Hlavní obsah

Vystupování z FAČR mě netěší, říká Fousek po skandálu s Patákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný velký zlom momentálně nenastal. Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky (FAČR) se na svém řádném zasedání zabýval nedávnou aférou kolem 3. kola ČFL mezi Admirou Praha a B-týmem Českých Budějovic, hlavně tedy výkonem sudího Michala Patáka a podezřelými sázkami na utkání. S ohledem na vystoupení Patáka z FAČR a další kroky jiných organizací a institucí ale k žádnému posunu logicky nedošlo.

Aby se neopakovala kauza Paták. FAČR hledá cesty, jak zamezit únikům spravedlnosti Video: Sport.cz

 
Článek

„Výkonný výbor zásadně odsoudil výkon rozhodčího ve zmíněném zápase a odsouhlasil podání již vypracovaného trestního oznámení v synergii s avizovaným trestním oznámením sázkové kanceláře Fortuna,“ stojí v oficiálním komuniké.

Důležité je, že výbor vzal na vědomí fakt, že Sportovně-technická komise Řídící komise pro Čechy bude o osudu utkání rozhodovat později. „Lhůta jsou tři měsíce od odehrání zápasu. STK potvrzuje výsledky a tento je ještě otevřený,“ vysvětlil Fousek. Admira už navrhla opakování zápasu, Budějovice souhlasily.

Sudí Paták, známý pod přezdívkou Řezník z Horní Břízy, po utkání a zahájení disciplinárního řízení s jeho osobou vystoupil z FAČR a asociace na něj tedy do případného obnovení členství nemůže. Podobně tomu bylo v mnoha případech spojených s kauzou někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra.

„Dále budeme vycházet hlavně z informací policie. Institut vystupování z FAČR mě netěší a hledáme cestu, jak únikům zamezit. Svěřili jsme to do kompetence Legislativní rady a Právního oddělení. Je to hudba příštího roku, teď hledáme krátkodobější řešení,“ upřesňuje Fousek a zdůrazňuje, že FAČR nechce celou situaci urychlovat, chce nechat zapojené orgány včetně policie a Disciplinární komise dělat svou práci a počkat na závěry.

Řeč došla také na detaily zmíněných trestních oznámení. „Jsou koncipována tak, že jsou popsány okolnosti zápasu. Přílohou jsou výstupy ze Sportradaru (společnost na monitorování sázek na sportovní utkání), se kterými může pracovat a zařídit se podle nich. Policie má daleko širší možnosti než my,“ říká 1. místopředseda FAČR Jiří Šidliák. „Primárně jsou oznámení vedena jmenovitě,“ doplňuje ještě Fousek.

V reakci nejen na tuto kauza zůstává prý prioritou FAČR boj proti takzvanému match fixingu, jednoduše řečeno ovlivňování zápasů. „Od zvolení v roce 2021 jsme věnovali hodně energii k obnově důvěry ve fotbal a jsme pyšní, že kauzy, jaké tady byly, se neobjevily. Tato je nevážnější a bereme ji jako memento, že nemůžeme usnout na vavřínech. Zájem o fotbal roste, je to zásluha hlavně klubů, a tohle je prostě vidět. Fotbal je jen jeden a veřejnost všechno samozřejmě zaznamenala,“ tvrdí Fousek.

Co všechno FAČR kolem match fixingu, je popsáno ve zveřejněném komuniké. „Je to mezinárodní problém a škodí fotbalu. Máme domluvenou schůzku s Národní sportovní agenturou. Aniž bych se chtěl kohokoliv dotknout, Match fixing je záležitostí i dalších sportů,“ dodává předseda.

Na závěr ještě došla řeč na nedávné finále Konferenční ligy, které se uskutečnilo v pražském Edenu a trofej si domů odvezl londýnský West Ham po výhře 2:1 nad Fiorentinou. Ze zahraničí zaznívala kritika, že stadion pro necelých 20 tisíc fanoušků je na takový formát akce příliš malý, zejména někteří Pražané si pak místy stěžovali na chování anglických i italských fanoušků.

„Až budeme mít argumenty, že tyto hlasy nejsou správné, tak je s vámi seznámíme. Čekáme na výstupy UEFA, je tam řada kritérii včetně toho, kolik zde bylo fanoušků, kolik toho projedli a propili, kolik utratili, jaký byl daňový výnos, jaká byla mediální expozice Prahy i České republiky,“ komentuje Fousek.

Co se týče ryze ekonomické stránky a konečného vyúčtování, projekt finále EKL skončil konečným ziskem 4 miliony korun, které budou v rámci rezervy použity ve druhém pololetí roku 2023 na sportovní projekty.

Reklama