Hlavní obsah

Mutu: Hvězda, která poslala Rumuny z ME domů

BERN

Smutný příběh, podobný klíčové chybě Petra Čecha v utkání proti Turecku, zažívá Adrian Mutu. Útočník Fiorentiny je nejznámějším fotbalistou rumunské reprezentace a mohl si svoji reputaci vylepšit vyřazením úřadujících mistrů světa Italů. V závěru vzájemného utkání na mistrovství Evropy zahodil penaltu, která znamená pro svěřence trenéra Piturky konec na šampionátu.

Článek

Rumuni totiž jen remizovali 1:1 a po úterní prohře s Nizozemím 0:2 je na druhé postupové příčce vystřídali právě Italové.

Pátek 13. června byl pro Mutua opravdu nešťastný. Italy, v jejichž domácí soutěži září v dresu Fiorentiny, mohl poslat ze šampionátu domů. Úřadující světoví šampióni mohli být prvním překvapivým vyřazeným...

V 55. minutě rumunský forvard vystihl chybu Zambrotty, který chtěl hlavou přihrát brankáři Buffonovi. Mutu zrychlil, u pomalého míče byl dřív a nekompromisně zavěsil. Italové sice za minutu vyrovnali, dvanáct minut před koncem ale Panucci stáhl v pokutovém území Nicolaeho a sudí Övrebö nekompromisně nařídil penaltu.

Omluva fanouškům

Mutu si vzal míč a soustředěně se chystal na penaltu. Rozběh, střela a pak jen zklamání. Buffon se tygřím skokem vrhl k levé tyči a se štěstím míč vyrazil. Pravou rukou si míč srazil na špičku kopačky, od níž kulatý nesmysl zamířil mimo branku. Nejlepší gólman loňského roku vzápětí nechává propuknout nadšení, zlomeného a nevěřícího Mutua přibíhají podpořit spoluhráči. "Je to velká škoda. Ta penalta nás mohla posunout do čtvrtfinále. Chci se všem fanouškům omluvit,“ smutnil po zápase Mutu, kterého pět minut po zahozené penaltě trenér stáhl.

Pokutový kop zahodil devětadvacetiletý útočník Fiorentiny poprvé za sedm let reprezentační kariéry, dlouho na něj ale nezapomene. V závěrečném duelu skupiny C Rumuni podlehli rozjetým Nizozemcům 0:2 a šampionát pro ně skončil. Italové, kteří byli v pátek blízko vyřazení, mohou dále snít o potvrzení předloňského triumfu. Ve čtvrtfinále se v neděli ve Vídni utkají v duelu velmocí se Španělskem.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: