Hlavní obsah

Finále fotbalové Konferenční ligy bude příští rok v Edenu

Fotbaloví fanoušci už se můžou těšit! Výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) na zasedání ve Vídni rozhodl o tom, že finále Konferenční ligy v příštím roce bude hostit pražský Eden. Zápas o celkový triumf v třetí pohárové soutěži, která má premiéru v této sezoně, se na domovském stadionu Slavie uskuteční 7. června 2023.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stadion v Edenu bude v roce 2023 hostit finále fotbalové Evropské konferenční ligy.

Článek

Fotbalová asociace ČR uspěla s kandidaturou v konkurenci dalších pěti zemí, o finále se ucházely také Řecko, Severní Irsko, Kypr, Slovensko a Izrael. Do užšího výběru se vedle Prahy dostaly Řecko a Severní Irsko, FAČR musela vyjednat výjimku na kapacitu stadionu. Do Edenu se vejde na fotbalová utkání 19 370 sedících diváků.

Česká republika bude hostit finále některého z evropských pohárů poprvé v historii. V roce 2013 se v Edenu odehrál Superpohár UEFA mezi vítězem Ligy mistrů Bayernem Mnichov a Evropské ligy Chelsea. Německý velkoklub tehdy zvítězil nad anglickým soupeřem, jehož barvy hájil i český gólman Petr Čech, až po penaltovém rozstřelu.

Foto: ČTK/AP

Petr Čech mezi tyčemi Chelsea

"Už při kandidatuře na předsedu FAČR byla snaha přivést podobnou událost do České republiky součástí mého programu. Dnešní rozhodnutí prokazuje naši pevnou pozici v rámci UEFA, kterou mimo jiné potvrdila i nedávná návštěva předsedy Aleksandra Čeferina v Praze," uvedl na webu FAČR Petr Fousek, který byl zvolen předsedou asociace vloni v červnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ibrahim Traoré (vlevo) ze Slavie a Orkun Kökcü z Feyenoordu během utkání čtvrtfinále play off Evropské konferenční ligy UEFA v pražském Edenu.

"To, že nám vedení UEFA dalo přednost před ostatními kandidáty, navíc ukázalo, že jsme se měli při kandidatuře o co opřít, že máme co nabídnout," doplnil Fousek, jenž se osobně účastní jednání UEFA ve Vídni.

FAČR oficiálně ohlásila zájem pořádat finálový zápas vloni v říjnu, kandidaturu pak v dubnu podpořilo i vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem. "V první řadě chci osobně poděkovat předsedovi UEFA Čeferinovi a výkonnému výboru UEFA, že v nás vložili důvěru. Děkujeme všem, kteří nás podporovali, především vedení hlavního města Prahy a Slavii Praha, která poskytne pro utkání svůj stadion," uvedl Fousek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Atmosféra v ochozech stadionu v Edenu.

"Akce může směle navázat na úspěšné akce v minulosti. Doufám, že uvidíme v české metropoli špičkové kluby, bude to svátek fotbalu. Poděkování si zaslouží celý tým FAČR v čele s generálním sekretářem Michalem Valtrem a projektovým manažerem Michalem Zajacem, kteří na kandidatuře dlouhodobě pracovali," dodal Fousek.

Konferenční liga vznikla jako třetí pohárová soutěž UEFA po Lize mistrů a Evropské lize. V premiérové sezoně v ní z českých klubů nejdále došla pražská Slavia, která vypadla až ve čtvrtfinále s Feyenoordem Rotterdam. Finále mezi Feyenoordem a AS Řím se uskuteční 25. května v Tiraně.

Reklama

Související témata: