Hlavní obsah

Čmelíkova proměna: z maroda hrdinou. A Dynamo už se nepotácí v podpalubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro celý týden marodil a dlouho nevěděl, jestli stihne víkendovou ligu. Budějovický záložník Lukáš Čmelík nakonec virózu vykurýroval, v pátek potrénoval s týmem a v sobotu coby žolík gólem na 2:0 pojistil vítězství Dynama v Teplicích. „Svým pohybem a aktivitou změnil ráz utkání,“ chválil budějovický trenér Jozef Weber.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Slovenský záložník Lukáš Čmelík hostuje v Českých Budějovicích z druholigové Karviné.

Článek

Podzim na jihu Čmelíkovi sedí. Slovenský rychlík, jehož kdysi přibrzdily trable s alkoholem a gamblerstvím, přišel do Budějovic po prvním ligovém kole na hostování z Karviné a až na jednu výjimku hrál pokaždé v základu. „Jsem rád, že pomáhám k důležitým bodům. V posledních zápasech podávám dobré výkony a jsem spokojený," vyprávěl Čmelík po vyhrané bitvě v Teplicích.

V součtu s víkendovou trefou je už na třech gólech, což už teď znamená jeho střelecky nejpovedenější sezonu v české lize. Pomáhá mu důvěra kouče Webera, s nímž se potkal už v Karviné: „Trenér ví, co ode mě může čekat. Snažím se to plnit a pracovat pro tým. Rychlost a náběhy za obranu, to je moje parketa."

Z Čmelíkovy formy těží i Dynamo, které bodovalo třikrát v řadě a z nejhorší šestky se posunulo do klidnějšího středu tabulky. „Je to příjemné. Před zářijovou reprezentační pauzou se nám nedařilo, ale zvedli jsme se. Teď by to chtělo postoupit v poháru a v lize konečně vyhrát i doma," plánoval Čmelík před partiemi s Vlašimí a Hradcem Králové.

Střelecký ostrov je pro Budějovice zatím zakletý, nikdo nemá v lize horší domácí bilanci než Dynamo. Z šesti zápasů jen dvě remízy a skóre 4:12. Zato venku Čmelík a spol. uhráli třináct bodů z osmnácti možných.

„Je to trochu nešťastná série. Víte, skoro vždycky jedeme po domácím zápase ven ve stavu, že jsme na špičkách. I v Teplicích byla na hráčích vidět maximální soustředěnost," poznamenal trenér Weber, jehož tým tři střely na branku proměnil ve dva góly.

„Venku se nám dobře hraje na brejky, zato doma už je to trochu o hlavě. Začínali jsme sezonu s pohárovými týmy Spartou, Slováckem a Plzní, jenže pak jsme doma nezvládli ani ty zápasy, které jsme zvládnout měli," vykládal Weber. „Nechci říct, že radši jezdíme ven, naši budějovičtí diváci trpí. Taky by se rádi dočkali vítězství, proto věřím, že to příště otočíme."

Reklama

Související témata: