Hlavní obsah

Další finále pro mašinu na trofeje. Historie vám nic nevyhraje, říká Mourinho před bitvou se starým známým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět pohárových finále, pět vítězství. Tenhle frajerský kousek se vám může daleko pravděpodobněji povést na PlayStationu než v reálu, přesto je to možné. Vyprávět o tom může trenérská ikona José Mourinho, nevyšly mu jen bitvy o evropský Superpohár. Slavný Portugalec si může ve středu večer v Budapešti sáhnout na další trofej: jeho AS Řím vyzve ve finále Evropské ligy Sevillu, nejúspěšnější tým soutěže. S Mourinhovým starým známým na lavičce.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Trenér AS Řím José Mourinho vyhlíží své šesté pohárové finále, předchozích pět vyhrál.

Článek

Nedávno to bylo přesně dvacet let. Ve středu 21. května 2003 se José Mourinho pomazlil se svojí první velkou trofejí. K premiérovému portugalském titulu s Portem přidal zlato z Poháru UEFA. Vzpomenete si na bláznivou přestřelku 3:2 s Celtikem? „Nevybavuju si, kdy jsem naposledy tak trpěl," ulevil si tehdejší portugalský premiér José Manuel Barroso. A šéf Porta Jorge Nuňo Pinto kvůli nepříjemné bolesti na hrudi skončil v rukou lékařů.

„Nejvíc vyčerpávající zápas v mojí dosavadní kariéře. Bylo nádherné vědět, že pohár je náš," usmíval se Mourinho. Učedníkovi velikánů Bobbyho Robsona a Louise van Gaala bylo tenkrát čtyřicet a měl před sebou pohádkovou cestu.

S Portem ještě vyhrál Ligu mistrů, což si zopakoval v Interu Milán. 2017: trofej z Evropské ligy s Manchesterem United. A 2022: s AS Řím ovládl novou Konferenční ligu, pro giallorossi to navíc byla první mezinárodní trofej.

„Jenže historie ještě nikomu nic nevyhrála," pravil Mourinho pro web UEFA po dvaceti letech od svého prvního pohárového triumfu. Ve tváři mu přibyly vrásky a s věkem je možná o něco klidnější, ovšem chuť vyhrávat mu zůstává: „Když se díváte na moje bílé vlasy, můžete mít pocit, že už jsem opravdu starý. Ale rozhodně nejsem dost starý na to, abych nechtěl přidávat další trofeje. Ještě nekončím."

Když v Římě po nevýrazné štaci v Tottenhamu předloni začínal, zaujal citáty legendárního císaře Marka Aurelia. První sezonu zakončil zmíněným vítězstvím v Konferenční lize a výhra v poháru by se hodila i teď, znamenala by vstupenku do Ligy mistrů. „Koho by na začátku sezony napadlo, že dojdeme až do finále? Spousta skvělých týmů brzy vypadla, třeba Barcelona a Arsenal," vykládal Mourinho. Mimochodem, mluví se o tom, že by mohl v létě odejít například do pařížského PSG.

„Mourinho je vždycky hlavní postavou a sbírá trofeje, zatímco já toho tolik nevyhrál," poklonil se 62letý sevillský kouč José Luis Mendilibar před svým životním zápasem. Někdejší záložník, jenž hrával na provinčních adresách, v březnu vystřídal Jorgeho Sampaoliho, když se Sevilla potácela jen dva body od sestupového pásma. Teď už je zachráněná a vyhlíží finále svého oblíbeného poháru.

„Za Josého jsem moc rád, znám ho strašně dlouho jako soupeře ze španělské ligy. V Seville si vede báječně, konečně dostal příležitost jít do velkého klubu. Těším se, až ho budu moct před zápasem obejmout," vzkázal Mourinho.

Ironií osudu svoji první pohárovou trofej vyhrál právě v Seville, jenže tím ho nedojmete. Ani unikátním zápisem protivníka z Andalusie: šest vyhraných finále Poháru UEFA a Evropské ligy ze šesti. „Tohle bude nové finále a nová historie. Neřeším ani to, že bych se mohl stát prvním trenérem, který Evropskou ligu vyhrál s třemi týmy," poznamenal Mourinho. „Víte, co jediné mě zajímá? Štěstí, které naším vítězstvím můžeme dát fanouškům."

Reklama