Hlavní obsah

Čtvrtfinálová výzva pro Chorvaty: utnout roztančený brazilský mejdan. A taky jedno vlastní prokletí

Mají bronz z Francie 1998 a stříbro z Ruska 2018. Ani při jedné cestě za medailí z mistrovství světa Chorvaté nenarazili na Brazílii. V pátek ji potkají ve čtvrtfinále katarského mundialu, tým trenéra Zlatka Daliče bude hrát i proti vlastní historii. Chorvatsko ještě nikdy Brazilce neporazilo, dvakrát proti nim selhalo i na MS. Vyjde to napotřetí? Z uvolněné brazilské party srší pohoda, kterou vylepšilo povedené osmifinále s Koreou.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Fotbalisté Chorvatska si zajistili postup do čtvrtfinále MS v úspěšném penaltovém rozstřelu s Japonskem.

Článek

Přes hlouček vzteklounů v šachovnicových dresech na něj skoro nebylo vidět. Hněv Chorvatů narůstal, ovšem japonský rozhodčí Júiči Nišimura kroutil hlavou a klidně opakoval: „Je to penalta, pánové." Stačilo mu málo. Dejan Lovren v šestnáctce krátce přidržel za rameno Brazilce Freda, jenž hned upadl. Bez přehánění, dost tomu přidal.

Dnes by přísného Nišimuru možná opravili kolegové u videa, ale tenkrát se psalo 12. června 2014. Mistrovství světa v Brazílii ještě ani pořádně nezačalo – a hned po prologu se řešil první skandál. Spornou penaltu proměnil Neymar a Chorvaté prohráli 1:3.

„Ostuda. Cirkus. Jestli tohle vážně byla penalta, tak už nehrajeme fotbal, ale basket," zuřil tehdejší chorvatský trenér Niko Kovač. Za pravdu mu dal třeba někdejší renomovaný sudí Graham Poll: „Říká se, že se velkým týmům dostává velkých rozhodnutí, a tohle byl jasný příklad."

V pátek večer se Chorvaté s Brazilci potkají znovu – a znovu na mistrovství světa. Jen místo prvního zápasu ve skupině jako tenkrát v létě 2014 nebo v Německu 2006 (výhra Brazílie 1:0) půjde už o vstupenku do semifinále proti lepšímu z dvojice Nizozemsko/Argentina.

Mimochodem, v Dauhá u toho bude i chorvatský stoper Lovren, smutný hrdina památné partie v Sao Paulu, o které jsme vyprávěli na začátku. Program jeho posledních dnů není složité uhodnout, s parťáky řešil jediné téma. Jak zastavit rozjeté Brazilce?

Parta v kanárkových dresech rozhodla osmifinále s Jižní Koreou už v prvním poločase a oslavné tanečky, do kterých se zapojil i trenér Tite, pobavily celou fotbalovou planetu. Našlo se i pár kritiků, ozval se třeba Roy Keane: někdejší hvězda Manchesteru United mluvila o neúctě k soupeři. „Každý může slavit, jak chce. Navíc Brazilci tančí a zpívají od narození," poznamenal Lovren.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Brazílie - KoreaVideo: Česká televize

„Máme připravených ještě spoustu oslav," vzkázal Vinícius Júnior, jedno z mladých ofenzivních es dnešní Brazílie. Od pohodového osmifinále jí znovu šéfuje slavný Neymar: kotník pochroumaný na začátku turnaje už nezlobí, což násobí optimismus Brazilců, kteří na světový titul čekají 20 let.

Chorvatům se ulevilo po šťastném osmifinále s Japonskem, vyhraná penaltová loterie v zemi u Jadranu připomněla stříbrnou jízdu z předchozího šampionátu. Jenže teď je tu Brazílie, kterou ze čtyř pokusů ani jednou neporazili. „Čeká nás nejlepší tým na turnaji, jde z něj strach," poklonil se kouč Zlatko Dalič. „Ale nevzdáváme se. Ve srovnání se soupeřem jsme malá země, ovšem rozhodně ne outsider."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Japonsko - ChorvatskoVideo: Česká televize

Reklama