Hlavní obsah

Držák Messi urval další rekord. V semifinále MS se dotáhl na německou legendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro čtvrt století. Tak dlouho Lothar Matthäus vede historické pořadí fotbalistů s nejvíce zápasy na mistrovství světa. Německá legenda už ovšem není na čele sama: v úterním semifinále katarského mundialu se na ni dotáhl argentinský lídr Lionel Messi. Oba teď jsou na čísle 25. Mají hodně zajímavou společnost, ostatně posuďte sami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úspěšná penalta Lionela Messiho v semifinále s ChorvatskemVideo: Česká televize

 
Článek
Lothar Matthäus
Německo
25 zápasů na MS (1982, 1986, 1990, 1994, 1998)

Jeden milník mu už nikdo nevezme: jen on a mexický brankář Antonio Carbajal se ve 20. století dostali na pět mistrovství světa. V roce 2014 se na ně dotáhl italský brankář Gianluigi Buffon, čtyři roky nato Mexičan Rafael Márquez a letos další čtyři borci (Andrés Guardado, Lionel Messi, Guillermo Ochoa a Cristiano Ronaldo). Býval energickým záložníkem a později liberem, za dvacet let v německé reprezentaci nasbíral 150 startů. Během zlaté jízdy na MS 1990 coby kapitán pomohl čtvrtfinálovým gólem ze sporné penalty vyřadit rozjeté Československo. K tomu má dvě světová stříbra. Držel si konstantní formu: na mundialu hrál poprvé v jednadvaceti a derniéru měl v sedmatřiceti coby překvapivá náhrada za zraněného Matthiase Sammera.

Lionel Messi
Argentina
25 zápasů na MS (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)

Do devatenáctých narozenin mu zbývalo přesně osm dnů, když si poprvé zahrál na mistrovství světa. Velkou premiéru proti dnes už neexistujícímu státu Srbsko a Černá Hora ozdobil gólem na konečných 6:0, coby žolík se trefil po 13 minutách na place. Nejlepší argentinský střelec kromě vyřazení ve skupině zažil na šampionátech skoro všechno – včetně prohraného finále s Německem v Brazílii 2014; během cesty za stříbrem se trefil čtyřikrát, ale v play off jen při penaltovém rozstřelu v semifinále. Mimochodem, patří mezi čtrnáct hráčů, kteří na MS skórovali minimálně desetkrát. Jak skončí jeho mise v Kataru?

Miroslav Klose
Německo
24 zápasů na MS (2002, 2006, 2010, 2014)

Rodák z polského Opolí rekordy přitahoval. Dodneška je historicky nejlepším střelcem německé reprezentace (71 gólů) i mistrovství světa (dohromady 16). Němci s ním na MS pokaždé získali medaili a svoje trefy slavil proslulým saltem. MS 2002: 5 gólů a stříbro. MS 2006: znovu 5 gólů, trofej pro nejlepšího střelce turnaje a bronz. MS 2010: 4 góly a další bronz. MS 2014: 2 góly a zlato. Je ironií osudu, že finále s Argentinou v prodloužení rozhodl Mario Götze, jenž střídal právě Kloseho. Ten po kariéře dva roky patřil do trenérského týmu německé reprezentace, pak působil v Bayernu u mládeže i jako asistent Hansiho Flicka u áčka. Od této sezony je koučem Altachu, v rakouské Bundeslize je s ním po podzimu desátý.

Paolo Maldini
Itálie
23 zápasů na MS (1990, 1994, 1998, 2002)

Málokomu se poštěstí, aby svoje první mistrovství světa hrál doma. Paolo Cesare Maldini, jak zní celé jméno jednoho z nejlepších obránců všech dob, si v létě 1990 sáhl na bronzovou medaili. Čtyři roky nato bral v USA stříbro po prohrané penaltové ruletě s Brazílií. Na dalších dvou šampionátech hrál s kapitánskou páskou, kterou převzal od Franka Baresiho. Elegán s fešáckým sestřihem ve Francii 1998 smutnil po dalších hořkých penaltách ve čtvrtfinále s hostitely a čtyři roky nato Italové nečekaně skončili už v osmifinále s domácí Jižní Koreou. Škoda, že reprezentaci zamával už ve čtyřiatřiceti, vždyť ještě dalších sedm let vydržel v milovaném AC Milán, kde strávil celou kariéru.

Cristiano Ronaldo
Portugalsko
22 zápasů na MS (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)

Kdyby Portugalci před pár dny senzačně nevypadli ve čtvrtfinále s Marokem, mohl přeskočit Maldiniho a vyrovnat Kloseho. Jenže na kdyby se nehraje, což nejlepší portugalský střelec (118 gólů) poznal hned na svém prvním mistrovství světa před šestnácti lety. Jeho tým v bitvě o bronz s domácím Německem držel míč častěji než soupeř, ale bylo to k ničemu (1:3). Jakkoliv paradoxní se to může zdát, Ronaldo z pěti světových šampionátů nemá ani jednu medaili: od své premiéry nikdy nedošel dál než do čtvrtfinále. Pikantní je i fakt, že na osm gólů na MS potřeboval víc zápasů než Neymar, Diego Maradona, Harry Kane či Rivaldo.

A další pořadí? Jednadvacet zápasů na MS odehráli tři muži: Diego Maradona, německý kanonýr Uwe Seeler a polský obránce Wladyslaw Żmuda, bronzový z MS 1974 a 1982. Z dnešních hvězd má kromě Messiho s Ronaldem nejvíc startů německý tandem Thomas Müller & Manuel Neuer (oba 19).

Reklama