Hlavní obsah

Chyba, nebo zářez? Třetiligový zápas rozhodla šílená penalta, rozhodčí má stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokutový kop, jaký svět neviděl. Středeční dohrávku skupiny B České fotbalové ligy mezi Zápy a rezervou Mladé Boleslavi (2:1) rozhodl pokutový kop pro domácí v 85. minutě. Problém? Z dostupných záběrů není zřejmé, za co jej vlastně hlavní arbitr Václav Kubec nařídil. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Rozhodčímu Kubcovi byla s okamžitou platností pozastavena činnost,“ řekl Sport.cz předseda komise rozhodčích pro Čechy Rudolf Špoták.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Záp oslavují gól. Ilustrační foto.

Článek

Kubcova budoucnost se ještě bude řešit. „Čekáme na zprávu delegáta, podle ní se rozhodne o dalším postupu,“ dodal Špoták. Vše závisí na vyjádření delegáta utkání Václava Kotyzy.

Už první gól domácích přitom padl po situaci, která podle záběrů kamer zaváněla ofsajdem. Nejspornější moment se stal až na konci, za stavu 1:1. Zápský Vladyslav Kolodezhnyi se ve vápně uvolnil mezi několika obránci a při zakončení upadl na zem. Z záznamu se zdá, že bez přičinění kteréhokoliv ze soupeřů. Zkušený rozhodčí Kubec ale k překvapení hostů ukázal na puntík.

Mladoboleslavští se divili, zoufale rozpřahovali rukama. Konečný verdikt byl ale jasný.

(Penaltový zákrok v lepší kvalitě můžete vidět i na tomto odkaze v čase 1:49:20. Situaci před prvním gólem domácích pak v čase 28:25.)

Kapitán domácích Martin Jelínek z puntíku neminul a Zápům zajistil vítězství 2:1. Šlo tedy o nevinné pochybení sudího? Nebo snad cílenou akci?

„Fotbalovou kariéru jsem v Zápech ukončil právě kvůli tomuto. I když to je skoro osm let, nic se nezměnilo,“ naťukal na sociální síť X bývalý brankář Dominik Rodinger. Ten dříve v Zápech chytal a nyní působí jako trenér Hostouně ve skupině A České fotbalové ligy.

Jen se potvrzuje, že Zápy mezi třetiligovými soupeři nemají nejlepší pověst. „Je neuvěřitelné, co se v Zápech občas děje. Když tam jedete, počítáte s tím, že vás rozhodčí moc neochrání. A s nadsázkou i s tím, že už před zápasem prohráváte o gól. Protože proti vám bude sporná penalta, případně nějaký pochybně odmávaný, nebo naopak neodmávaný ofsajd,“ svěřil se Sport.cz pod slibem anonymity aktivní hráč, který několik třetiligových utkání v Zápech zažil.

Zároveň okomentoval i klíčový okamžik čerstvého střetu Záp s béčkem Mladé Boleslavi. „Šílenost. Plivanec do tváře mladým klukům z Boleslavi. Vezměte si, že celý týden trénujete, a pak sudí předvede tohle.“

Redakce požádala o komentář oba týmy. „Viděl jsem to zezadu. V první chvíli mi to připadalo jako jasná penalta, podobně se vyjadřovala i lavička hostí. Chybu hledala u sebe a nikdo neprotestoval. Po zhlédnutí záznamu už tak jasná nevypadala, i když k nějakému kontaktu došlo. Arbitr měl ale na rozhodnutí vteřinu, na rozdíl od vyšších soutěží si nemohl pomoci videem. Tohle se ve fotbale stává, nic bych v tom nehledal,“ sdělil Sport.cz sekretář Záp Michal Mašek.

Mladá Boleslav záležitost řeší interně a vzkázala, že se zatím do médií vyjadřovat nebude.

Prapodivný verdikt arbitra Kubce v Zápech připomněl letní skandál Michala Patáka. Rozhodčí s ligovými zkušenostmi v srpnu nařídil nesmyslnou penaltu v třetiligovém zápase Admiry s rezervou Českých Budějovic. Vyšetřovalo se, zda duel ovlivnil ve prospěch sázkařské mafie. Kontroverzní sudí byl vyřazen z listiny rozhodčích. „Nerad bych to nějak spojoval, jsou to dva různé případy,“ pravil Špoták.

Po výhře nad béčkem Mladé Boleslavi drží Zápy v třetiligové skupině B druhou příčku, sedm bodů za vedoucími Velvary. Jejich středeční soupeř je jedenáctý.

Byla penalta v Zápech nařízena správně?
Ano
4,6 %
Ne
95,4 %
Celkem hlasovalo 10422 čtenářů.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.