Hlavní obsah

Podvodníci na internetu nabízejí lístky na fotbalové Euro 2012

VARŠAVA

Podvodníci se na internetu snaží vydělat na fotbalových fanoušcích, kteří si příští rok nechtějí nechat ujít některý ze zápasů mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Podle polských médií nabízejí k prodeji lístky, ačkoliv ty pravé si jde objednat jedině po registraci na webu UEFA.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Někteří "prodejci" se netají tím, že nabízejí lístky "z druhé ruky". UEFA přitom rezervaci vstupenek spustila teprve v úterý. Jiní podvodníci se snaží napodobit internetovou stránku UEFA, chybí na ní symboly evropského fotbalového šampionátu 2012 i Unie evropských fotbalových asociací. Autoři webové stránky navíc udělali z polské vlajky monackou: není bílo-červená, ale červeno-bílá. Koupit lístky přes ni je jednoduché: stačí si vybrat zápas a způsob platby. Cena je vyšší, než jakou stanovila UEFA.

"Na základě našich zkušeností z minulého mistrovství Evropy v roce 2008 mohu říct, že zákazník, který využije nabídky takových stran, s největší pravděpodobností nikdy lístky nedostane," upozornil dnes Tomasz Zahorski ze společnosti PL.2012, která koordinuje přípravy na šampionát.

Zájemci o lístky se musí zaregistrovat na webu UEFA

Zájemci o opravdové lístky na Euro 2012 se musí nejdříve zaregistrovat na webu UEFA, pak si mohou objednat vstupenky na vybrané zápasy. O tom, kdo nakonec bude moci fotbal sledovat přímo na stadionu, rozhodne v polovině dubna losování, protože zájemců bude více než vstupenek. Stránka UEFA je už od úterka přetížená, lidé ale mají na objednávání lístků čas až do 31. března.

UEFA na šampionát vydá okolo 1,4 milionu vstupenek. Fanouškům jich prodá o čtvrtinu méně, část si vyhradila pro pozvané hosty, sponzory a funkcionáře. Nejlevnější lístek stojí 30 eur (729 korun), nejdražší 600 eur. Na stránkách UEFA se zatím zaregistrovalo okolo 600.000 lidí.

Mistrovství Evropy začne příští rok 8. června ve Varšavě a skončí 1. července v Kyjevě. V Polsku se bude hrát také v Poznani, Gdaňsku a ve Vratislavi, na Ukrajině ve Lvově, Charkově a Doněcku.

Reklama