Hlavní obsah

Ega trenérů nesmí být víc než klička malého klučiny, radí expert, jak vychovat Modriče v Česku

Lens

O šest milionů obyvatel méně žije v Chorvatsku ve srovnání s Českem, přesto země u Jadranu dokáže vychovat fotbalová esa pro klubové giganty jako Barcelona, Real Madrid, Liverpool či Juventus Turín. Proč Česko už dlouhé roky do žádného z evropských top týmů nedodalo hráče? Zaostáváme tolik za zemí, s níž reprezentační výběr vyválčil v druhém představení na ME ve Francii remízu?

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Radost v podání chorvatského záložníka Luky Modriče z gólu proti Turkům.

Článek

„Neexistuje pochopitelně žádný mustr, jak vychovat Modriče či Rakitiče. Nicméně je jasné, že nás čeká dlouhá cesta," krčí rameny Antonín Plachý. Muž, který pozoroval fotbalovou reprezentaci Chorvatska několik měsíců a připravoval před vzájemným zápasem ve Francii podklady o fotbalovém sokovi od Jadranu pro trenéra české fotbalové reprezentace Pavla Vrbu a má tudíž dokonale zmáknutý i osud dvou největších hvězd z Realu Madrid, respektive Barcelony.

„Pominu genetické založení, protože bych jen spekuloval. Ale jeden ze zásadních rozdílů je v tom, že Chorvaté jsou jako národ hravější než Češi. Nikdy nezakazují dětem, aby si hráli s míčem. A když někdo zkazí sto kliček, jsou šťastní, že se o ně pokusil a pobídnou ho ke stoprvní. U nás je vyžadován týmový výkon dříve, než je nutné," míní Plachý. „Fanoušci u Chorvatů vidí klid a rozvahu hvězd v reprezentaci, jenže rozdíly jsou poznat už v nižších věkových kategoriích."

Dalším faktorem jsou povahové rysy. „Je to patrné při dovolené, na kterou mnozí Češi do Chorvatska míří. Tamní klučinové jsou uvolnění. S každým si okamžitě tykají, všechno je v pohodě. Děti přijdou do styku s Rakušany, Němci, Italy i dalšími národy. A pak si řeknou: jsme světoví, jsme dobří. A to se pochopitelně projevuje i na hřišti," vysvětluje Plachý.

Navíc Chorvatsko má sice menší potenciální základnu, ale profituje z faktu, že fotbal je v zemi absolutní jednička. „Chorvatů není ani pět milionů, jenže u nás se sportovní talenti rozmělní do mnoha sportů. V Chorvatsku je fotbal, basketbal, trošku volejbal. Jinak nic," připomíná Plachý, že v Česku se trenéři potýkají s odlivem k hokeji, florbalu či dalším menším sportům.

Chtějí zlomit ego trenérů

Zatímco v žákovských kategoriích v Chorvatsku mají děti větší volnost, v Česku se lpí na výsledcích. „Ale už se blýská na lepší časy. Dlouho platilo, že výsledek a výhra v soutěži je základ. Nezmění se to na lusknutí prsty. Nicméně přesvědčujeme trenéry, aby šli po individuálních dovednostech a nebyli nervózní, když jim obránce zkazí kličku před brankou a inkasují. Je důležité prosazovat fotbal. Zlomit ego trenérů, aby si u žáků a mládeže uvědomili, že není důležité vyhrávat, ale byli šťastní, když jim kluci budou umět kličkovat a vyniknou fotbalově. Nesmí jim prostě zakazovat hrát fotbal," nabádá Plachý.

Když viděl průběh bitvy v Saint Étienne, ani nebyl překvapený. „Španělé i Chorvaté jdou prostě hrát útočný fotbal. I kluci v české reprezentaci jsou na něj z klubů zvyklí, jenže v národním týmu musí akceptovat něco jiného. A když je třeba přijmout odlišné pojetí a styl, který jim úplně nevoní, je to složité," brání reprezentanty Plachý.

A jaké je z dosavadního vystoupení ve Francii resumé pro mladé české klučiny honící se v současnosti za balónem? „Děti by si měli vzít víru, odhodlání a nasazení, kterou viděli u českých reprezentantů v posledních patnácti minutách bitvy s Chorvatskem. A trenéři naopak hledět na druhou stranu a v každé situaci upřednostňovat fotbal," nabádá Plachý.

Reklama