Hlavní obsah

Indicie se shodují, Paták řádil v cinknutém zápase. Sázková kancelář a FAČR chystají trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skandální utkání vedené rozhodčím Michalem Patákem je nadále pod drobnohledem. Fotbalová asociace České republiky se už od pondělí zabývá víkendovým zápasem třetí ligy (ČFL) mezi Admirou Praha a Dynamem České Budějovice B. V úterý také přijala informaci sázkové kanceláře Fortuna o podezřelých sázkách na zmíněné utkání. Fortuna vzhledem k neobvyklému množství přijatých sázek ze zákona bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení. FAČR se k němu připojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michal Paták vyvolal bouři...

Článek

Skandální verdikt rozhodčího Michala Patáka v nedělním třetiligovém utkání ČFL mezi pražskou Admirou a B-týmem Českých Budějovic (2:1) vyvolal oprávněný poprask.

Někdejší prvoligový sudí odpískal v nastavení úvodního dějství pro domácí penaltu po údajném faulu, který vůbec nebyl. Předseda FAČR Petr Fousek očekává, že komise rozhodčích, zabývající se třetí ligou, z toho vyvodí nekompromisní závěry. Komise zasedne v úterý večer.

Nejen to, ukazuje se, že důvodem skandálního verdiktu mohly být sázky.

„Fortuna je významným partnerem českého fotbalu a s jejím generálním ředitelem Davidem Vaňkem jsem dnes hovořil. Máme nejen stejné indicie ohledně zmiňovaného utkání, které FAČR monitoruje v rámci svého Integrity programu, ale zejména také stejný pohled na to, že je nepřijatelné takovým nechutným způsobem poškozovat fotbal," reaguje Fousek.

"Asociace se nejenom připojí k podání trestního oznámení, ale osobně budu iniciovat podání podnětu také Etické komisi FAČR vzhledem k okolnostem a hrubému ovlivnění utkání. Také předpokládám, že případ posoudí Disciplinární komise ŘKČ včetně zápisů, zpráv, videí a dalších důkazů. Záležitost vzhledem k důležitosti případu každopádně také zařadíme na program nejbližšího jednání výkonného výboru," dodává první muž českého fotbalu.

„V posledních dvou letech jsme usilovali o navrácení důvěry v český fotbal a mnohé se nám v této oblasti zdařilo. Tento případ na našem cíli nic nemění, ale zároveň nám ukazuje, že ještě hodně práce v odstraňování těchto odporností z fotbalu zbývá vykonat, a proto přijmeme další opatření. Je nepřijatelné, aby jedno ovlivněné utkání ve třetí lize takto dehonestovalo celý český fotbal," čílí se Fousek.

Asociace dlouhodobě spolupracuje se společností Sportradar, globálním dodavatelem řešení pro integritu ve sportu, se kterou spolupracují například i FIFA, UEFA a další fotbalové asociace.

Společnost monitoruje sázky na sportovní utkání. V nejbližších dnech tak bude mít k dispozici oficiální report týkající se zápasu a obsahující kompletní analýzu ve věci realizovaných sázek. Report vzápětí poskytne příslušným disciplinárním orgánům FAČR pro další šetření.

Utkáním, které je v kompetenci Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), se v úterý večer bude zabývat její komise rozhodčích. Listiny rozhodčích a delegátů ŘKČ (tedy pro ČFL a české divize) sice do pravomoci Výkonného výboru FAČR a Komise rozhodčích FAČR nespadají, ale už v pondělí se Fousek vyjádřil, že očekává od ŘKČ a její komise rozhodčích nekompromisní závěry.

Reklama