Hlavní obsah

Další ztráta, smůla nováčka i nervozita fanoušků. Taky z toho nejsme happy, řekl Hapal o krizi Baníku

Pořád ještě nenašel dno. Fotbalový Baník už šestkrát za sebou v lize nevyhrál, parta z Ostravy naposledy slavila zkraje února po triumfu 5:0 v Teplicích. Od té doby má trable hlavně v ofenzivě, což bylo vidět i v Českých Budějovicích. Baník se partií na jihu protrápil a klesl na čtvrté místo od konce, kde před víkendem bylo právě Dynamo. „Další těžká porážka,“ hlesl trenér Pavel Hapal po prohře 1:2.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zdeněk Říha (zcela vlevo) už tuší, že mu ligový debut nevyjde: uvedl se vlastním gólem a jeho Baník prohrál.

Článek

Nic nedokumentovalo bídu ostravského týmu víc než rozpaky po zápase. Místo tradiční děkovačky si hráči vyslechli vyčítavé skandování: „Vy nejste Baník!" Porážka v Budějovicích, které též hrají o záchranu, ještě víc ztížila už tak složitou situaci Hapalova týmu.

„Je pochopitelné, že fanoušci jsou nervózní. Jezdí za námi a jsou skvělí. My z té naší série taky nejsme happy," říkal kouč Hapal. „V Budějovicích jsme byli hodně pasivní, nevyhrávali jsme souboje. Povedlo se nám sice vyrovnat, ale předtím ani potom se nám směrem dopředu nepodařilo nic dohrát."

Současnou šeď Baníku trefně ilustroval hořký příběh dvacetiletého stopera Zdeňka Říhy, jenž dostal první ligové minuty v životě. Kapitán třetiligového béčka byl za smolaře dne: ve 29. minutě si nešťastně srazil do vlastní branky hlavičku budějovického útočníka Michala Škody.

„Až na tenhle moment Zdeněk odehrál dobré utkání. Nechyboval a zvládal souboje," poznamenal Hapal. „Teď ale máme vzadu velkou marodku a neměli jsme dalšího stoprocentně zdravého stopera. Kromě Svozila, který by po rekonvalescenci už měl hrát za béčko."

Od zmíněného posledního vítězství v Teplicích se Baník trefil jen čtyřikrát, směrem dopředu ukázal dost málo i v Budějovicích. Kromě vyrovnávacího gólu Jiřího Fleišmana, jenž z přímáku chytře podstřelil zeď, Hapalovi chlapci moc dalších šancí neměli.

„Po zimní přestávce hrajeme jinak," přiznal trenér Hapal. „Předtím jsme si víc věřili a byli jsme přesnější v kombinaci, zato teď na nás leží deka. Dopředu jsme neplodní a chybujeme vzadu, nejsme schopní odehrát zápas s nulou."

Jak z krize ven? „Jedině tvrdou dřinou a prací, žádný jiný návod není," vyslovil Hapal očekávanou odpověď. „Příští zápas musí vypadat úplně jinak."

Třeba pomůže reprezentační pauza, v Ostravě budou mít dva týdny na práci. „Můžeme trénovat každý den, volna bude minimum," pravil Hapal. „Musíme se dostat zpátky nahoru."

Reklama