Hlavní obsah

Donadoni se na štěstí neohlíží, očekává zajímavý fotbal

VÍDEŇ

Do Vídně dorazil velký fotbal. Po třech utkáních domácí reprezentace a pátečním čtvrtfinále Chorvatsko - Turecko se v hlavním rakouském městě chystá souboj titánů. Na mistrovství Evropy dosud suverénní Španělé změří síly s úřadujícími mistry světa Italy.

Článek

Zatímco na čtvrteční tiskové konferenci Turecka před čtvrtfinálovým duelem proti Chorvatsku byla místnost poloprázdná, o dva dny později musely televizní kamery stát i mimo vymezené území. V sále bylo přibližně padesát televizních štábů, píšící novináři jen s obtížemi hledali volné židle.

Jako první do sálu přišel italský kouč Roberto Donadoni, který půl hodiny trpělivě odpovídal na otázky novinářů. Ty mimo jiné zajímalo, zda se už konečně na turnaji prosadí kanonýr Luca Toni. „Samozřejmě doufám, že Luca dá gól. Pro útočníka je důležité, aby dával góly. Ale zařídil nám proti Francii penaltu, takže týmu prospěl. Na statistiky nekoukám,“ upozornil Donadoni.

Ten ve čtvrtfinále nemůže počítat se záložníky Gattusem a Pirlem, kteří si odpykávají disciplinární trest za žluté karty. „Mám třiadvacet hráčů, kterým věřím. Každému z nich, na všechny spoléhám,“ nemá obavy z nahrazení hvězdné dvojice AC Milán italský trenér, který proti ofenzivě Španělů spoléhá na bezchybnou defenzívu. „Když bude obrana fungovat jako v minulém zápase, bude to dobré,“ věří kouč, který zatím nemá určenou pětici pro případné pokutové kopy. „O střelcích penalt se rozhodneme zítra. Penalty jsme už v posledních dvou dnech zkoušeli. Takže mám přehled, jak kdo na tom je.“ Italové díky lépe zvládnutým penaltám vyhráli světový šampionát před dvěma lety.

Neúspěchy mohou mít Španělé v hlavách

Španělé vyhráli všechny tři zápasy základní skupiny a jsou na turnaji v dobré pohodě. „Není náhoda, že se dostali do čtvrtfinále. Mají hodně dobrých hráčů. Ale jejich tým nikdy nedosáhl velkých úspěchů, což mohou mít v hlavách,“ upozornil Donadoni na špatnou bilanci fotbalového národa na velkých turnajích. Španělé se naposledy do semifinále ME probojovali v roce 1984.

Naopak Italové velké šampionáty zvládají, předloni v Berlíně získali pohár pro mistry světa. Na kontinentálním šampionátu ale byli blízko vyřazení v základní skupině. Kdyby proměnil Rumun Mutu pár minut před koncem penaltu, byli Italové po dvou prohrách vyřazení. Buffon ale spoluhráče podržel a po remíze stačilo týmu z Apeninského poloostrova porazit Francii. „Španělé jsou méně fyzickým týmem než Francouzi. Jejich hra je rychlejší, techničtější,“ popsal hlavní devízy nedělního soupeře, u nějž varuje zejména před ofenzivní dvojicí. „Jsou vyrovnaným týmem, útočícím hodně po křídlech. Torres a Villa umějí vystřelit i z dálky, mají více řešení v útoku.“

Italové byli po zejména psychicky náročném závěru základní skupiny, ve volných dnech sbírali síly. Realizační tým dokonce provedl testy, aby zjistil únavu jednotlivých fotbalistů. „Všichni hráči se zotavili rychle a měli dobré hodnoty těchto testů. Mentální aspekt bude důležitým faktorem,“ upozorňuje Donadoni, který odmítá faktor štěstí. „Na štěstí se neohlížím, jednou přeje tomu, podruhé jinému.“

<tbody><tr class="invert"><td>Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: