Hlavní obsah

Špičkový fotbal doplňuje ve Vídni špičková hudba

VÍDEŇ

Špičkový fotbal vrcholícího evropského šampionátu doplňují v závěrečném týdnu Eura 2008 ve Vídni také špičkové koncerty klasické i populární hudby. V pátek večer se na hlavním nádvoří zámku Schönbrunn uskutečnil na otevřené scéně dlouho očekávaný galakoncert tří hvězd první velikosti - španělského tenora Plácida Dominga, mexického tenora Rollanda Villazóna a ruské sopranistky Anny Nětrebkové.

Článek

Pořadatelé si v poslední chvíli oddechli, protože po třech nocích prudkých bouřek pršelo ve Vídni ještě v pátek odpoledne, ale v pravou chvíli se počasí přece jen umoudřilo a koncert se už konal za velmi příjemných podmínek. Sólisty doprovázel Vídeňský rozhlasový symfonický orchestr za řízení Bertranda de Billyho.

Obzvláštních ovací se dostalo Nětrebkové, která ve Vídni žije a je miláčkem místního publika. V pátek zazpívala v rudé róbě, která vůbec neskrývala její pokročilé těhotenství, naposled před mateřskou přestávkou.

Vídeňští pořadatelé tak dokonale využívají krátkých přestávek v programu závěrečného týdne Eura 2008 k tomu, aby nabídli lahůdky nejen fanouškům fotbalovým, ale také hudebním. Tento týden natěsnali do volných hracích dnů šampionátu hned čtyři špičkové koncerty.

Gruberová zazpívala operní i operetní árie

Už v pondělí vystoupila ve vídeňské Stadthalle světová sopranistka slovenského původu Edita Gruberová, která zazpívala operní i operetní árie spolu s lotyšskou mezzosopranistkou Elinou Garančovou, španělským barytonistou Carlosem Álvarezem a mexickým tenorem Ramónem Vargasem.

V sobotu pak v Schönbrunnu vystoupí šestadvacetiletý čínský klavírista Lang Lang, který je považován za nejúspěšnějšího pianistu současného světa. Vídeňské filharmoniky bude při této příležitosti řídit slavný dirigent Zubin Mehta.

Konkurovat mu bude ve stejný den ve Stadthalle britský popový autor a zpěvák Elton John. Ten prý jako velký fotbalový fanoušek hodlá na závěr koncertu pozvat na scénu i mnohé prominenty fotbalového světa.

Reklama

Související témata: