Hlavní obsah

Další hity pohárového jara: třaskavá srážka gigantů, překvapení z Belgie i druhá tvář West Hamu

Liga mistrů už má svůj jarní otvírák za sebou, ve čtvrtek večer bude řada na Evropské lize a Konferenční lize. Škoda, že u toho nebudou české týmy: Sparta vypadla už po prvním letním dvojzápase, Plzeň skončila v našlapané skupině Champions League bez bodu a ve skupinové fázi Konferenční ligy se zastavila Slavia se Slováckem. Ovšem i bez českých zástupců se dá čekat vzrušující jaro, Sport.cz vybral deset lákadel.

Foto: Albert Gea, Reuters

Bude mít barcelonský křídelník Raphinha důvod k radosti i po prvním jarním kole play off Evropské ligy proti Manchesteru United?

Článek

Bitva obrů. Barcelona, nebo Manchester United? Poťouchlý los rozhodl, že jeden z gigantů se v Evropské lize nedostane ani mezi šestnáct nejlepších. Trofej by se přitom hodila oběma: United na kontinentální pohárový triumf čekají šest let, Barcelona ještě o dva roky víc. „Obrovská výzva!" shodují se před žhavým dvojzápasem hvězdy z obou slavných adres.

Královská senzace. Předloni se po dlouhých 48 sezonách vrátili do první belgické ligy, v ní šokovali druhým místem a na podzim v Evropské lize vyhráli skupinu. Nevymýšlíme si, vážně se to stalo. Řeč je o Union Saint-Gilloise, bruselském klubu s královskou korunou ve znaku. První jarní kolo EL se ho netýká, jde rovnou do osmifinále. A pak?

Pozor, letí kometa! Santiago Giménez je zvláštní případ. Narodil se v Buenos Aires, ale už jako kluk s rodinou (otec fotbalista) vyměnil Argentinu za Mexiko. Útočník s klukovskou tváří po loňském přesunu do Nizozemska nadchl povedeným podzimem v Evropské lize: na čtyři góly mu stačilo pouhých 173 minut. Jeho Feyenoord se jméno osmifinálového soupeře dozví příští týden.

Šance pro Starou dámu. Podezření z účetních čachrů, výměna vedení včetně odchodu viceprezidenta Pavla Nedvěda a nakonec i bolavý odpočet 15 ligových bodů. Juventus zažívá temnou sezonu, letos si v Serii A o titul tutově nezahraje. Ještě je tu ovšem soutěž útěchy čili Evropská liga: turínský obr načne jaro proti Nantes, podceňovanému týmu od Biskajského zálivu.

Za žlutomodrou vlajku. Na fotbal se soustředí složitě, v jejich zemi už rok zuří válka. Přesto to borci ze Šachtaru Doněck v podzimní Lize mistrů dotáhli aspoň ke vstupence do Evropské ligy. I v prvním kole play off proti Rennes budou hrát ve varšavském azylu na stadionu Wojska Polskiego. Tentokrát už bez elitního útočníka Michaila Mudryka, jenž v zimě odešel do Chelsea.

Svátek v Edenu. V srpnu 2013 si tam Chelsea s Bayernem zahrály o evropský Superpohár a ani ne dva roky nato slávistická aréna hostila finále EURO jednadvacítek. Letos Eden vyhlíží poslední bitvu Konferenční ligy, hrát se bude ve středu 7. června od devíti večer. Slávistický sen o domácím finále zhasnul už po nevýrazných podzimních výkonech. Ještě pro úplnost: finále Evropské ligy se odehraje 31. května v Budapešti.

Budou kladiva tlouct? Šest výher ze šesti zápasů a přesvědčivé skóre 13:4. Nikdo nebyl v podzimní Konferenční lize úspěšnější než West Ham. Tým s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem má dvě tváře: v Premier League hraje o záchranu (aktuálně dva body nad sestupovou hranou), ovšem v Konferenční lize mají „kladiváři" jisté osmifinále.

Češi hledí na sever. V Norsku se mu přezdívá Den Gule Horde čili Žlutá horda. Na výkonech týmu Bodö/Glimt v Konferenční lize bude záviset i tuzemská pohárová budoucnost. Češi se v žebříčku koeficientů chtějí udržet v elitní patnáctce, která jim od přespříští sezony zaručí pět týmů v pohárech, zatím jsou čtrnáctí. Patnácté Norsko (zastoupené už jen B/G) ztrácí 0,3 bodu, šestnáctá Ukrajina 0,55. I ta ještě může Česko přeskočit.

Svátek pro Slovan. Víc než sedm tisíc. Tolik vstupenek na domácí osmifinále Konferenční ligy vykoupili fanoušci Slovanu Bratislava hned první den prodeje. Nedivte se, Slovan ochutná pohárové jaro po víc než půl století, konkrétně poprvé od zlatého tažení v někdejším Poháru vítězů pohárů v sezoně 1968/1969. I Slovan si na jméno soupeře počká do příštího čtvrtka.

Znovu Řím? Premiérový ročník Konferenční ligy loni vyhrál AS Řím, letos ho může napodobit městský rival Lazio. Tým v nebesky modrých dresech měl ve skupinové fázi Evropské ligy pech. Stejně jako postupující Feyenoord s Midtjyllandem uhrál osm bodů, jenže při horším skóre. Pikantní detail: Lazio načne jaro v Konferenční lize proti Kluži, která na podzim pomohla k vyřazení Slavie.

Česká stopa v jarních pohárech
Evropská liga: Adam Hložek, Patrik Schick (oba Leverkusen), Adam Stejskal (Salcburk), Radek Vítek (Manchester United)
Konferenční liga: Antonín Barák (Fiorentina), Lucas Kubr (Bodö/Glimt)

Reklama