Hlavní obsah

Pomůže Mutu Rumunům postupit ze skupiny smrti?

PRAHA

Fotbalisté Rumunska budou na blížícím se mistrovství Evropy spoléhat na střelecké schopnosti útočníka Adriana Mutua. Devětadvacetiletý hráč působící v italské Fiorentině je známý nejen svými fotbalovými dovednostmi, ale také disciplinárními prohřešky. Na konci května v roce 2005 měl pozitivní dopingový nález na kokain.

Článek

Při náhodné antidopingové kontrole u Mutua antidopingoví komisaři objevili známky kokainu. V té době ještě oblékal dres londýnské Chelsea. Ta rumunského útočníka propustila 29. října 2004 a Mutu zároveň dostal disciplinární trest, sedm měsíců nesměl hrát fotbal.

Ještě v průběhu trestu se ho ujal italský Juventus Turín, kde vydržel rok a půl. V červenci 2006 Mutua za osm miliónu liber koupila Fiorentina, kde působí dodnes. V týmu se sešel s českým obráncem Tomášem Ujfalušim, či kanonýrem Lucou Tonim.

V reprezentaci se poprvé objevil v roce 2000. V témže roce absolvoval s rumunským výběrem svůj jediný velký turnaj. Bylo jím EURO 2000, kde Rumuné dokázali postoupit ze skupiny smrti spolu s Portugalskem na úkor Anglie a Německa, ve čtvrtfinále jim ale vystavil stopku celek Itálie. V září 2005 pokořil dvěma góly český výběr v kvalifikaci na MS 2006. Celkovou bilanci má velice dobrou, v 60 zápasech se mu podařilo vstřelit 27 branek.

Na turnaji, který se uskuteční v červnu v Rakousku a Švýcarsku, čeká Rumuny těžká skupina. První zápas sehrají svěřenci Victora Piturcy 9. června proti Franci, další 13. června proti Itálii a poslední o čtyři dny později proti Nizozemsku.

Reklama

Související témata: