Hlavní obsah

Van Basten je rád, že Nizozemci změnili historii

PRAHA/BERN

Nizozemský kouč Marco van Basten věřil, že jeho tým bude mít v noci z pondělí na úterý krásné sny. Van Basten byl po výhře Oranjes nad Itálií 3:0 na své svěřence hrdý. Zároveň se mu konečně podařilo zlomit italské prokletí. Nizozemci čekali na vítězství nad Italy na velkém turnaji třicet let, sám Basten zažil jako hráč čtyři porážky. „Jsem hrdý na to, že jsme porazili světové šampióny,“ řekl krátce po utkání Van Basten pro stránky uefa.com.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Nizozemský trenér Marco Van Basten

Článek

„Je to pro nás historický výsledek, protože v minulosti jsme Itálii nikdy 3:0 neporazili,“ radoval se kouč Nizozemců a neskrýval své nadšení: „Jsem hrdý, že jsme porazili mistry světa takovým výkonem, jakým jsme se v pondělí prezentovali. Dali jsme tři góly a hráli jsme až do poslední minuty. Snažili jsme se Italům ztížit život až do závěrečného hvizdu.“

Hráči podle Van Bastena předvedli vynikající týmový výkon. „Když hrajeme takto, tak můžeme mít krásné sny,“ doplnil kouč a pochválil hráče za to, že navzdory italskému tlaku nepřestali hrát fotbal.

Nohama však zůstává na zemi. „Nemůžeme mluvit o nové éře. Vyhráli jsme pouze jeden zápas. Porazili jsme velkého protivníka, ale udělali jsme pouze první krok,“ nechal se slyšet Van Basten, který věří, že pokud budou Nizozemci hrát tak jako v pondělí, tak mohou dosáhnout kvalitních výsledků. „Stále je tu mnoho dobrých týmů. Uvidíme, jestli se nám podaří zopakovat výkon i proti Francii a Rumunsku,“ doplnil.

Donadoni ví, že se Italové musí poučit z chyb

Italský kouč Roberto Donadoni hledal po porážce příčiny výpadku úřadujících mistrů světa. „Rozhodně to nebyl dobrý výkon. Když jsme dostali první gól, situace se zkomplikovala. Hráči vypadali psychicky silní a vytvořili si několik šancí, ale v pondělí to nebyl náš večer,“ je si vědom Donadoni.

„Myslím, že Nizozemci hráli tak dobře, jak jsme čekali. Věděli jsme, že jsou schopni vytvářet si šance a ztížit nám život. A to se také stalo. Udělali jsme několik chyb a zaplatili jsme za ně,“ litoval italský trenér, pro kterého zápas špatně začal a ještě hůře skončil. „Už je to ale historie, musíme se z toho poučit, abychom zvládli příští utkání proti Rumunsku. Musíme se dát dohromady po fyzické i mentální stránce,“ řekl Donadoni.

I přes prohru nepřestávají Italové věřit v postup. „Když nebudeme optimisté, tak se můžeme sbalit a jet na dovolenou. Hráči to musí hodit za sebe a uvědomit si chyby, které udělali. Zítra začneme pracovat na tom, aby se něco takového už neopakovalo,“ poznamenal trenér squadry azzury.

Reklama