Hlavní obsah

Černohorci chtějí sebrat Anglii EURO. Budou tu jako v krabici, slibují

PODGORICA

V jejich zemi nežije ani sedm stovek tisíc obyvatel, přesto se dokáží fotbalisté Černé hory rovnat s velmocemi. A nechybí jim ani notná dávka sebevědomí. V závěru kvalifikace o postup na EURO 2012 by si rádi vybojovali přímou účast na šampionátu na úkor slavné Anglie. Tažení balkánského ministátu kvalifikačními boji se sice po parádním nástupu lehce zadrhlo, ale stále má reálnou šanci se na mistrovství přímo probojovat.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Mirko Vucinic oslavuje gól do švýcarské sítě - s trenýrkami na hlavě. K dispozici bude i proti Anglii.

Článek

Černohorci začali skupinu třemi výhrami a remízou s Anglií ve Wembley. Když minulý rok porazili v Podgorici Švýcary, chorvatský kouč Zlatko Kranjčar byl ze hřiště odnášen jako hrdina. Pak ale jeho tým ztratil pět bodů s Bulharskem a Walesem, prohrál v přípravě s Albánií a Kranjčar byl od týmu vyhozen. Nahradil jej Černohorec Branko Brnovič.

Na Anglii nyní ztrácí z druhého místa v tabulce šest bodů, mají však o jeden odehraný zápas méně a navíc v příštím utkání hostí v Podgorici právě Anglii. Černohorci dali jasně najevo, že ve zbývajících dvou duelech chtějí získat šest bodů, což by jim zajistilo účast na EURU a Anglii by poslali do baráže.

Anglii dělí od postupu na EURO jediný krůček..foto: Reuters/Stefan Wermuth

Domácí by rádi doma navázali na vydařený výkon z Wembley. „Tam nás ale nebrali úplně vážně. Angličané pro nás neměli dost respektu. Nejspíš si mysleli, že nás lehce porazí. Jenže, abych byl upřímný, hráli pěkně mizerně a my jsme naopak byli neuvěřitelní,“ vracel se k loňskému zápasu fotbalista jihokorejského FC Soul Dejan Damjanovič.

Anglii stačí bod

„Když budeme teď dobře bránit, může se nám proti Anglii podařit něco opravdu speciálního. Teď už nás však budou brát mnohem vážněji. Černá Hora má tolik skvělých hráčů, že když proti ní neodevzdáte sto procent, může porazit každého,“ pokračoval hráč asijského klubu.

Na fotbalový svátek v hlavním městě své země už se nemůže dočkat. „Tady máme malý stadión se skvělou atmosférou. Nemáme tu žádnou atletickou dráhu a Angličané se tady budou cítit, jako by hráli v krabici. Není to jako ve Wembley. Naši fanoušci pro nás budou dvanáctým hráčem, v kvalifikaci už nám hodně pomohli.“

Fotbalista Černé Hory Nikola Nikezičfoto: E. Lelaidier

Černohorci už také budou moci využít své největší hvězdy Mirka Vučiniče a Stevana Jovetiče, kteří byli při prvním utkání ve Wembley zranění. Oba už jsou zpět ve hře a šanci možná dostane i šikovný středopolař Marko Cetkovič. Hráč polské Jagelonie Bialystok je synovcem hvězdy Realu Madrid a jugoslávské reprezentace Predraga Mijatoviče, nyní má údajně skvělou formu a proti favoritovi skupiny by si měl v pátek odbýt první start za seniorskou reprezentaci.

„Tohle je pro nás vůbec nejdůležitější zápas. Můžeme porazit Anglii a vyhrát skupinu. Zbývají nám dva zápasy. Po Anglii nás čeká těžký duel ve Švýcarsku, ale mám za to, že v obou případech můžeme vyhrát. Anglie sice možná předvádí lepší výkony venku než doma. Ale tady ještě nikdy nehráli,“ upozorňuje Cetkovič.

Anglii každopádně stačí k jistotě postupu na EURO získat v Podgorici bod. Dostatečným varováním ale pro ně určitě jsou zaváhání s jiným soupeřem z Balkánu v kvalifikaci na minulý evropský šampionát. Tehdy dvakrát po hrubých chybách gólmana prohráli s Chorvatskem a na mistrovství se nakonec neprobojovali.

Reklama

Související témata: