Hlavní obsah

Ďábelsky rychlý leden. Slovácko vyrazí na dvě soustředění, slávisté se vrátí domů týden před startem ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé čtyři týdny ladění a hurá na ligu. Fotbalový leden 2023 bude v Česku rychlý. Mistrovství světa v netypickém adventním termínu posunulo start ligového jara už na poslední lednový víkend (28. a 29. ledna). Plzeň, Bohemians a Slovácko rozjely finální fázi přípravy před Vánoci, ostatních 13 týmů se znovu sejde zkraje prvního lednového týdne. A většina pak vyrazí na tradiční soustředění do tepla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na Fortuna ligu se naposledy šlo 13. listopadu (snímek je ze zápasu Pardubic s Plzní). Potom začala zimní pauza, která se protáhne na 75 dnů. Ligové jaro odstartuje o víkendu 28. a 29. ledna.

Článek

„Tahle zima je úplně jiná, nikdo s ní nemá zkušenost," citoval klubový web Slavie trenéra Jindřicha Trpišovského. Nejen on ví, že první měsíc nového roku bude rychlejší než dřív.

Pro srovnání: fotbalové jaro 2022 začínalo 5. února. Liga si to mohla dovolit, na podzim se stihlo 19 kol. V této sezoně jsou odehraná o tři kola méně, soutěž se kvůli mundialu v Kataru přerušila už v polovině listopadu. Začala tím nezvykle dlouhá ligová pauza, která se protáhne na 75 dnů.

Ještě v listopadu se hrálo osmifinále MOL Cupu a devět týmů si fotbalový podzim prodloužilo přípravnou Tipsport ligou, která končila 10. prosince. V ten samý den se rok předtím chystalo předposlední podzimní ligové kolo.

Délka volna se u jednotlivých týmů lišila. Většina zůstala pohromadě i po podzimním ligovém epilogu, zato třeba plzeňský trenér Michal Bílek svým chlapcům dopřál dovolenou hned. „Od poloviny července jsme hráli prakticky každý čtvrtý den. Je důležité, aby si hráči odpočinuli a dali se dohromady i zdravotně," vysvětloval Bílek, jehož tým od léta napočítal 29 ostrých duelů.

Bílkův tým pak jako první začal hlavní fázi zimní přípravy, úvodní trénink byl na programu 19. prosince. Těsně po Vánocích se sešli hráči Bohemians a Slovácka, kteří na přelomu listopadu a prosince zažili sváteční zájezd do prosluněné Dubaje. Majitel Zdeněk Zemek chtěl týmu poděkovat za historický postup do Konferenční ligy: dopoledne trénink, odpoledne pohoda s rodinami.

Většina ligových týmů se vrátí k přípravě na jarní ligu druhého a třetího ledna. „Máme jen tři a půl týdne a pak nás hned čeká liga v Olomouci, takže se musíme po fyzické stránce udržovat na vysoké úrovni," řekl pro sparťanský web kouč Brian Priske.

Na devět dnů s týmem odletí do španělské Marbelly, tuhle destinaci si vybral i Jablonec. Sedm klubů vyrazí na jižní pobřeží Turecka, kde v minulé zimě po třiceti letech nečekaně napadl sníh a muselo se zrušit několik testovacích zápasů.

Hned dva výjezdy má v plánu Slovácko, které v Turecku a Chorvatsku stráví dohromady 14 dnů. Doma zůstanou jen Pardubice, Brno a Boleslav. Ta vyhlíží atraktivní přátelák s bundesligovým Lipskem, hrát se má 14. ledna v Německu.

Nejdelší soustředění v cizině chystají slávisté. Z bezmála dvoutýdenního kempu v portugalském Algarve se vrátí domů šest dnů před jarní ouverturou s Jabloncem.

„Vzhledem k brzkému začátku ligy mám obavu z terénů. Přivítal bych, kdyby se víc zápasů hrálo v teplejších měsících. Ve Slavii jsme největší zastánci zkrácení letní přípravy a dřívějšího startu ligy. V zimě můžeme přípravu naopak prodloužit a jaro v klidu dohrát," přemítal slávistický trenér Trpišovský. „I vzhledem k evropským pohárům by bylo lepší, kdybychom toho odehráli víc už v létě. Pravděpodobně by se to odrazilo i na návštěvách jednotlivých utkání."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice