Hlavní obsah

Sladká satisfakce, hráči jen litují, že bratrovraždou vyřadili právě Poláky

Vratislav

Najednou je všechno jinak. Pískot po Rusku je pryč, čeští fanoušci při střídání vytleskali i Milana Baroše. Aby ne, když fotbalisté na EURO 2012 senzačně vyhráli skupinu A a postoupili do čtvrtfinále, kde se ve čtvrtek ve Varšavě utkají se druhým týmem ze skupiny B. „Nadřeli jsme se až dost. A teď si postup náležitě vychutnáme,“ smál se cestou ze stadiónu Jaroslav Plašil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští fotbalisté se radují z výhry nad Polskem a postupu do čtvrtfinále ME.

Článek
Fotogalerie

Čeští fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále.

Nakonec největším hrdinou ze všech zřejmě byl obránce Michal Kadlec. Kdyby těsně před koncem nevyhlavičkoval na brankové čáře střelu Blaszczykowského, mohli jet Češi domů. Vzhledem k výhře Řeků nad Rusy by jim remíza nakonec nestačila.

„Blázinec, no. Ale nádherný! Mysleli jsme na postup ze druhé příčky, ale nakonec jsme skupinu vyhráli... Nějak jsem počítal s tím, že tam ta střela půjde, stihl jsem to včas," culil se Kadlec.

Mužem zápasu však byl samozřejmě vyhlášen Petr Jiráček, autor postupového gólu. „Ani nevím, kde ve mně vzalo tolik sil. Ještě štěstí, že jsem se rozběhl s Milanem Barošem, který mi míč přiťukl. Bylo to správné rozhodnutí. Po prvním zápase jsme byli úplně na dně, teď jsme vyhráli skupinu. Takže co dál? Možné je úplně všechno," culil se Jiráček.

„Je to určitě největší okamžik v mojí kariéře. Nenapadají mě slova. Jsem rád, že jsme se po nevydařeném prvním zápase zvedli. Ukázali jsme obrovskou sílu, poslední dva zápasy jsme zvládli a postoupili z prvního místa, což je fantastické," užíval si muž zápasu, který po utkání zamířil za přítelkyní Lindou.

„Chodím za ní po zápasech pravidelně. Chodil jsem v Plzni i v Německu. Předchozí dva duely jsem to dělal stejně. Nechci říkat, že je to rituál, ale jsem rád, že nejenom ona, ale celá moje rodina se přijela podívat a držela mi pěsti. Je to odměna!"

Klobouk dolů před Poláky

„Klobouk dolů před Poláky, jak šampionátem žijí. Fandili nám i cestou na stadión, vychutnávali jsme si to. Kdyby to šlo, vzali bychom je ze skupiny s sebou, ale nešlo to. Tohle je taková bratrovražda. Snad nám budou držet palce i dál, přestože jsme jejich reprezentaci vyřadili," líčil David Limberský.

„Máme radost. Dopadlo to přesně tak, jak jsme chtěli. Museli jsme si to vybojovat sami. Dostali jsme se pod tlak po prvním zápase. Navíc výsledek z Varšavy velel, že musíme nad Poláky vyhrát. Hráli jsme opravdu dobře. Zaslouženě jsme zápas dovedli k vítěznému konci," liboval si brankář Petr Čech.

Pro mužstvo je satisfakcí i reakce českých fanoušků. „Ti, kteří jezdí, fandí. Někteří fandí doma. Jiní prostě nefandí. Je každého rozhodnutí, jestli nás podporuje. My jsme přijeli do Polska s cílem, abychom se dostali co nejdále. Hrát co nejlépe to půjde. A to se snažíme dělat na hřišti," říkal Čech.

Pilař: Neskutečně, teď jsme na koni

„Bylo to strašně těžké. Atmosféra byla úžasná, i když proti nám, ale zvládli jsme ji lépe než Poláci. Ti byli ve druhé půli hodně nervózní, faulovali, hráli loktem. Dostal jsem také jednu ránu. Je to neskutečné, když jsme sem jeli, málokdo nám věřil. Teď jsme na koni. V šatně jsme si pořádně zařvali," jásal Václav Pilař.

„Bylo to o trpělivosti. První půli hodně zlobili, ve druhé už jsme jasně kontrolovali hru. Při té mojí šanci jsem se domlouval s Plášou, ale já pak ten míč neviděl. Trefil jsem ho nosem. Strašná rána. Tekla mi krev. Ale je to skvělé a je úplně jedno, koho dostaneme ve čtvrtfinále," dodával stoper Tomáš Sivok.

Reklama

Související témata: