Hlavní obsah

Češky vstoupí do Ligy národů bez zraněné Svitkové. Chtějí se prát o postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký cíl v podobě postupu do nejvyšší skupiny A Ligy národů hlásí české fotbalistky. První kroky k jeho splnění mohou udělat už v pátek 22. září, kdy bez zraněné záložnice Kateřiny Svitkové z Chelsea nastoupí ve slovinském Kršku proti domácímu výběru. O čtyři dny později je pak čeká na neutrální půdě v Chorvatsku duel s Běloruskem. „Chceme se o postup poprat. Musíme se připravit co nejlépe, oba nejbližší soupeři nás mohou potrápit,“ tvrdí kouč ženské reprezentace Karel Rada.

Foto: Pavel Jiřík ml.

Kateřina Svitková v dresu reprezentace při utkání proti Anglii.

Článek

Češky v rámci přípravy porazily Slovensko 3:0 a podlehly Severnímu Irsku 0:3. Teď už je čekají ostré zápasy. Liga národů nabízí možnost přiblížit se postupu na mistrovství Evropy 2025 ve Švýcarsku. „Nevýhodou je, že proti Běloruskám nemůžeme využít domácího prostředí,“ vidí drobnou komplikaci Rada. Na oba zápasy se Češky připravují v chorvatské Velike Gorici.

V nominaci je třiadvacet fotbalistek, premiérové pozvánky se dočkaly také Radka Hlouchová z Liberce a Anna Šubrtová z pražské Sparty. „Zásah do nominace byl pouze v případě Kačky Svitkové, která ze zdravotních důvodů nemohla dorazit. Počítali jsme s tím, že kádr doplní pět až šest hráček,“ komentoval nominaci Rada.

Ten kvitoval postupně rostoucí výkony reprezentantek z domácí nejvyšší soutěže. „V prvních kolech ještě nebyla rozehranost taková, na hráčkách byla trochu znát nervozita. Teď už se projevuje větší kvalita.“ pochvaloval si.

Ve skupině 4 Ligy národů B se český tým kromě Slovinska a Běloruska utká ještě s Bosnou a Hercegovinou, oba duely s tímto soupeřem jsou na programu na konci října.

Reklama