Hlavní obsah

Emotivní zápas pro Čanturišviliho. Do Zlína se vracím pro body, říká Gruzínec a vysvětluje trápení Jablonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Zlíně odmakal 122 zápasů, teď se tam Vachtang Čanturišvili vrací poprvé jako soupeř. A půjde o vyhnutí se ligovému dnu! „Čeká mě speciální zápas, protože ve Zlíně jsem byl čtyři a půl roku. Obě moje děti se tam narodily, cítil jsem se tam jako doma. Ještě nedávno jsme za něj navíc hrál. Ale vracím se pro body,“ slibuje 30letý záložník.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Vachtang Čanturišvili z Jablonce a David Buchta z Ostravy.

Článek

Bude pro vás souboj hodně emotivní?

Asi jo, ale soustředím se jen na to, abychom odvezli všechny tři body. Jsme v těžké situaci. V tabulce se nacházíme dole, kam podle mě nepatříme. Musíme se posunout výš a udělat pro to všechno.

Zůstalo vám ve Zlíně ještě něco? Například byt.

Ne, do Jablonce jsme se přestěhovali kompletně. Ale stále tam mám spoustu kamarádů. Ve fotbale i mimo něj.

S kým jste zůstal z bývalých spoluhráčů v kontaktu?

Nejvíc asi s gólmanem Rakovanem, Vukadinovičem, Fantišem, Bartošákem. Ale nerad bych na někoho zapomněl. Však jsem tam byl fakt dlouho. V kontaktu jsem se všemi včetně členů realizačního týmu, například s maséry. To jsou skvělí lidi. Myslím, že před zápasem se budeme trochu i hecovat.

Co jste si pomyslel, když vaši bývalí parťáci před třemi týdny inkasovali doma s Mladou Boleslaví devět gólů?

S kluky jsem potom mluvil, byli pochopitelně hodně zklamaní. Když dáte doma pět gólů a dostanete devět, není to dobré. Ale ve fotbale se může stát opravdu všechno, už jsem viděl i horší výsledky. Ale překvapilo mě to. Není dobré, když dostanete pomalu každých pět minut gól…

Ve Zlíně pak skončil trenér Vrba a pod novým koučem Červenkou v dalších dvou zápasech Ševci udrželi nulu.

Zvedli se, výsledkově určitě. Získali tím potřebné sebevědomí, a ještě hrají doma, takže nás nečeká snadný zápas. Nového trenére však neznám. Ve Zlíně jsem zažil skoro šest trenérů. Poprvé jsem tam přišel ještě za trenéra Bílka, ale ten po dvou týdnech odešel.

Proč jste ze Zlína v létě přešel do Jablonce?

Ve Zlíně jsem hrál dlouho a už jsem chtěl něco změnit. Byť jsem se tam cítil dobře, jako doma. Ale pořád mám ambice, chtěl jsem se zkusit ještě posunout. A když jsem byl volným hráčem a Jablonec měl zájem, chtěl jsem to zkusit. Hrály se tady ještě nedávno evropské poháry, Jablonec vždycky hrál dobrý fotbal, co si pamatuji.

Byl důvodem i trenér Látal, pod nímž jste hrál už v Trnavě?

Znám ho sice dlouho, ale Jablonec projevil zájem ještě dřív, než jsem se dozvěděl, že bude trénovat tady. Ze začátku jsem o tom vůbec nevěděl. Byl jsem pak samozřejmě rád, v Trnavě jsme spolu prožili dobré časy. Hráli jsme Evropskou ligu, ve skupině jsme měli samé dobré týmy, Dinamo Záhřeb, Fenerbahce a Anderlecht. Skončili jsme ve skupině na třetím místě.

Jenže k tomu máte letos na podzim daleko, Jablonci se zatím příliš nedaří.

Samozřejmě všichni chtějí vyhrávat a mít co nejvíce bodů. Jenže od začátku tady bylo spoustu nových hráčů, což potřebuje čas. Pořádně jsme se neznali, těžko si i rozuměli, ale teď už je vše lepší. Ve fotbale to nefunguje tak, že přijde deset nových fotbalistů a hned budete vyhrávat 4:0. Opravdu potřebujete čas. Vím, že jsme ho měli už celkem dost, ale v posledních zápasech už byl taky vidět posun.

Jak jste zatím spokojený se svými výkony?

Jsem typ hráče, který chce pořád maximum. Takže je jasné, že nemůžu být spokojený, přestože zatím nemám jednu pozici a někdy hraju pravého halvbeka, někdy střeďáka a nemůžu říct, že jsem třeba jasné křídlo. Jsem však rád, že můžu hrát a pomáhat týmu. A uvědomuju si, že mi chybí body. To je fakt. Ale doufám, že brzy budou a vím, že budou. Furt říkám, že všechno má svůj čas. I ve Zlíně se mě na začátku pořád ptali, jestli nejsem zklamaný, že mám čísla. Jsem mentálně silný a vím, že můj čas přijde. I ve Zlíně tomu tak bylo, začal jsem dávat góly a mít i asistence. Hlavní však je, abychom vyhrávali jako tým. Fotbal je týmový sport.

Slíbíte parťákům něco za výhru?

Něco určitě vymyslím. Teď se však koncentrujeme na zápas. Na takové věci bude čas po něm. Když vyhrajete, pak máte čas na všechno.

Třeba by mělo úspěch nějaké tradiční gruzínské jídlo, co vy na to?

Určitě, jídlo máme vynikající. I víno, vodku, ale to by trenér nedovolil. (usměje se) Třeba Hübscha (Hübschman) má gruzínské jídlo určitě rád, protože dlouho hrál na Ukrajině, ke které má Gruzie blízko. Jsme sousedi a máme i podobnou kuchyni. Ale říkám, uvidíme po zápase.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Youba Dramé ze Zlína a Vachtang Čanturišvili ze Zlína se radují z gólu.

Vám česká kuchyně chutná?

Ano, ostatně některá jídla jsou i dost podobná. S tím nemám problém. Ale je fakt, že někdy mi gruzínská kuchyně chybí. Občas uvaří doma něco manželka, nebo si zajedeme do Prahy, kde jsou vynikající gruzínské restaurace. Když však za mnou přijede rodina, gruzínské jídlo máme každý den. (usměje se)

Jak často si promluvíte gruzínsky?

Doma s manželkou gruzínsky mluvíme, i s kamarády po telefonu. A pak když přijede rodina. V Česku moc Gruzínců nežije. Když jsme hráli s Jabloncem na podzim v Karviné, tak mě překvapil jeden Gruzínec po zápase, který tady pracuje. Chvilku jsme si povídali, dal jsem mu i dres. Příjemné setkání, oba jsme z něj měli radost. Je dobré vidět krajana.

Považujete Česko už za svůj druhý domov?

Samozřejmě. Vůbec si nedovedu představit, že zůstanu někde mimo domov dlouho, ale tady jsem už zvyklý skoro na všechno. Však mluvím i česky.

A výborně.

(usměje se) To nemůžu říct, ale snažím se. Samozřejmě Česko beru jako svůj druhý domov. Manželka je tady se mnou dlouho, i děti se tady narodily.

Už víte, zda se po kariéře vrátíte do Gruzie, či zůstanete?

Nevím. Samozřejmě jsem se vždycky chtěl do Gruzie vrátit, ale teprve budoucnost nám všechno ukáže. Nevím, jak dlouho v Česku ještě budu, a nikam ani nespěchám. I na tohle je potřeba čas. Budoucnost nám ukáže, co a jak.

Reklama