Hlavní obsah

Svoreň zřejmě majoritu ve fotbalové Zbrojovce nezíská. Fanoušci brněnského klubu se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej fotbalové Zbrojovky, který měl být podle původních předpokladů dokončen do startu jarní části druhé ligy, se výrazně komplikuje. Ředitel společnosti Portiva Pavel Svoreň, jenž měl získat od dosavadního vlastníka Václava Bartoňka majoritu, na síti X oznámil, že společně s Čeňkem Absolonem, který je předsedou Regionální hospodářské komory na jižní Moravě, opouští vzhledem k protahujícím se jednáním představenstvo brněnského klubu.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Dosavadní majitel Zbrojovky Václav Bartoněk se zatím většinového podílu v klubu nevzdal.

Článek

„Já a Čeněk Absolon jsme se rozhodli opustit v následujících dnech pozice v orgánech klubu. V aktuální situaci se necítíme být reprezentanti klubu a jeho hodnot,“ napsal Svoreň. Těm fanouškům, kteří v něm spatřují záruku mnohem lepší budoucnosti Zbrojovky, která se v posledních sezonách neustále potácí mezi první a druhou ligou, však dal ještě naději. „To ale neznamená, že jsme odpískali transakci. Vzhůru, Brno,“ dodal.

Zdá se ale, že k dotažení převodu dvoutřetinového podílu akcií Svoreňovi nakonec nedojde. Podle zákulisních informací, s nimiž přišel jako první server idnes.cz, si totiž Bartoněk vyhlédl jiného kupce. Měl by jím být majitel brněnské firmy TRL Space Systems Petr Kapoun. S tím, že by si dosavadní šéf klubu ponechal ve Zbrojovce rozhodovací pravomoci.

Přitom ještě koncem minulého týdne ujišťoval brněnský klub na svých webových stránkách, že se Svoreň většinovým vlastníkem určitě stane.

„Smluvní partneři FOR Brno PLUS, a. s., (Bartoněk) a Česká sportovní rozvojová (Svoreň) rozhodně dokončí akciovou transakci prodeje podílu 61 procent klubu FC Zbrojovka, a. s. Aktuální stav tohoto procesu a termín jeho dokončení ovlivňuje probíhající licenční řízení pro sezonu 2024/25, konkrétně určité právní aspekty této transakce. Akciová transakce bude jednoznačně uzavřena shodně s termínem dokončení tohoto řízení,“ uvedla Zbrojovka v prohlášení.

Chaos, který v souvislosti s avizovaným prodejem klubu v uplynulých dnech nastal, nebývale pobuřuje příznivce Zbrojovky, kteří už při premiérovém duelu svého týmu v jarní části druhé ligy o uplynulém víkendu v Praze na Dukle (3:3) dali najevo značnou nelibost častým skandováním „Bartoněk ven!“.

Proti dosavadnímu majiteli klubu vystupují dlouhodobě. A další velké protesty prý chystají v průběhu domácího druholigového zápasu brněnských fotbalistů s Táborskem v sobotním podvečeru.

Reklama