Hlavní obsah

Trenér Španělska Aragonés: Jsem zde, abych zvítězil

VÍDEŇ/PRAHA

Poslední čtvrtfinále EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku přineslo velmi dramatickou koncovku. Po více než dvou hodinách hry se radovali fotbalisté Španělska, kteří až po penaltovém rozstřelu vyřadili mistry světa z Itálie. Fanoušci z Pyrenejského poloostrova vítězství dlouho oslavovali, kouč Španělů Luis Aragonés však už hledí k semifinále proti Rusku.

Článek

„Vyhráli jsme malou bitvu. Myslím, že jsme si vítězství zasloužili,“ nechal se slyšet krátce po skončení zápasu Aragonés a pokračoval: „Nehráli jsme nijak úžasně, ale to ani Italové. Měli jsme využívat více volných prostorů. Tempo hry bylo opravdu pomalé. Kdybychom hráli rychleji, vytvořili bychom si mnohem více šancí.“

Aragonés si myslí, že jeho tým byl čerstvější než soupeř. „Nedařilo se nám držet míč, ale mužstvo bylo v dobré psychické pohodě a Italové proti nám mohli používat pouze dlouhé nakopávané míče,“ pochválil defenzivu Aragonés a posteskl si, že jeho svěřenci nevyužili jednu ze čtyř čistých šancí. Zároveň doplnil, že hráči den před utkáním trénovali penalty. „Zkoušeli jsme, kdo je nejlepší,“ poznamenal.

Aragonés chce dojít až do finále

„Dělám svou práci - jsem zde, abych zvítězil. Pro Španělsko je to důležité,“ byl si vědom trenér a pokračoval: „Nyní se uvidí, jestli můžeme dojít až do finále. Jsem v depresi, když prohraji, ale když vyhraji, tak nejsem v euforii. Jsem šťastný za svou zemi, za hráče a samozřejmě i sám za sebe, je to moje práce.“

S mužstvem by chtěl dojít až do samotného finále, ale semifinálová bitva proti Rusku bude obtížná. Na turnaji se s výběrem trenéra Guuse Hiddinka už jednou jeho svěřenci potkali. První duel vyzněl jednoznačně pro španělský celek, který vyhrál 4:1. Nyní se však čeká mnohem vyrovnanější zápas. „Toto je skvělá chvíle pro ruský fotbal, protože v této fázi sezóny jsou na vrcholu. Mnoho lidí říká, že jsme je už jednou porazili, a že to bude jednoduché, ale je to mnohem komplikovanější,“ řekl na závěr Aragonés.

Jeho protějšek na lavičce Itálie Roberto Donadoni byl po utkání smutný a skoupý na slovo. „Hráči odevzdali na hřišti to nejlepší. Jsem pyšný za jejich úsilí. Nezůstala v nich ani troška energie. Cítím se hrozně smutně, především kvůli hráčům, protože nepostoupili. Jsem na své svěřence hrdý a výsledek nerozhoduje,“ poznamenal Donadoni.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články