Hlavní obsah

Zbrojovka postup nevzdává. Získala guinejského reprezentanta se zkušenostmi z bundesligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druholigové tabulce figurují po podzimu na šestém místě, avšak z postupového cíle rozhodně neslevují. Brněnští fotbalisté vstoupí v sobotu odpoledne premiérovým zápasem na stadionu druhé Dukly Praha do jarních odvet s jednoznačnými ambicemi vrátit se po roce mezi elitu.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Guinejský reprezentant Simon Falette bude ve Zbrojovce působit minimálně do konce sezony.

Článek

„Platí to, co jsme řekli už po skončení podzimu. Dobře si uvědomujeme, že první Vyškov má devítibodový náskok, což je hodně. Přímý postup je dost daleko. Na třetí příčku ovšem ztrácíme jen bod. Určitě máme sílu na to, abychom se o první ligu poprali v baráži,“ je přesvědčený sportovní manažer Zbrojovky Zdeněk Psotka.

Tým posílil přes zimu o pět hráčů. Do branky přišel Dominik Sváček z Plzně, odkud se do mateřského klubu vrátil i zkušený stoper Luděk Pernica, který by měl vyztužit defenzívu. Na zkoušce uspěl ve Zbrojovce ghanský stoper či levý obránce Foster Gyamfi z dánského Esbjergu. Na konci minulého týdne přestoupil do Brna talentovaný Dán Kristoffer Jörgensen. A čerstvou posilou zadních řad je dvaatřicetiletý guinejský reprezentant Simon Falette z tureckého Hataysporu se zkušenostmi z bundesligového Eintrachtu Frankfurt či francouzské nejvyšší soutěže, v níž nastupoval za Lorient a Méty.

„Jde o ostříleného borce, který nám může okamžitě pomoct na postech levého stopera i levého beka. Stál nás dost prostředků, ale protože jde o hotového fotbalistu, rozhodli jsme se ho angažovat. Kádr se nám povedlo vhodně okysličit,“ domnívá se Psotka.

Z hráče s pestrým životopisem má kouč Zbrojovky Tomáš Polách po dvou trénincích skvělý dojem. „Falette ukazuje, jak umí číst hru a dirigovat si spoluhráče, byť v angličtině. Je silný v soubojích. Je možné, že se objeví v základní sestavě už o víkendu na Dukle,“ nevyloučil.

Pražský celek viděl v pohárovém duelu v Opavě. „Dukla získala v zimě zajímavé fotbalisty, má kvalitní mužstvo. Respektujeme její sílu. Soustředíme se ale především sami na sebe. Uděláme maximum, abychom první jarní střetnutí zvládli,“ tvrdí Polách.

Má za to, že v průběhu dlouhé zimní přípravy šla forma jeho týmu nahoru. „Naše hra v posledních utkáních s Komárnem a v generálce proti béčku Olomouce z velké části naplňovala naše představy,“ těší ho.

Zároveň s vrcholícími přípravami brněnských fotbalistů na jarní část druhé ligy finišuje podle Psotky i avizovaný prodej klubu. Většinovým vlastníkem Zbrojovky se má stát po Václavu Bartoňkovi ředitel společnosti Portiva Pavel Svoreň. „Podle mých informací dojde k převodu akcií v nejbližších dnech. Obě strany se domlouvají, jak to udělat co nejefektivněji, aby nedošlo k narušení licenčního řízení,“ sdělil Psotka.

Reklama

Související témata: