Hlavní obsah

Začíná nová sezona druhé ligy, jasným favoritem jsou fotbalisté Brna

V pátek začne nová sezona druhé fotbalové ligy. Podle bookmakerů je jednoznačným favoritem Zbrojovka Brno, která se po jarním sestupu z nejvyšší soutěže bude chtít ihned vrátit mezi elitu. Postupové ambice má znovu i pražská Dukla vedená bývalým reprezentačním trenérem Petrem Radou.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Kouč Brna Luděk Klusáček povede Zbrojovku k návratu do nejvyšší soutěže.

Článek

Přímo mezi elitu projde stejně jako v minulých sezonách pouze vítěz druhé ligy. Mužstva na druhém a třetím místě čeká baráž se čtrnáctým a patnáctým celkem nejvyšší soutěže. Pokud se na prvních třech příčkách druhé ligy umístí jeden ze dvou B-týmů, do konečného pořadí pro postup mezi elitu nebo účast v baráži se nebudou počítat. Nejhorší dva celky sestoupí o patro níž.

Brno po nevydařené jarní části uplynulé sezony obsadilo v nejvyšší soutěži poslední místo a po roce opět sestoupilo. U mužstva skončil neúspěšný trenér Martin Hašek a tým převzal Luděk Klusáček. Ve Zbrojovce pokračuje pětatřicetiletý útočník Jakub Řezníček, který byl druhým nejlepším střelcem minulého ligového ročníku.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

"Cílů je víc, primární je jednoznačně postup. Tím dalším je přebudovat kádr, eventuálně s výhledem na první ligu. Pro nás je důležité, aby výkony měly stoupající tendenci. Chceme bojovat o postup a nemůžeme si dovolit nějaké velké zaváhání," řekl na tiskové konferenci Klusáček.

Dukla v minulé sezoně nezvládla především podzimní část a navzdory předsezonním ambicím skončila až na čtvrtém místě. Zkušený trenér Rada věří, že v nadcházejícím ročníku budou Pražané lepší. Celek z Julisky je druhým největším favoritem soutěže s kurzem 5,5:1 u Tipsportu a 3,5:1 u Fortuny. Na Brno lze sázet v rozmezí od 2:1 do 2,2:1.

"Řekl jsem hráčům při nástupu na novou sezonu, že nic jiného než postup neexistuje. Dukla se svou tradicí a stadionem do ligy patří a musíme pro to udělat maximum. Může samozřejmě přijít nějaká krize, že nebudeme všechno vyhrávat, ale s majitelem jsme se shodli, že jiný cíl než postup neexistuje," řekl Rada v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál.

Na předních příčkách by se znovu chtěli pohybovat i oba účastníci poslední baráže. Vyškov, který hraje domácí zápasy v Drnovicích, v souboji o elitu nestačil na Zlín. Příbram neuspěla proti Pardubicím. Středočeský celek získal těsně před startem sezony výraznou posilu, do zálohy přišel bývalý reprezentant Josef Hušbauer.

V horní polovině tabulky by se podle prognóz měly pohybovat i Líšeň a jeden ze dvou nováčků Viktoria Žižkov. Pražský celek má v kádru řadu hráčů s prvoligovými zkušenostmi. Zbylým nováčkem je Kroměříž. Z druhé ligy v minulé sezoně sestoupily Třinec a "béčko" pražské Slavie, z B-týmů tak zůstaly v soutěži Sparta a Olomouc. Podzimní část bude mít 16 kol, jarní fáze odstartuje na začátku března.

pha ura

Reklama

Související témata: