Hlavní obsah

Nešetřím se! Není důvod, ujišťuje Rosický. Bez šesti dnů čekal na základní sestavu rok

Kranzach

Tři sta padesát dnů čekal na start v základní sestavě! Tomáš Rosický, kapitán české fotbalové reprezentace, zvládl bez potíží 65 minut prvního přípravného duelu před ME ve Francii. Spoluhráči jsou z pětatřicetiletého borce nadšení, trenér ještě více. Jestli vydrží zkušený záložník fit, získalo Česko pro šampionát velký trumf.

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Rosický znovu navlékl kapitánskou pásku českého národního týmu.

Článek
Fotogalerie

„Byl jsem moc rád, že jsem si po dlouhé době zahrál," netajil Rosický po testu s Maltou (6:0). Byť rok nehrál, oslnil parádními přihrávkami, režíroval hru, dirigoval spoluhráče. „Potvrdil, že jeho kvalita je mimořádná," lebedil si trenér národního mužstva Pavel Vrba.

Pětatřicetiletého záložníka zařadil do kádru pro blížící se mistrovství Evropy, byť Rosický neměl žádné zápasové zatížení. „Kdyby se zranil, šlo by o můj průser. Určitě by se pak vyrojily komentáře, že jsem Tomáše neměl nominovat, protože byl dlouho marod. Spustila by se vlna kritiky, že jsem ho vzal i přes minimální herní vytížení. Ale já si za jeho nominací stojím. Věřím, že šampionát zvládne a všichni s ním budou spokojení," pronesl Vrba.

Když se Rosický minulý rok v červnu zranil při kvalifikaci na Islandu, téměř sedm měsíců pracoval na návratu, aby si následně přivodil v dresu Arsenalu svalové zranění během devatenáctiminutového pobytu na hřišti při utkání FA Cupu proti Burnley. „Vracet se z tak velkých zdravotních patálií, to vezme hodně sil. Cesta zpět je hrozná. A já ji musel projít několikrát," posteskl si Rosický.

Panovaly pochybnosti, zda se stihne na šampionát připravit. „I já je měl. Byl jsem skeptický. Nebyl jsem si jistý, jestli je správné jet na turnaj po sezóně, v níž jsem prakticky nehrál," přiznal Rosický.

Ukázal nadstandardní kvalitu

Jestli ovšem někdo nepochyboval, byl to Vrba. „Někteří lidé byli Tomášovou nominací překvapeni, ale kdyby ho viděli na tréninku... Byl jsem za ním v Anglii, viděl ho i v zápasech za juniorku Arsenalu. Uvědomoval jsem si, že nejde o zápasy, které by snesly měřítko. Ale byl výrazný, velmi výrazný," zdůrazňoval Vrba.

Hráči národního mužstva byli ohromeni, v jak dobrém stavu Rosický je prakticky po roční pauze. „Už když jsem se vrátil z Anglie, kde jsem ho sledoval, tak jsem říkal, že je v určitých věcech výjimečný," usmíval se spokojeně Vrba.

A po konfrontaci s Maltou musel být nadšený ještě více. Motor české záložní řady ukázal nadstandardní kvalitu. „Chceme po hráčích, aby jejich první myšlenka byla hrát dopředu na co nejvýš postavené hráče. V tom je Tomáš geniální, stejně jako když jde do přechodové fáze. Kolikrát je rychlejší s míčem než bez něj. A proti Maltě to potvrdil," lebedil si Vrba.

Spokojený byl i Rosický. „Chybí mi lepší načasování, ale do toho se dostanu. Pro mě je důležité, že pořád vidím tu přihrávku," hodnotil vlastní účinkování v duelu s Maltou zkušený záložník. „Problémy jsem měl jen v úvodu, než jsem se roztáhnul. Ale nijak jsem se podvědomě nehlídal, nešetřil. Není důvod. Jsem stoprocentně v pořádku," ujišťoval Rosický a nedočkavě vyhlížel přípravné konfrontace s Ruskem a Jižní Koreou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.