Hlavní obsah

Další pocta pro Čecha. Nejvíc mě těší jedna věc, vyznal se po uvedení do Síně slávy Premier League

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve dvaadvaceti vyměnil Rennes za Chelsea – a fotbalovou Anglii si rychle zamiloval. Petr Čech v Premier League chytal patnáct let, v Chelsea a Arsenalu stihl 443 ligových zápasů a rekordních 202 nul. Teď už patří i do ligové Síně slávy, fanoušci mu poslali nejvíc hlasů ze všech letošních kandidátů. Čecha do nóbl společnosti doprovodili Tony Adams a Rio Ferdinand, nedostalo se na Michaela Owena, Michaela Carricka či Johna Terryho.

Foto: Sport.cz

Petr Čech odchytal největší část kariéry v Chelsea, po jedenácti letech odešel na poslední čtyři sezony do Arsenalu.

Článek

„Je to pro mě obrovská čest. Když se podíváte na jména ze Síně slávy, je to skvělá společnost. Jedna legenda větší než druhá," vyznal se Čech v nahrávce pro česká média.

Jen namátkou: v Síni slávy Premier League jsou někdejší Čechovi parťáci z Chelsea Frank Lampard či Didier Drogba. Další jména? David Beckham, Thierry Henry, Steven Gerrard, Wayne Rooney nebo trenéři Alex Ferguson a Arséne Wenger, oba se mezi vyvolené dostali letos. „Je zajímavé, že jsme vstoupili do Síně slávy ve stejný rok. Jsou to jedni z nejlepších trenérů, které Premier League měla. Navíc Wenger mě vedl v Arsenalu, takže je to pro mě příjemná záležitost," poznamenal Čech.

Mimochodem, v Síni slávy je teprve druhým brankářem po dánské ikoně Peteru Schmeichelovi. „Jeden z gólmanů, ke kterým jsem vzhlížel, když jsem jako kluk začínal v bráně. Líbilo se mi, jak chytal, i jeho osobnost na hřišti. Spoluhráči i soupeři k němu měli respekt," poklonil se Čech. „Doufám, že brankářů v Síni slávy bude přibývat."

V Premier League zažil spoustu velkých zápasů, jedna nostalgická vzpomínka přebíjí druhou. Která je ale ta nejcennější? „Těžko se to vybírá. Snad jen: těší mě, že jsem si udržel konzistentní výkonnost. V drtivé většině jsem byl brankářem číslo jedna a hrál skoro všechny důležité zápasy. To je jeden z mých největších úspěchů. Proto jsem posbíral tolik vítězství, čistých kont a trofejí."

K osmnácti trofejím z Chelsea a Arsenalu přidal ještě jednu životní na podzim 2006, když se dokázal vrátit po těžkém zranění hlavy způsobeném srážkou se Stephenem Huntem z Readingu. Od té doby Čech chytal v ikonické černé helmě. „Byla to pro mě zkouška odolnosti a odvahy. Doktoři odvedli skvělou práci a díky nim jsem zase mohl hrát. Po návratu se mi povedlo navázat na předchozí léta, největší úspěchy vlastně přišly až po zranění. I díky tomu jsem se dostal do Síně slávy," pravil Čech.

A co jeho rekordních 202 čistých kont? „Chtěl jsem udržet nulu v každém zápase. Nepřemýšlel jsem nad tím, kolik jich nakonec bude. Když jsem se blížil k rekordu Premier League, uvědomil jsem si, že by bylo úžasné ho překonat a vytvořit nový. Hranice 200 nul pro mě byla motivace," přiznal Čech. „Stálo to hodně úsilí, 202 je vysoké číslo. Musíte hrát většinu zápasů a musí se vám dařit. Uvidíme, jestli se k tomu číslu někdo přiblíží. Počítám s tím, že se to časem někomu povede, ovšem těžko říct, kdy to bude."

Brzy to bude rok, co po třech letech skončil coby poradce v Chelsea. Smlouva mu do konce června zakazuje pracovat na stejné pozici jinde, takže má čas na sebevzdělávání, zápasy hokejového Chelmsfordu a sledování Premier League. „Do Síně slávy má našlápnuto Kevin De Bruyne, má pro to všechny předpoklady. Teď je jedním z hlavních kandidátů," zmínil Čech eso Manchesteru City, který se v závěru sezony pere o titul s Arsenalem.

Síň slávy Premier League
Členové od roku 2021:
David Beckham
Dennis Bergkamp
Eric Cantona
Thierry Henry
Roy Keane
Frank Lampard
Steven Gerrard
Alan Shearer
2022:
Sergio Agüero
Didier Drogba
Vincent Kompany
Wayne Rooney
Peter Schmeichel
Paul Scholes
Patrick Vieira
Ian Wright
2023:
Alex Ferguson
Arséne Wenger
Tony Adams
Petr Čech
Rio Ferdinand

Reklama