Hlavní obsah

Z fotbalu je zimní sport, říká ředitel ligy. Pomohly by trávníky za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozhovor si přinese štos papírů. „V poslední době jsem detailně studoval termínové listiny soutěží celé Evropy,“ oznamuje výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta. Mezi lejstry má nařízení z centrály UEFA, rešerše i důkladné rozpisy, kdy se v létě nebo zimě rozehrávají fotbalové soutěže za hranicemi. Domácí liga má výkop o víkendu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Bárta v červenci 2020 předává zlaté medaile pro fotbalové šampiony domácí ligy.

Článek

Bárta pro sport.cz vysvětluje, proč není možné ligová kola napasovat více do teplejších měsíců. Uvažuje, proč by kluby mohly mít nachystané ve skříních křiklavé sady dresů. Nebo hovoří o tom, jak nezastavitelný fotbalový kolotoč v příští sezoně zase nabobtná o další zápasy.

„Z fotbalu je zimní sport, nebo přesněji řečeno celoroční sport,“ říká Bárta, sám bývalý ligový gólman.

Chtělo by se vám v takovém počasí o víkendu do brány?

Chladnější počasí na fotbal jsem měl vždycky radši než velké vedra, když sluce pálilo. Takže ano, klidně bych si v tomto do branky stoupnul.

Vážně?

Jistě. Současné podmínky hráčů se také nedají srovnat s těmi, v jakých jsme se chystali my. Na přelomu tisíciletí se sice už cestovalo na soustředění, ale před tím se většinou trénovalo v domácích podmínkách. V Liberci jsme se připravovali na zmrzlé škváře a byli vděční, když jsme si mohli zajet trénovat na travnaté hřiště do Nymburka. Liga v těch dobách začínala zhruba třetí únorový víkend.

Možná hloupá otázka: Proč se start ligy posunuje stále blíž lednu?

Není vůbec hloupá. Začíná se nyní, protože musíme odehrát stanovený počet zápasů do určité doby. Nejzazší termín je 2. červen, kdy se hrají odvety baráže o ligu. Den na to už začíná reprezentační termín. Předchozích 16 kol musíme logicky skládat odzadu, je to jednoduché dosazování a počty.

Proč se nehraje častěji například uprostřed týdne, až se oteplí?

Vložené ligové středy na jaře nejsou možné. A když jsou středeční termíny volné, hraje se v nich čtvrtfinále, semifinále a finále národního poháru. Jediná další volná středa je v květnu, kterou využijeme pro třetí kolo nadstavby. Občas si někde přečtu, proč to v Anglii ve středu jde, ale u nás ne. Přitom to není pravda.

Vysvětlíte?

První vloženou středu pro Premier League určili na 5. prosince, což my v takhle pozdním termínu hrát nechceme. Druhou vloženou středu mají v dubnu, kdy my zase hrajeme semifinále poháru, a ostatní středy jsou v Anglii národní nebo ligový pohár. Ano, je pravda, že na přelomu prosince a v lednu se na Ostrovech využívá střed vícero. Je to ale tím, že nejsou evropské poháry. My ovšem v tento čas nehrajeme, proto jich nemůžeme využít.

Co srovnání se soutěží s podobným počasím?

Německo má 34 kol a za celou sezonu mají jedinou vloženou středu určenou pro bundesligu. Bylo to 20. prosince a večerní zápasy se hrají až kolem půl deváté večer. Němci pak začínají jaro 13. ledna a s vloženými středami jsou na tom jako my. Hrají v nich hrají národní pohár a ne ligu.

Věty o středečních termínech zaznívají i od lidí ponořených do fotbalu. Třeba trenér Slavie Trpišovský v prosinci vybízel, zda by se liga neměla v létě rozjet režimem sobota, středa, sobota.

To by bylo v podstatě možné jen v případě začátku okolo 15. červenec. Tedy o týden dříve, než je tomu nyní, kdy se využije hned následující středa. V dalším týdnu už vstupují takřka všichni naši zástupci do kvalifikací evropských klubových soutěží, další vložená kola v létě již nejsou možná.

Co by se dělo, kdybyste začínali dřív?

Před pár lety jsme naplánovali začátek na 14. červenec, ale i když si kluby termínovou listinu v takové podobě schválily, krátce před začátkem byla podrobena kritice, že reprezentanti měli kratší přípravu a nedostatečný času na odpočinek. Navíc například v minulé sezoně ještě 17. června hrála reprezentace kvalifikaci o EURO na Faerských ostrovech, což bylo o týden později, než je při letním reprezentačním termínu obvyklé.

Vedou se při skládání a schvalování ligového rozpisu vášnivé debaty?

Lidé reprezentující kluby na ligovém grémiu vědí, jak to funguje. Samozřejmě také vědí, že v týdnech evropských pohárů se zpravidla nemohou hrát žádné domácí soutěže kromě výjimečných okolností a případných odložených utkání. Takže se vede vlastně jediná diskuze, jestli skončíme v prosinci o týden dříve, což ale zase znamená o týden dřívější start jara.

Nedostáváte se přidáním zápasů nadstavby pod termínový tlak?

Nadstavbovou část si schválily kluby na ligovém grémiu, s tím pracujeme. Nicméně i bez nadstavby by se o víkendu 2. a 3. prosince hrálo ligové kolo, kdy byly problémy se sněhem. V té době se hrálo třeba ještě ligové kolo i v Norsku, kde jsou klimatické podmínky obecně náročnější než u nás. Sníh napadl i na Slovensku, Polsku nebo Německu. A nikde se neodkládala celá kola, nikde to není zvykem. Odložil se jeden zápas v Polsku a v Německu nehrál domácí utkání Bayern, protože se v Bavorsku vyhlásila kalamita.

Jsem rád, že zmiňujete kalamitní víkend. Co z něj plyne?

To, co všichni víme. Počasí je nevyzpytatelné, sníh může napadnou začátkem listopadu i v polovině dubna. Příroda si nedá poroučet.

Možná jde o drobnost, ale je vhodné, aby se na zasněženém hřišti hrálo v bílých dresech?

Bylo to nešťastná shoda okolností v zápase Olomouce se Slováckem. Olomouc má domácí sadu celou modrou a venkovní celu bílou, hosté mají stejné kombinace. Slovácko bohužel nemělo k dispozici třetí variantu, proto museli nastoupit v bílém. V evropských klubových soutěžích i v některých ligách je povinností mít k dispozici i třetí variantu. Je možná na místě otevřít s kluby diskuzi i na toto téma.

V Olomouci tehdy třaskavější téma byl stav hrací plochy, Sigma zvažovala i právní kroky kvůli poničenému trávníku.

S Olomoucí jsem byl v kontaktu několik dní před utkáním. V sobotu v devět ráno jsme si ještě volali a i ze zaslaných fotografií vše nasvědčovalo, že se tam hrát bude bez problémů. Jenže dopoledne začalo hustě sněžit a stav hrací plochy se měnil. Nicméně bylo jen několik hodin do začátku utkání, takže finální rozhodnutí učinili rozhodčí s delegátem před samotným výkopem.

A ta reakce Sigmy po zápase?

Prohlášení po zápase jsem samozřejmě zaznamenal. Nicméně díky nesmírné péči, kterou Sigma stavu hrací plochy dlouhodobě věnuje i zkušenému týmu pracovníků, byla plocha za 14 dní na utkání s Plzní ve velmi dobrém stavu. Četl jsem i hodnocení olomouckého trávníku od Komise pro stadiony a hrací plochy FAČR a jde o jedno z nejlepších hřišť v republice.

Co by zlepšilo kvalitu trávníků v zimě a podobných případech?

Například zlepšení podloží hřišť nebo zavedení hybridních trávníků. Pro Spartu a Slavii by to nebyl obří zásah do rozpočtů, pro většinu ostatních klubů by se ale patrně jednalo o dražší záležitost. Navíc pokud stadion využíváte i pro jiné události než jen fotbal, je zavedení hybridního trávníku problematické.

Mluvíte o kombinaci umělé a přírodní trávy. Na kolik vyjde?

Položení takového trávníku je asi o osm milionu dražší než položení, případně vysetí klasického. Následně se platí i údržba, což ale vyžaduje každé hřiště. Také by byla trochu odlišná rekonstrukce po sezoně. Vše je obecně dražší, ale tráva zase víc vydrží. Byl jsem v prosinci v Miláně na zápase Interu proti San Sebastianu, kde hybrid mají. Na San Siru se střídají dva týmy a prakticky od srpna se i s poháry odehrají dva zápasy za týden, ale hřiště bylo dokonalé. Ani nevadilo, že před zápasem dva dny propršely. Je to z jedna z variant v našem podnebí.

Stanou se hybridy povinností v Česku?

To asi ne. Kluby si musí samy promyslet, zda by hybrid nebyl pro ně lepší volbou a zda by kvalitnější hřiště více neochránilo zdraví hráčů. Z fotbalu je celoroční sport. Někdo namítne, že se v létě nehraje, ale to není pravda. Vždyť pravidelně hrajeme už v červenci. A navíc každý druhý rok program ovlivňuje mistrovství světa nebo Evropy.

To letošní vyvrcholí 14, června, přitom liga začíná následující víkend. Co když se do finále probojují Češi?

Na začátku ročníku se patrně nic nezmění. V sobotu začne liga a v dalším týdnu už vstoupí naši zástupci do kvalifikace evropských soutěží.

V základní fázi Ligy mistrů vzroste počet zápasů ze šesti na osm. Stejně je na tom Evropská liga, která se bude za rok hrát 23. a 30. ledna. Ovlivní to domácí ligu?

Ligu jako takovou nejspíš ne. Kluby z daných dvou soutěží ale budou muset výrazně upravit zimní přípravu, než na jakou jsou zvyklé.

Nevznikne tlak, aby i jarní část ligy odstartovala dřív?

Nemyslím si, že by kluby chtěly kvůli tomu začínat ligu už 18. ledna. Myslím, že úvahy budou dál směřovat k přípravě v teple, kde se nachystají na rozhodující zápasy základní části evropských soutěží.

Reklama