Hlavní obsah

Čtyři góly z lavičky. Mistr světa rekordně řádil v dresu Interu, srovnávají ho s legendou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trefit se čtyřikrát v jednom utkání? Sen, jehož dosažení se nepřiblížili ani mnozí skvělí útočníci. Lautaro Martínez z Interu Milán přesně tímto způsobem pohřbil Salernitanu v posledním ligovém duelu (4:0), navíc na plac vstoupil až coby žolík v 55. minutě. Stal se díky tomu prvním střídajícím hráčem v historii italské nejvyšší soutěže, kterému se podobný kousek podařil. Na argentinského reprezentanta, a tedy i úřadujícího mistra světa se tak snáší chvála ze všech stran.

Foto: Alessandro Garofalo, ČTK/AP

Lautaro Martínez z Interu Milán.

Článek

„Lautaro je fantastický fotbalista. Disponuje ohromnou herní inteligencí, jakmile obránce udělá chybu, hned ji využije. Navíc je i neskutečně technicky vyspělý,“ chválil 26letého bombera Roberto Boninsegna, někdejší skvělý forvard Interu, jenž v modročerných barvách nasázel mezi lety 1969 a 1976 hned 113 ligových branek.

„Trochu mi připomíná Sandra Mazzolu. Podobně jako on není nejvyšší, ale dokáže se i tak prosadit i ze vzduchu. Navíc oba umějí v klíčové chvíli jak vyzvat k zakončení spoluhráče, tak sami skórovat,“ nabídl poté Boninsegna srovnání s legendou minulého století, která celou aktivní kariéru působila v Nerazzuri (1961-1977).

Hrdina večera na svůj rekordní počin pochopitelně ještě dlouho nezapomene, na památku si domů odnesl jeden z míčů, s nimiž se utkání hrálo. „Dám ho svému synovi Theovi, narodil se nedávno,“ naznačil Martínez, že jeho ani ne dvouměsíčního syna čeká parádní dárek, ač jeho význam ocení asi až časem. Argentinec v Interu působí od roku 2018 a patří mezi klíčové hráče mužstva, jeho zařazení mezi náhradníky pro klání se Salernitanou tak bylo poměrně překvapivé. Nečekaný žolík ale na málo vídanou situaci zareagoval příkladně.

„Musím být vždy připraven, ať už na mě trenér ukáže kdykoliv,“ líčil Martínez, jemuž se v sedmi utkáních Serie A zatím podařilo prosadit devětkrát a kraluje tak tabulce střelců. Druhý Victor Osimhen z Neapole zapsal o čtyři přesné zásahy méně. „Ano, sice vedu, ale to mě příliš nezajímá. Daleko důležitější bylo vyhrát,“ prohlásil poté na o poznání frázovitější notě.

Příspěvek hvězdy pochopitelně ocenil i kouč Simone Inzaghi, i když si neodpustil menší rýpnutí. „Můj čtyřgólový zápas byl lepší,“ smál se 47letý Ital, který v březnu 2000 vstřelil čtyři branky při výhře Lazia Řím nad Marseille v Lize mistrů (5:1). „Ale Lautaro zahrál skvěle. Za dva roky, co tým vedu, je neskutečně konzistentní. Teď jen potřebujeme, aby ve stejném duchu pokračoval,“ odměřeně uzavřel šéf lavičky Interu.

Rekordní zápis Martíneze každopádně udržel nerazzuri na prvním místě průběžné tabulky, za šest kolů nasbírali osmnáct bodů. Arcirival z AC drží druhou příčku kvůli horšímu skóre, obhájce z Neapole je třetí.

Reklama

Související témata: