Hlavní obsah

Turecko - Chorvatsko 0:1"Česká" skupina začala výhrou Chorvatů. Proti Turkům ji zařídil parádní trefou Modrič

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Modrič 0 : 1
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Fotbalisté Chorvatska porazili na mistrovství Evropy v úvodním utkání skupiny D, jejímž členem je i Česká republika, Turecko 1:0. Rozhodl o tom parádní dalekonosný volej záložníka Luky Modriče v závěru prvního poločasu. Triumf Chorvatů je naprosto zasloužený, vypracovali si totiž řadu vyložených šancí a hned dvakrát dokonce trefili břevno. Další duel této skupiny obstarají v pondělí od 15 hodin Češi se Španěly.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Chorvtaší fotbalisté slaví gól Luky Modriče (leží na trávníku) proti Turecku.

Článek
Fotogalerie

"Byli jsme lepším týmem. Teď si užijeme vítězství, ale náš výkon musíme zopakovat v dalších zápasech. Pokud se nám to povede, můžeme v Evropě uspět," uvedl chorvatský záložník Ivan Rakitič.

Obě mužstva od začátku hrála s velkým nasazením, ale diváci v Parku princů dlouho čekali na větší šanci. Ve 28. minutě Chorvat Badelj odražený míč vrátil jen do náruče gólmana Babacana, na druhé straně Tufan z dobré pozice hlavičkoval také doprostřed branky. "Měli jsme velkou šanci na vedoucí gól, a kdyby se nám ho podařilo vstřelit, mohlo to být jiné," konstatoval turecký kouč Terim.

Chorvaté častěji drželi míč, snažili se víc útočit a ve 41. minutě také otevřeli skóre. Inan z šestnáctky odkopl míč vysokým obloukem přesně k Modričovi a záložník Realu Madrid krásným volejem z 25 metrů propálil Babacana. Na trávník poté vběhl fanoušek balkánského týmu, který se přimotal k hloučku slavících hráčů.

Svěřenci Anteho Čačiče začali aktivněji i druhou půli. V 52. minutě se postavil k přímému kopu kapitán Srna a napálil břevno. O chvíli později Babacan vyrazil Perišičův centr jen před sebe, ale Srna odkrytou branku netrefil.

Po Srnovi trefil břevno i Perišič

Chorvaté měli převahu i další šance. Brozovič z voleje těsně minul horní růžek. V 73. minutě pak tureckého brankáře podruhé v utkání zachránilo břevno, do kterého tentokrát po centru Mandžukiče hlavičkoval Perišič. Aktivního křídelního hráče Interu Milán ještě v závěru z úhlu vychytal Babacan.

Turci se po změně stran nedostali do pořádné šance a ukončili sérii osmi soutěžních duelů bez porážky. Chorvaty nezdolali ani na sedmý pokus. "Hráli jsme proti velmi silnému soupeři. Pokud Chorvatsko postoupí ze skupiny, může na letošním Euru dojít daleko. My musíme být na této úrovni lepší a z tohoto zápasu se poučit," dodal Terim.

Chorvaté v dalším utkání vyzvou v pátek v St. Étienne Českou republiku, tým trenéra Fatiha Terima se v Nice střetne se Španělskem.

ME ve fotbale, skupina D (Paříž):
Turecko - Chorvatsko 0:1 (0:1)
Branka: 41. Modrič. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark - Johannesson, Strömbergsson (všichni Švéd.). ŽK: Tosun, Balta, Sen - Strinič. Diváci: 43 842.
Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Tufan, Inan, Özyakup (46. Sen) - Calhanoglu, Turan (65. Yilmaz) - Tosun (69. Mor). Trenér: Terim.
Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič - Modrič, Badelj - Brozovič, Rakitič (90. Schildenfeld), Perišič (87. Kramarič) - Mandžukič (90.+3 Pjaca). Trenér: Čačič.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.