gřivna také naráží na slova státního zástupce, jenž obžalované údajně označil za mafii. „To je buď velmi lichotivé, nebo velmi urážlivě,“ říká Gřivna. Pokud měl podle něj na mysli orgán českého domácího odboje, kde působili mimo jiné Kramář, Rašín nebo Beneš, pak je to kompliment. Míní-li skupinu, která vraždí, vydírá a podobně, jde o označení velmi nevhodné.

13:54 - „Závěrečná řeč státního zástupce ve mně vyvolává dojem, že existenci (organizované zločinecké skupiny) nemohou prokázat, ale rozkryli ji. Podle definice organizované zločinecké skupiny existují mezi osobami reálně vazby a dochází k součinnosti, což podle mého názoru z průběhu jednání nevyplývá,“ tvrdí Gřivna.

13:43 -„Těžko prokazovat něco, co není,“ prohlašuje Gřivna k otázce organizované zločinecké skupiny, kterou měl podle obžaloby Berbr vést. A doplňuje, že bude ve své řeči, která trvá už téměř hodinu, stručný.

13:37 - Gřivna zmiňuje, že Berbr míče pořídil výhodně od vietnamského obchodníka, který měl přímou cestu k pákistánskému výrobci. „Tím dokonce svazu ušetřil nejméně dva miliony korun,“ podotýká.

13:25 - Rogoz se dlouze podíval na Berbra. Po očním kontaktu se minimálně navenek přísný pohled bývalého sportovního manažera Vyšehradu změnil v ušklíbnutí a úsměv. Oba obžalované ještě závěrečná řeč či poslední slovo čeká.

13:13 - Obhájce také kritizuje policejní prohlídku ve skladech Plzeňského krajského fotbalového svazu. Podle něj ji neprovedla pečlivě a zároveň řádně nesepsala veškeré zboží.

Podle Gřivny není pochyb o tom, že zboží z faktur plzeňský svaz dostal. „Došlo dokonce k podpisu předávacího protokolu. Z toho nám vyplývá, že zbožím svaz prokazatelně disponoval,“ zdůrazňuje.

13:09 - Rogoz mezitím kouká do papírů, které má před sebou, a zřejmě si potichu předříkává svou závěrečnou řeč.

13:03 - Došlo na nákup tisícovky míčů na přelomu let 2019 a 2020. Jedná se o oficiální balony, se kterými se hrálo následující Euro. Sýkora před týdny ukazoval vytištěné screenshoty, na kterých bylo vidět, že takový míč stojí přes tři tisíce korun. Berbr je ale tehdy koupil od vietnamského obchodníka za zlomek. „S takovou slevou, že zajistil plnění nižší, než je cena obvyklá,“ podotýká Gřivna. Sám Berbr dříve opakoval, že plzeňskému svazu ušetřil dva miliony korun.

13:00 - „Žádná škoda Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu nevznikla. Pokud tam nějaký rozdíl (v účetnictví - pozn. red.) je, nevznikl v důsledku jednání obžalovaného,“ hájí svého klienta Gřivna.

12:56 - Podle Gřivny si Berbr nikdy nepřisvojil peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu. Byl si dobře vědom, že jde o cizí finanční prostředky, a podle toho s nimi také zacházel.

Berbr mezitím hledí do svých papírů a připravuje se na závěrečnou řeč. Pokud si dobře vzpomínáme, vůbec poprvé sedí na dlouhé tvrdé dřevěné lavici proti soudci. Předtím vždy sedával na polstrovaných židlích, které obsadili jeho tři obhájci.

12:49 - „Zkusím vás po polední pauze tolik nenudit,“ říká na začátek své závěrečné řeči třetí z Berbrových obhájců Tomáš Gřivna. Bude mluvit o vyvádění peněz z Plzeňského KFS či zločinecké skupině.

Připomeňme, že státní zástupce viní Berbra a jeho komplice ze zpronevěry, společně měli připravit Plzeňský krajský fotbalový svaz o více než 2,3 milionu korun. A to skrze fiktivní faktury na dodání sportovního zboží nebo zajištění, zřejmě neuskutečněných, seminářů pro mládežnické trenéry.

12:45 - Pauza končí, líčení bude pokračovat.

11:30 - Soudce vyhlásil přestávku, třetí Berbrův obhájce Tomáš Gřivna má totiž připravených 17 stránek textu a odhaduje, že jeho řeč potrvá více než hodinu. Líčení je přerušeno do 12:45.

11:25 - A na závěr duel Vyšehrad - FK Litoměřicko (8. června 2019, 31. kolo ČFL, 7:1). Sýkora zpochybňuje práci policie a pokračuje ve vyvracení obžaloby. Berbr pozorně poslouchá, stejně tak Rogoz. Na ostatních ale začíná být patrná únava a nekoncentrovanost. Sýkora mluví lehce přes hodinu.

V utkání jde o to, že bývalý funkcionář Litoměřicka Martin Pýcha se měl nechat Rogozem uplatit, aby za Litoměřicko nastoupili výkonnostně slabší hráči. „No je přeci logické, že došlo k rotaci sestavy, když jde o takzvaný anglický týden. Děje se to běžně, teď třeba u Viktorie Plzeň, když hrála s Fiorentinou a o víkendu ligu,“ popisuje Sýkora.

11:13 - Jsme u utkání Sokol Živanice - Vyšehrad (1. června 2019, 30. kolo ČFL, 1:2). Řeší se telefonát sudího Hájka s Berbrem. „Na poznámku o povolení zabíjet Berbr jasně řekl, že ne,“ podotýká Sýkora.

11:01 - Sýkora tradičně hodně gestikuluje. Rázně počítá, když vyjmenovává několika věcí za sebou. „Ze slov ‚kdyby ses chtěl splést pro domácí‘, přeci nelze vyčíst, že má nadržovat hostům,“ říká.

10:55 - Dostali jsme se ke střetnutí Loko Vltavín - Vyšehrad (29. května 2019, 34. kolo ČFL, 0:2). „Rozhodčí jsou dlouhodobě sledovaní a jejich posun na profesionální listinu je zásluhou kontinuální dobré práce. Berbr nemohl zajistit a ani nezajistil zařazení Jana Cihláře mezi profesionály,“ opakuje Sýkora.

10:47 - Sýkora řeší utkání 29. kola ČFL z 25. května 2019 mezi Vyšehradem a Ústí nad Orlicí, v němž pražský celek zvítězil 2:0. Berbr podle obžaloby využil svého dominantního postavení a na základě žádosti Rogoze zařídil nominaci jím vybraného hlavního rozhodčího Grímma a asistentů rozhodčího Janocha a Kříže a delegáta Skály. Chtěl Rogozovi usnadnit ovlivnění zápasu nabídkou úplatku. Rogoz předal Grímmovi 30 tisíc Kč, částku si sudí a delegát rozdělili.

„Nevím, jakou roli měl Berbr hrát, jak měl být zapojen. Neexistuje jediný důkaz, že Berbr o nabídce úplatku ze strany Rogoze věděl,“ praví obhájce.

10:43 - Sýkora začíná s konkrétními zápasy, startuje duelem třetí ligy Olympia Radotín–Dobrovice z května 2019, kdy měl Káník s Berbrem tlačit na Grímma, aby přijal nabídku od Rogoze na ovlivnění zápasu směrem ke ztrátě Radotína, v tu dobu konkurentovi Vyšehradu v boji o postup. Týden po zápase podle obžaloby Rogoz předal Grímmovi částku 20 tisíc Kč. Sýkora cituje výpovědi jiných obžalovaných, například Grímma a Káníka, a dodává: „Jasně z toho vyplývá, že Berbr nikoho neinstruoval. A pokud došlo k úplatkům, tak o nich nevěděl. Nechápu, že státní zástupce stejně kličkuje.“

10:35 - „Pokud si k upevnění mocenské podpory zvolíte cestu jednoho klubu, tady Vyšehradu, na úkor dalších patnácti, svou podporu ztratíte,“ snaží se Sýkora vyvrátit údajnou snahu Berbra posilnit své postavení uvnitř fotbalové organizace. Také opakuje, že jeho klient patřil k velmi vlivným lidem ve fotbale a zároveň osobám, s jejichž jmény se bez jejich vědomí obchoduje.

10:31 - Sýkora pokračuje. Připomíná slova spisovatele Jaroslava Seiferta z roku 1956 z II. sjezdu Svazu československých spisovatelů a upravuje je následovně: „(…)Smlčí-li pravdu státní zástupce, tak lže.“

10:21 - „Co se nám nehodí nebo svědčí o naší špatné práci, tak to spisu nedáme, aby o tom soud nevěděl,“ pálí Sýkora do Scholleho, že v přípravném řízení cíleně zamlčel vzájemnou komunikaci ohledně jednoho z důkazů či skutků. „Nelze neustále ukazovat prstem na někoho jiného. Odpovědnost je na tom, kdo podává obžalobu,“ opírá se dál do státního zástupce.

10:18 - „Vím, že je těžké poslouchat kritiku své práce. Ale dopustil se velkého počtu procesních chyb. Někteří z nás to označili za lajdáctví hraničící až s diletantstvím,“ nešetří Sýkora Scholleho, který stále kouká pouze do obrazovky před sebou.

10:14 - Podle Sýkory pronesl státní zástupce slabý projev a označil ho za nespolehlivého vypravěče. „Čekali jsme pečlivé a detailní shrnutí provedeného dokazování. Nicméně jsme se dočkali napsané a už dříve přednesené obžaloby,“ podotýká. Dále uvádí, že státní zástupce použil řadu spekulací, polopravd, zavádějících výroků, řečnických otázek i hodnocení, které vyloženě odporují provedenému dokazování.

„Považuji za manipulativní, že cituje zápasy, ale jde o utkání, která nejsou Berbrovi kladena za vinu. Pan státní zástupce citoval odposlechy z úplně jiné doby. Jsou z listopadu 2019, i když v uvozovkách naše zápasy jsou z jiných období. Tvrzení, že Berbr instruoval sudí profesionálních soutěží, je potřeba důrazně odmítnout,“ říká Sýkora s tím, že jde o třetiligové soutěže a amatérské rozhodčí.

10:09 - Sýkora začíná zostra: „Dovolím si nejdříve reagovat na závěrečnou řeč státního zástupce. Přiznávám, že budu kritický. Předložené hodnocení bude pro státního zástupce nepříjemné.“

Obsah závěrečné řeči státního zástupce Jana Scholleho:

10:08 - Jako druhý z Bebrových obhájců vystupuje Michal Sýkora, který bývalého místopředsedu FAČR vždy doprovázel. Věnovat by se měl hlavně fotbalovým věcem. Jako třetí vystoupí Tomáš Gřivna primárně k údajné existenci organizované zločinecké skupiny.

10:06 - Bohuslavova půlhodinová řeč skončila. „Soudní popis skutku je jedno z nejzávaznějších možných porušení norem trestního řádu, celého trestního procesu. Toto si soud nemůže dovolit. Je jenom na něm, aby zvážil, jaké to bude mít dopady na obžalované,“ shrnuje závěrem.

09:55 - „Je v zájmu celé společnosti, aby orgány činné v trestním řízení nepřesahovaly své kompetence. Policie také potřebuje k domovní prohlídce povolení soudu. Je to určitá pojistka, brzda proti zneužití,“ pokračuje Bohuslav.

09:48 - „Možnou předpojatost soudního senátu nechávám stranou, nebylo by fér ji zde zmiňovat,“ říká Bohuslav a pokračuje ve svém tématu. Zpochybňuje dohody, cituje paragrafy, vymezuje se proti změně popisu skutku. Státní zástupce Jan Scholle hledí do svého notebooku, na Bohuslava se zatím snad ani jednou nepodíval. Roman Rogoz pečlivě poslouchá a je na něm vidět nervozita. Roman Berbr sedí se sklopenou hlavou.

09:45 - Bohuslav poukazuje na ostatní obžalované, kteří neuzavřeli dohodu o vině a trestu. „Jak ti k tomu přijdou, že soud změnil popis skutku? A schvaloval dohody o vině a trestu v rozporu, který upravuje trestní řád?“ pokládá řečnické otázky.

09:41 - „Bavíme se o srdci celého procesu, o skutku. Soud se ho drží tak, jak ho formuloval státní zástupce. Proč se mění popis skutku, když jde o uzavřené dohody,“ popisuje Bohuslav. Soudce Žák vykukuje zpoza svého monitoru a na jeho výrazu je vidět, že úplně nesouzní s tím, co Bohuslav říká.

09:37 - Bohuslav napadá a zpochybňuje uzavřené dohody o vině a trestu. Dokonce prohlásil, že je „do jisté míry spolutvořil i soud“.

09:33 - K pultíku se postavil jeden z Berbrových obhájců Lukáš Bohuslav, který se vyjádří k uzavřeným dohodám o vině a trestu.

09:30 - „Grímm se dlouhodobě živil sázením na jiné zápasy, a to prostřednictvím Michala Káníka. Obžaloba je pouze souhrnem spekulací, které nejsou dostatečně podloženy důkazy. Jediné, co bylo předmětem dokazovaní, byly smyšlenky a výplody fantazie pana Grímma,“ čte Žák z řeči Svobodova obhájce Šeráka.

09:27 - Svoboda se skrze svou závěrečnou řeč vymezil proti Grímmovi, jenž dříve uzavřel se státním zastupitelstvím dohodu o vině a trestu. Policie podle Svobody přistoupila na verzi Grímma, výpověď si nijak neprověřovala a spokojila se s ní. „Je to totální paskvil,“ cituje soudce Vladimír Žák. Připomeňme, že Grímm rovněž získal status spolupracujícího obviněného, na což Svoboda opakovaně upozorňuje.

09:22 - Soudce čte závěrečnou řeč, kterou poslal obhájce dalšího obžalovaného Martina Svobody, ve fotbalovém prostředí známý jako Chřestýš, který svou vinu odmítá. Jeho obhájce Bronislav Šerák zopakoval, že je absolutní nesmysl, že by ovlivnil zápas Bohemians B - Brozany. Šerák tvrdí, že si policie vytvořila svůj příběh. Tomáš Grímm podle něj uzavřel účelovou dohodu o vině a trestu kvůli tomu, že jeho nezákonné praktiky byly známé.

V obžalobě stojí, že Svoboda, přezdívaný Chřestýš, kontaktoval v den duelu Bohemians B s Brozany (8. března 2020, ČFL, 0:2) hlavního rozhodčího Tomáše Grímma, aby on a další obvinění sudí Janoch a Štychová za peněžní částku 50 tisíc ovlivnili zápas ve prospěch Brozan. Grímm souhlasil a nabídku zprostředkoval právě Janochovi a Štychové, kteří také nabídku přijali. Svoboda podle obžaloby nakonec prostřednictvím Miroslava Kudličky předal Grímmovi 40 tisíc, který část peněz předal Janochovi a Štychové. Oba údajně peníze přijali. Dotyční ale vinu odmítli.

09:14 - Káník mluvil krátce. Stál zády k novinářům, a jelikož v jednací síni panuje špatná akustika, nebylo detailně slyšet, co říká. Pronesl ale, že byl ve špatný čas na špatném místě. Vinu odmítl. Nakonec požádal, zda se zbytek dne obejde bez jeho účasti. Následně opustil místnost

09:08 - Jako první pronáší svou řeč Michal Káník. Prohlásil, že žádná organizovaná zločinecká skupina neexistovala. V soudní síni je opět špatně slyšet.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr u plzeňského soudu.

08:55 - Roman Berbr je u soudu. Dorazil po boku svých advokátů, na místě jsou i Roman Rogoz a Michal Káník. Soudce Vladimír Žák dorazil s kávou v ruce a v dobré náladě.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr přichází k pátečnímu líčení u plzeňského soudu, kde bude mít svou řeč.

08:30 - Den u plzeňského soudu začíná v 9 hodin, jako první vystoupí Bronislav Šeřák jako obhájce Martina Svobody. Berbr a jeho tři advokáti by měli přijít na řadu hned vzápětí. Do závěrečných řečí bude prostor na poslední slova, nahlášeni jsou mimo jiné bývalý sportovní manažer Vyšehradu Roman Rogoz či někdejší fotbalista a funkcionář Michal Káník. Jedná se o poslední jednací den, rozsudek by měl padnout ve středu 19. června.

Navržené tresty v kauze Šváb

Roman Berbr, bývalý místopředseda FAČR

Navržený trest za podplacení, pomoc k podplacení, zpronevěru a účast na organizované zločinecké skupině: 7 let ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 5 550 000 korun, zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trvání 5 let.

Michal Káník, bývalý fotbalista a funkcionář

Navržený trest za pomoc k podplacení, pomoc ke zpronevěře a účast na organizované zločinecké skupině: 6 let a 8 měsíců ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 504 000.

Roman Rogoz, bývalý sportovní manažer Vyšehradu

Navržený trest za podplacení, pomoc ke zpronevěře a účast na organizované zločinecké skupině: 7,5 roku ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 350 000 korun.

Jan Cihlář, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku ve prospěch organizované zločinecké skupiny: 2 roky a 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 3 let, peněžitý trest 250 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4,5 roku.

Robert Hájek, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Jiří Houdek, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Zdeněk Koval, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Jiří Kříž, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku ve prospěch organizované zločinecké skupiny a přijetí úplatku: 2 roky a 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 3 let, peněžitý trest 250 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4,5 roku.

Jiří Musil, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 140 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Michal Myška, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Jana Štychová, bývalá rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Miloš Vitner, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Pavel Vlasjuk, bývalý rozhodčí

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Martin Pýcha, tehdejší manažer Litoměřicka

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun.

Martin Svoboda, zákulisní hráč či prostředník

Navržený trest za podplacení: 5 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 170 000 korun.

Jiří Kabyl, bývalý delegát

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 200 000 korun, zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let.

Martin Uvíra, bývalý fotbalista

Navržený trest za přijetí úplatku: 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let, peněžitý trest 250 000 korun.

FC Slavoj Vyšehrad, a. s., fotbalový klub

Navržený trest za podplacení ve prospěch organizované zločinecké skupiny: peněžitý trest 900 000 korun.

Uzavřené dohody o vině a trestu

Tomáš Grímm, bývalý rozhodčí

Vyvázl se šestiměsíční podmínkou a peněžitým trestem 198 tisíc korun a pětiletým zákazem činnosti.

Petr Tarkovský, prostředník

Vyvázl s osmiměsíční podmínkou a peněžitým trestem 55 tisíc Kč.

Miroslav Skála, bývalý rozhodčí

Vyvázl s osmiměsíční podmínkou a peněžitým trestem 48 tisíc Kč.

Marek Janoch, bývalý rozhodčí

Vyvázl s osmnáctiměsíční podmínkou, pokutou 350 tisíc Kč a zákazem činnosti.

Reklama