Hlavní obsah

Když slyším Španělsko, vybaví se mi Iniesta, přiznal Gebre Selassie

Tours

O Španělech se Theodoru Gebre Selassiemu zatím nezdá, ale po dlouhém čekání už se na zápas hodně těší. Cítí také, že vzhledem ke své univerzálnosti, rychlosti a důrazu má reálnou šanci proti obhájcům titulu nastoupit v pondělí v základní sestavě. Může hrát na obou krajích obrany, ale z Brém je zvyklý hrát i ve středové řadě.

Obránce české fotbalové reprezentace Theodor Gebre Selassie Video: Radek Malina, Sport.cz, Právo

 
Článek

Když se řekne španělská fotbalová reprezentace. Které jméno se vám vybaví jako první?

Andrés Iniesta... Ale oni mají v týmu tolik dobrých hráčů, že nelze jmenovat jen jednoho.

Zápas se blíží. Už se vám zdálo o Španělech?

(úsměv) Nezdálo, ale těším se na zápas čím dál tím víc. Ten pocit, už aby se hrálo, roste s každou hodinou. Čekání na první utkání bylo dlouhé. Teď všechno půjde ráz na ráz. Všichni se moc těšíme.

Kolikrát jste viděli Španěly na videu?

Nejméně čtyřikrát a ještě je asi uvidíme před zápasem.

Může být výhodou, že se Španěly začínáte, když nemají rozjezdy na velkých turnajích zrovna nejpřesvědčivější?

To se uvidí... Ukáže se to až v samotném utkání. Když ustojíme jejich úvodní tlak, stát se může cokoliv. V úvodním utkání šampionátu jsme viděli, jak Rumuni, kteří byli také outsiderem, potrápili Francouze. Rozhodně nejsme favority skupiny, což je pro nás dobře. Můžeme jen překvapit, a to chceme. Začít s největším favoritem skupiny a obhájcem titulu je lepší, než s ním hrát na konci s vědomím, že ho musíme porazit.

Jaké máte osobní zkušenosti se španělským fotbalem?

Hrál jsem proti nim jednou v kvalifikaci na minulé mistrovství Evropy. V Brémách mám španělského spoluhráče, který ale v reprezentaci není. Oni jsou velmi techničtí a chtějí neustále hrát kombinační fotbal. Kombinují i v situacích, kdy jiné míč někam kopnou.

Viděli jste na videu nějaké chyby, které by se dali využít?

Chyb moc nedělají. Jak jsem řekl, snaží se neustále kombinovat i ve chvíli, kdy lze hru zrychlit a zjednodušit třeba přihrávkou za obranu.

Počítáte s tím, že si se Španěly hodně zaběháte bez míče?

S tím se samozřejmě počítá. V držení míče jsou Španělé mistry a součástí jejich taktiky je, soupeře uspat a pak udeřit. Musíme být proto trpělivý, nenechat se rozebrat a využít každé příležitosti k protiútoku.

Dá se už odhadnout z tréninků základní sestava?

Některé posty ano, ale trenér Vrba do všeho zapojuje všechny hráče, takže přesně se nedá odhadnout nic. To ví jenom kouč.

V kvalifikaci jste toho moc neodehrál. Cítíte, že teď máte větší šanci na základní sestavu?

Z přípravných duelů se to odhadnout nedalo, v nich nás trenér točil všechny. Z tréninků tady ve Francii také úplně ne. Záleží na tom, co se mnou trenér zamýšlí. Osobně se cítím dobře a jsem připravený na cokoliv.

Hrát můžete na pravém i levém okraji obrany, ale také ve středové řadě. Kde se cítíte nejlépe?

Určitě na pravé straně... Třeba i na kraji středové řady.

Zkoušeli jste v tréninku i tuhle variantu?

(tajemný úsměv) Zkoušeli jsme spoustu věcí... Ale konkrétní být nemohu. Od toho jsou tréninky zavřené, aby nikdo neviděl, co zkoušíme, na co se chystáme. Variant máme hodně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.