Hlavní obsah

Česká paráda. Sešívané finále v Edenu zařídil infarktový závěr v režii Baráka i poctivý Souček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

7. června 2023 dojde v pražské Fortuna Aréně, mezi fotbalovými fanoušky známé pod názvem Eden, ke vskutku speciální události. Nejen, že v České republice proběhne finále velké evropské soutěže, ale dokonce se tak stane za účasti hned trojice českých reprezentantů. A ještě k tomu bývalých slávistů, kteří se tak, v mírné nadsázce, vrátí domů. Jak Antonín Barák s Fiorentinou, tak Tomáš Souček a Vladimír Coufal s West Hamem si totiž ve čtvrtek vybojovali účast v boji o trofej pro vítěze Konferenční ligy.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Antonín Barák (vpravo) z Fiorentiny se raduje po rozhodující trefě.

Článek

Jako první již v základní hrací době rozhodli o postupu fotbalisté West Hamu. Ti na půdě nizozemského AZ Alkmaar poctivým výkonem, založeným na pevné defenzivě, bránili jednobrankový náskok z domácí odvety. Když po divácky poměrně nezáživných devadesáti minutách rozhodl střídající Pablo Fornals v nastavení parádním sólem o vítězství Kladivářů, bylo jasno. West Ham bude moci zabojovat o první velkou trofej od roku 1980.

„Přesně pro takové momenty tvrdě pracujeme. Tenhle klub na něco podobného čekal opravdu dlouho. Doufám, že se s Konferenční ligou rozloučíme ve velkém stylu," vyhlížel nadšeně finále kapitán Declan Rice.

Chvála se snášela ale z největší části na hlavu trenéra Davida Moyese. Jeho svěřenci sice v Premier League dlouho bojovali v nejnižších patrech tabulky, a v jednu chvíli se báli o holé přežití, případná evropská trofej by ale skotskému kouči zajistila přímou vstupenku do síně slávy Kladivářů a nesmrtelnost v srdcích fanoušků. „Je to obrovský úspěch a velký den pro trenéra Moyese i celý West Ham," smekl pomyslný klobouk anglický internacionál Joe Cole.

„Za Davida jsem opravdu šťastný. Rok jsem pod ním hrál, je to fantastický člověk i trenér. Fotbal vážně miluje," radoval se z úspěchu svého bývalého nadřízeného Robin van Persie, jehož Moyes vedl ještě coby aktivního hráče v Manchesteru United.

Kladivářům k postupu pomohl i kapitán české reprezentace Tomáš Souček, jenž v Nizozemsku na pozici štítového záložníka odehrál celé utkání. Jeho kolega z národního týmu Vladimír Coufal po vykurýrování svalového zranění sledoval duel z lavičky náhradníků.

Nejvýrazněji ale čtvrteční večer ozářila jiná hvězdička Šilhavého výběru, Antonín Barák. Ten nejprve jen coby žolík, připravený naskočit do hry pozoroval, jak jeho Fiorentina stáhla jednobrankový náskok Basileje z úvodního duelu a dovedla dvojzápas do prodloužení. A v něm přišla chvíle, na níž 28letý středopolař do konce kariéry nezapomene.

Zápas se chýlil ke konci a všichni v Basileji už asi čekali, že utkání rozhodne penaltová loterie. Jenže Barák, který do hry naskočil až ve druhé polovině prodloužení, byl rezolutně proti. Ve 129. minutě se dostal k propadlému míči na hranici malého vápna a zakončením z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Na oslavu mimořádně důležité branky pak sundal dres a obdržel tedy i žlutou kartu, ale to mu už, zcela upřímně, bylo úplně jedno. Zařídil totiž, že Fialky čeká finále v Edenu.

„Na hřišti jsme nechali duši ve všech zápasech této soutěže. Kluci byli dnes mimořádní, ukázali jsme obrovskou kvalitu. Výhru jsme si zajistili až v poslední minutě prodloužení, ale byla zasloužená. Naši cestu Evropou jsem si opravdu užil," radoval se kouč Vincenzo Italiano. „Ve třech evropských finále jsou tři italské týmy, ukazujeme, že náš fotbal na to má," připomněl poté úspěchy ligových soků Fiorentiny. Inter Milán se prokousal do finále Ligy mistrů, kde bude čelit Manchesteru City a AS Řím bude se Sevillou bojovat o zlato v Evropské lize.

O dost více než znovuzrození italské kopané ale české fanoušky bude zajímat, a snad i těšit 7. červen v Edenu. Finále Konferenční ligy v Praze bude totiž velkým fotbalovým svátkem. Obzvláště proto, že na svůj kdysi domovský stadion se vrátí bývalí slávisté Barák, Souček a Coufal.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články