Hlavní obsah

Francie velebí střelce Payeta. Kouč ho chce zmrazit

Marseille

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Fotbalisté Francie se pevně drží známého rčení. Čtyři ze šesti letošních zápasů rozhodli góly „last minute“. Včetně obou dosavadních duelů na mistrovství Evropy.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Francouz Dimitri Payet se raduje z gólu proti Albánii.

Článek

Poté, co ve finiši vstřelili vítězný gól Rumunům (2:1), zlomili v nastavení dvěma brankami odpor Albánie (2:0). Pokaždé u toho byl Dimitri Payet.

„Stává se to pomalu zvykem. Ale byl bych radši, kdybychom dali gól dřív a ušetřili si nervy," řekl francouzský trenér Didier Deschamps, jehož tým si s předstihem zajistil postup do osmifinále. „Od jara ukazujeme, že dokážeme vyhrávat zápasy v závěru. Vyplácí se nám, že jsme trpěliví," pochvaloval si Payet, který s houževnatými Albánci navázal na svoji tříbodovou trefu proti Rumunsku.

V 96. minutě pečetil triumf Les Blues, jejichž úvodní branku zařídil Antoine Griezmann v 90. minutě. Payet je v tomto oboru specialistou, neboť ve finiši rozhodl i květnovou přípravu s Kamerunem. Od jeho debutu v národním týmu uběhlo šest let, naplno se však záložník anglického West Hamu prosazuje až letos. Čtyři z pěti reprezentačních gólů vstřelil právě v tomto roce. I díky dvěma zásahům na domácím turnaji byl vyhlášen nejlepším hráčem v obou utkáních.

Hráči mohou být hrdí, povídal trenér Albánie

„Vyzrál, má stabilnější výkonnost. Pokaždé má co nabídnout, je zdravě sebevědomý. Teď je i zarputilejší v situacích jeden na jednoho," chválil Payeta kouč. „Asi ho nechám zmrazit, aby si udržel současnou formu," dodal s úsměvem.

Jenže během utkání s Albánií Deschampsovi do smíchu nebylo. Nováček šampionátu Francii notně trápil, odvážným pojetím si získal sympatie fanoušků napříč Evropou. „Hráči měli po zápase hlavy dole. Řekl jsem jim, aby se vzchopili a byli hrdí, jak se prezentovali. Způsobili jsme Francii velké problémy," prohlásil kouč Albánie, 59letý Ital Gianni de Biasi.

Albánci doplácejí na špatnou produktivitu, kterou si s sebou nesou z kvalifikace, kde nastříleli jen 10 gólů. Na šampionátu zatím ani jeden, přestože šance měli. „Ano, můžeme být na sebe hrdí. Ovšem my jsme do Francie přijeli bojovat o postup, ne pouze pro dobrý pocit," povzdechl si obránce Elseid Hysaj.

Reklama

Související témata: