Hlavní obsah

Pozor, Rusové spolu mohou hrát i poslepu, varuje bývalý moskevský legionář

Kranzach

Už je z něj krajánek ve Švýcarsku, na angažmá ve Spartaku Moskva ovšem stoper Basileje samozřejmě nezapomíná. Zápas s Ruskem je proto pro Marka Suchého velmi přitažlivý. Čeští fotbalisté k němu v závěrečném stadiu přípravy na EURO ve Francii nastoupí v rakouském Innsbrucku ve středu od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Suchý během utkání s Turky.

Článek
Fotogalerie

Repre regenerace

„Všechny hráče soupeře dobře znám. Buď jsem nastupoval proti nim, nebo byli mými spoluhráči. Rusové jsou silní, mají velkou kreativitu v záloze. Každý z nich umí kopat, otočit se s balónem a dát finální přihrávku, na hrotu pak Dzjuba dává spoustu gólů. Snaží se o podobný fotbal jako CSKA Moskva, po zisku míče rychle dopředu a zakončovat. Ve stabilní sestavě spolu mohou hrát poslepu, v tom mají velkou sílu. Ale v přípravě asi také budou ještě něco zkoušet," očekává Marek Suchý.

Odchovanec Slavie odletí do Francie v nevděčné roli. V prvním zápase proti Španělsku nesmí nastoupit, dostal stop na jedno utkání za vyloučení v závěrečném kvalifikačním duelu v Nizozemsku. V bitvě o místo v sestavě je to handicap.

„Na začátku kvalifikace jsem stejně v základu nebyl. Ke konci jsem si zahrál a mohl tak přispět k postupu. Snažím se pořád makat, nekoukám jen na svoji pozici. Každý chce hrát, ale především jsme tým. Jsem rád, že v nominaci vůbec jsem," ujišťuje. Kouč Vrba totiž Suchého varoval, že pokud vyfasuje stopku na dva zápasy, nejspíš ho nechá doma. „Základ byl, abych dostal trest na jeden zápas. Pak jsem doufal, že tady budu..."

Radost mu dělají Basilej i Slavia

V Basileji je třetí rok - a má s ní třetí titul. „Klubová sezóna byla skvělá. V Evropské lize jsme vypadli až s pozdějším vítězem Sevillou, hlavně venku jsme poznali její sílu. Ve švýcarské lize jsou všechny zápasy zajímavé a útočné, žádný zanďour. Poháry hrajeme pravidelně, jako mistr jsme postoupili rovnou do Ligy mistrů. Jsem v Basileji spokojený, proto jsem na začátku roku prodlužoval smlouvu," pochvaluje si.

Dva mistrovské tituly stihl ještě doma s mateřskou Slavií. Dál bedlivě sleduje dění v Edenu a má radost, jak se sešívaní pod novým vedením zase vzmáhají.

„Sleduji to všechno. Páté místo v lize je nádherné - a je bonus, že jsou za něj i poháry. Vývoj ve Slavii beru pozitivně. Nastoupil pan Šimáně, když se názory ve vedení různily, tak se stáhl. Je to otevřené jednání, nic se nedává pod koberec. Jako fanoušek z toho mám výborný pocit. Byly těžké časy, nikdo ani pořádně neví, co všechno se tam stalo, jak tenký led kolikrát byl... Teď Slavia zase může bojovat v lize o nejvyšší umístění," těší Suchého.

Reklama

Související témata: