Hlavní obsah

Poslední přání mého otce bylo, abych proti Česku hrál, říká kapitán Chorvatů Srna

St. Etienne

Prožívá pohnuté období. Během evropského šampionátu kapitánovi chorvatských fotbalistů Darijovi Srnovi zemřel otec. Z Francie čtyřiatřicetiletý borec odjel do Chorvatska na pohřeb, už je ale zpátky a proti českému týmu hodlá nastoupit. „Bavil jsem se s rodinou a poslední přání mého otce bylo, abych hrál za Chorvatsko a vyhrával. Chtěl to tak celý život. Takže všichni budou rádi, když mě uvidí na hřišti,“ řekl na tiskové konferenci dojatý Srna.

Foto: Handout, Reuters

Chorvatský kapitán Dario Srna.

Článek

„Ano, bude to pro mě těžké. Jsou to pro mě těžké chvíle. O smrti otce jsem se dozvěděl hned po skončení zápasu s Tureckem a všichni za mnou stojí. Realizační tým, spoluhráči, přátelé. Chci všem poděkovat za podporu," dodal.

„ V zápase jsme považování za favority, to je ošemetné. Tuto roli musíme potvrdit na hřišti. S Českem to ale bude těžké. Nemají žádný bod, a pokud chtějí postoupit, musí nějaký získat s námi," dodal.

Podle Srny Chorvati přistoupí k pátečnímu utkání s velkým respektem k soupeři. „Češi jsou silní. Velmi dobře brání a chodí do nebezpečných brejků. Svoji kvalitu ukázali v utkání se Španěly, kdy přišli o bod v samém závěru. V mužstvu mají velmi dobré hráče. Především Rosického, který organizuje jejich hru a útočné akce. Rosický znamená pro Čechy tolik, jako Modrič pro nás," zdůraznil chorvatský kapitán.

Nad dotazem, co říká roli černého koně šampionátu, se pousmál. „U nás se vzpomíná na rok 1998, kdy chorvatská reprezentace přivezla z mistrovství světa bronz. Jsem v národním týmu už patnáctým rokem, ale žádný podobný úspěch jsem nezažil. Máme tu velmi kvalitní tým, sešla se dobrá fotbalová generace. Samozřejmě chceme dojít co nejdále a nejlépe navázat na úspěch našich předchůdců," přál si Srna.

Češi nejsou horší než Turci, pravil Čačič

Trenér Ante Čačič je přesvědčený, že Srna v zápase i přes události posledních dnů předvede stoprocentní výkon. „Je fyzicky i psychicky připravený. Utkání určitě zvládne," konstatoval trenér. „Cítí s ním celý tým, ale Darijo je zkušený a silný," dodal.

Na dotaz, zda budou Češi silnějším soupeřem než Turci, odpověděl chorvatský kouč diplomaticky: „Respektujeme jejich kvalitu. Češi nejsou horší než Turci. Každý zápas je ale jiný. My jsme na jejich hru dobře připravení. Známe jejich silné i slabší stránky. Všichni věříme, že uděláme v tomto utkání rozhodující krok k postupu. O tom, že bychom mohli vyhrát i naši skupinu, teď ale nepřemýšlíme. Klademe si postupné cíle," pravil Čačič a potvrdil Srnova slova, že vedle gólmana Čecha je v poli klíčovým hráčem českého týmu Rosický.

Čačič stanul proti Vrbovi v roce 2013, kdy vedl v play off o Ligu mistrů Maribor a současný kouč české reprezentace seděl na lavičce plzeňské Viktorie. Do hlavní soutěže tehdy po výhrách 3:1 a 1:0 postoupila Plzeň. „Samozřejmě si ty zápasy pamatuji. K trenéru Vrbovi chovám jako ke kolegovi velký respekt," řekl Čačič diplomaticky.

Reklama

Související témata: